Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Aφροδίτη Παπαθανάση

Την κλιματική κρίση τη ζούμε ήδη και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Καύσωνες, πλημμύρες, βίαιες εναλλαγές  καιρικών φαινομένων, φυσικές καταστροφές.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί και θα προκαλέσει εντονότερες επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες , στον τουρισμό, στις υποδομές και τον τρόπο κατασκευής τους, ενώ εκτινάσσει τα  κόστη για αποζημιώσεις και θεραπεία των φυσικών καταστροφών.

Αν θέλουμε να δούμε λίγο τη δική μας περιοχή και περιφέρεια θα πρέπει για παράδειγμα  να σκεφτούμε, τι συνεπάγεται η κλιματική κρίση, για:

1.       Την διαθεσιμότητα του νερού τα επόμενα χρόνια,

2.       Τις καλλιέργειες μας, αν και πόσο επηρεάζει τις ελιές ή τις καλλιέργειες της Κωπαΐδας και της κοιλάδας του Σπερχειού,

3.       Τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού και Καρπενησίου,

το μοντέλο δηλαδή του χειμερινού τουρισμού,

4.       Τις παραλιακές ζώνες και τα έργα υποδομής σε αυτές,

5.       Την κατασκευή, υλικά, χωροθερήσεις, έργων υποδομής,

6.       Την αντοχή των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων στις  βίαιες καιρικές εναλλαγές.

Αυτές είναι μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις, το βαθμό και την ένταση τους θα πρέπει να μας το πουν οι μελέτες και τα μοντέλα που πανεπιστήμια και αστεροσκοπείο, αναπτύσσουν για όλη την Ελλάδα και προφανώς και για τη Στερεά.  

Χρειαζόμαστε  την προετοιμασία των Περιφερειών,  μέτρα ανάσχεσης πολιτικών που επιβαρύνουν το οικοσύστημα.

Μέτρα και πολιτικές  κύρια για τα ύδατα, μελέτες και έργα που  σκανάρουν ουσιαστικά το υδατικό κεφάλαιο της Στερεάς και λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Επιστημονικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και επιτάχυνση της υιοθέτησης της ευφυούς γεωργίας, υπενθυμίζοντας εδώ την ανάγκη να γίνει κάτι για την εγκατάσταση της ευφυούς γεωργίας στη Φωκίδα, καθώς ακόμη είμαστε στο μηδέν.

Πρέπει να   τεθούν τα σενάρια για επενδύσεις μείωσης ενεργειακού κόστους στα δύο χιονοδρομικά, την αξιοποίηση πηγών σε κοντινή απόσταση γύρω από αυτά, να τεθούν σενάρια εναλλακτικών δράσεων στα χιονοδρομικά και οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές τεχνητού χιονιού.

Ποια υλικά θα χρησιμοποιηθούν σε έργα σε ακτές και παραλιακές ζώνες, ποιες περιοχές και υλικά πρέπει να αποκλειστούν από την ηπειρωτική χώρα για έργα υποδομών.

Ποια τα μέτρα ανάσχεσης για τις καταστροφές από πλημμύρες και πως η φύτευση με οδηγίες από επιστήμονες δασοπονίας και γεωτεχνικούς μπορεί να αποτρέψει καταστροφές και να ενισχύσει την αντοχή των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων.

Τις εποχές κρίσεις, όπως αυτή που ζούμε, που αμφισβητούνται οι επιστήμες, στο όνομα δοξασιών και συνωμόσιολογίας , οι επιστήμες θα μας βοηθήσουν να πορευθούμε με τα  προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής κρίσης. Η επιστημονική γνώση, τα επιστημονικά εργαλεία, οι συνέργειες μεταξύ Εθνικών και Περιφερειακών Αρχών με Πανεπιστήμια και Επιστημονικούς Φορείς είναι το οπλοστάσιο κάθε Περιφερειακής Αρχής  - και της Περιφέρειας Στερεάς, για την δημιουργία ενός περιφερειακού οδικού χάρτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι κινήσεις και οι πολιτικές της Αυτοδιοίκησης, τα μέτρα  που θα ληφθούν πρέπει να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα και να μην χαθούμε σε τεύχη μελετών που θα επιβαρύνουν μόνο τα δημόσια ταμεία.

Η εγρήγορση αυτή, η συζήτηση αυτή στα Δημοτικά Συμβούλια,  είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό της ορθής διαχείρισης των παραγωγικών πόρων  της Περιφέρειας, την  μείωση της έντασης των ζημιών από επικίνδυνα φαινόμενα.

Χρειαζόμαστε : Τα μέτρα προστασίας της Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για τους βοσκότοπους, τα δάση, τις προστατευόμενες περιοχές και τα οικοσυστήματα της Στερεάς. Τα μέτρα προστασίας της Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για τα υδατικά αποθέματα  της Στερεάς και την αντιμετώπιση πλημυρικών  φαινομένων .Την εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης που σύμφωνα με τις οδηγίες και μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού, για έργα προληπτικής προστασίας Μνημείων,  Αρχαιολογικών και Ιστορικών Χώρων .

Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε την δημόσια συζήτηση για το τι θα γίνει με τις καλλιέργειες, τις τουριστικές υποδομές και τουριστικές πολιτικές.

Χρειαζόμαστε με σαφήνεια τον Οδικό Χάρτη της Στερεάς  για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: