Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ

Με αφορμή καταγγελίες που έχουν γίνει απο κατοίκους της Ιτέας προς το δήμο Δελφών και την αδιαφορία απο αυτόν και την πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στη Γλυφάδα και τη Βούλα και τον καθαρισμό οικοπέδων από ξερόχορτα, που δεν έχει γίνει, αξίζει να δούμε τι προβλέπει ο νόμος, ειδικά από τη φετινή χρονιά, που έγινε πιο ευέλικτη η διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, με δημόσια τοποθέτηση του, σε μια προσπάθεια να θέσει τα όρια στη κριτική που ασκείται προς τις δημοτικές αρχές σχετικά με τις ευθύνες που έχουν σε περιπτώσεις πυρκαγιών και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως κανείς δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί αναίτια τους δήμους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Πάμε στα εντός σχεδίου οικόπεδα, άλση και κοινόχρηστους χώρους.

Πόσοι γνωρίζουν τη νόμιμη διαδικασία για το πως μπορούμε να καθαρίσουμε ένα οικόπεδο, ακόμη και με τη φετινή, θεωρητικά πιο ευέλικτη διαδικασία;

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο , από την 1η Μαΐου και μετά, πρέπει:

  1. Να εντοπίσουμε τα οικόπεδα αυτά, ή να μας τα υποδείξουν οι πολίτες, όπως ευρέως γίνεται.
  2. Στη συνέχεια, πρέπει να εντοπίσουμε τον ιδιοκτήτη, αν είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας του (και αν είναι μόνον ένας κλπ) , καθώς και να τον ειδοποιήσουμε εντός εύλογου διαστήματος (πχ. 10 ημερών) για την υποχρέωσή του να καθαρίσει την ιδιοκτησία του. Η ίδια διαδικασία γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου, σε περίπτωση που οι υπόχρεοι είναι άγνωστων στοιχείων ταυτότητας ή αγνώστου διαμονής.
  3. Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, ελέγχουμε αν έχει γίνει καθαρισμός, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων ειδοποιούμε την πυροσβεστική, η οποία πρέπει να κάνει για κάθε οικόπεδο έλεγχο.
  4. Στη συνέχεια, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, οφείλουμε να κινήσουμε διαδικασία για εισαγγελική εντολή εισόδου στην ιδιοκτησία και καθαρισμό της, με παράλληλη χρέωση του κόστους που θα προκύψει, στους ιδιοκτήτες.

Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τη διαδικασία αυτή, δεν τη θεσμοθέτησε η αυτοδιοίκηση και όσα αναφέρουμε, είναι για να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια. Δεν τα αναφέρουμε ως δικαιολογία, γιατί δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες.

Είναι η νομοθεσία που πρέπει να ακολουθηθεί, παρότι η δική μας άποψη, η οποία πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχει κατατεθεί, είναι πως τα οικόπεδα θα πρέπει την 1η Μαΐου να είναι καθαρά. Αν δεν είναι, μπαίνουμε και καθαρίζουμε χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση, χρεώνοντας το κόστος στους ιδιοκτήτες.

Σε όλη την παραπάνω αναχρονιστική νομοθεσία, προσθέστε και τις συναρμοδιότητες με τα Δασαρχεία (όπου απαιτείται η άδειά τους πχ. για άλση), τους χρόνους που απαιτούν οι εγκρίσεις μελετών κλπ. Στη διάθεση οποιουδήποτε δύσπιστου ημερομηνίες, αριθμοί πρωτοκόλλου και πραγματικά παραδείγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: