Όσο κι αν ακούγεται μακάβριο, το ενδιαφέρον του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ είναι στραμμένο -ακόμη και αυτές τις ώρες- προς τις δημοσκοπήσεις. Για την ακρίβεια προς τις εσωτερικές κυλιόμενες μετρήσεις οι οποίες διεξάγονται σχεδόν καθημερινά.
Μπορεί να συλλέγονται ακόμη σοροί και να αναζητούνται αγνοούμενοι στο Φρέαρ των Οινουσσών, το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, αλλά η βαθύτερη αγωνία της γαλάζιας ηγεσίας δεν είναι, δυστυχώς, άλλη από το πώς και πόσο θα επηρεάσει το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου τις επικείμενες κάλπες.Όλα αυτά ακούγονται “αυτονόητα” και “δεδομένα” αλλά από ένα σημείο και μετά παίρνουν τη μορφή της διαστροφής. Είναι η υποταγή στο κυνικό δόγμα ότι η “επικοινωνία” υπερέχει της “ουσίας” με το οποίο πορεύτηκε από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια αποστροφή του λόγου του το είχε πει άλλωστε, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης: «Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία». Γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή έλεγε από τότε...
Ενδεικτικό του πώς κινούνται οι προσωρινά μετακομίσαντες από το Μαξίμου στην Πειραιώς είναι και αυτό που συνέβη τις προηγούμενες με τον υποψήφιο βουλευτή Εύβοιας Σπύρο Πνευματικό και τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.
Όπως μαθαίνει “κοριός” της στήλης, η απόφαση για την αποκήρυξη και αποπομπή του ελήφθη μόνον όταν στις κυλιόμενες μετρήσεις φάνηκε ότι η ΝΔ “χάνει” απότομα εξαιτίας των δηλώσεων του το (καθόλου ευκαταφρόνητο) 1% με τάση να φτάσει έως και το 2%.
Αυτό εξηγεί και γιατί η αντίδραση της ηγεσίας εκδηλώθηκε ύστερα από δύο εικοσιτετράωρα. Αρχικά επιχειρήθηκε η υποβάθμιση του θέματος, η “εξαφάνισή” του από τα πρωτοσέλιδα (με εξαίρεση τη “δημοκρατία”) και η διευθέτησή του με μια διορθωτική δήλωση. Επειδή μάλιστα ο κ. Πνευματικός επί της ουσίας “μαρτυρούσε” και τις θέσεις της ΝΔ, είχε βγει στο μεταξύ και η (επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας) Ειρ. Αγαπηδάκη και είχε συμφωνήσει μαζί του...
Δεν ήταν επομένως οι κροκοδείλιες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για “καθολική πρόσβαση κάθε πολίτη στο ΕΣΥ” ούτε οι σκόρπιες, μόνο, αντιδράσεις αλλά ο κόκκινος συναγερμός των δημοσκόπων που έφεραν αυτόν τον αποκλειστικά επικοινωνιακό ελιγμό.
Καθώς μάλιστα το “ατύχημα” συνέβη δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, επικράτησε η εκτίμηση ότι υπήρχε “διαθέσιμος χρόνος” για να απορροφηθεί η ζημιά.
Μην ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο ζήσαμε και με την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα και τότε ο κ. Μητσοτάκης μη μπορώντας να ...κρυφτεί δήλωσε αργότερα ότι “τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά της κυβερνητικής εικόνας...”, ομολογώντας έτσι ότι περισσότερο κι από τους 57 νεκρούς τον απασχολούσαν τα δημοσκοπικά νούμερα.
Με την ίδια συνταγή θα κινηθούν και τώρα – πολλώ μάλλον που μας χωρίζουν από τις κάλπες λιγότερο από δέκα ημέρες...
Ο ΚΟΡΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου