Μία βροχερή ημέρα τον Νοέμβριο του 2011, στο επιβλητικό Παλάτι του Φεστιβάλ των
Καννών, που συνήθως κατακλύζεται από αστέρες του Χόλυγουντ, οι ηγέτες των
ευρωπαϊκών κρατών έδωσαν σκληρή μάχη. Ήταν μία ημέρα έντονη, με στρες, καβγάδες
και ύβρεις, που παραπέμπουν σε πικρίες που έχουν μείνει από τον Β’ Παγκόσμιο
Πόλεμο.
Αυτήν την εικόνα περιγράφει ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας στο βιβλίο του «El Dilema» (το δίλημμα), αποσπάσματα του οποίου αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Ήταν μια συνάντηση κατά την οποία,
ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος
Παπανδρέου δέχθηκε σκληρό pressing για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος,
ενώ η Ισπανία και η Ιταλία δέχθηκαν έντονες πιέσεις να ενταχθούν στον μηχανισμό
στήριξης.Αυτήν την εικόνα περιγράφει ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας στο βιβλίο του «El Dilema» (το δίλημμα), αποσπάσματα του οποίου αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Ήταν μια συνάντηση κατά την οποία,
Ο κ. Θαπατέρο μάλιστα περιγράφει λεπτομερώς πώς η Γερμανίδα καγκελάριος του έστησε… ενέδρα.
«Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία εισαγωγή έθεσε την πρόταση για την οποία εμείς δεν είχαμε απολύτως καμία ένδειξη» γράφει και συμπληρώνει: «Η Μέρκελ με ρώτησε εάν ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω προληπτική γραμμή πίστωσης 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ ενώ επιπλέον 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «όχι».
Η Α. Μέρκελ δέχθηκε την απάντησή του και τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στράφηκαν στην Ιταλία ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Ο κ. Θαπατέρο περιγράφει σκηνές πανικού μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΔΝΤ για το πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές στο άνοιγμα εκείνης της Δευτέρας. Υπήρχε «η αίσθηση μιας συγκεκριμένης αδυναμίας από την πλευρά των δημοκρατικών κυβερνήσεων σε σχέση με τις αγορές» αναφέρει.
Ο κ. Θαπατέρο δήλωσε στη Μέρκελ ότι η Ισπανία μπορούσε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της μέσω των αγορών, σημειώνοντας ότι η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. «Αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που της μετέφραζαν τα λόγια μου νόμιζα ότι θα κρατούσε για πάντα» γράφει και συμπληρώνει: «Τελικά, μου απάντησε στα αγγλικά κοιτώντας με στα μάτια: «Ο.Κ., I understand (εντάξει, καταλαβαίνω)».
Η Μέρκελ δεν συζήτησε ξανά το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της συνόδου αφορούσε τις προειδοποιήσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις συνθήκες του μνημονίου. Έντονες ήταν οι πιέσεις και προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχθεί δάνειο από το ΔΝΤ.
Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρει πως σε εκείνο το δείπνο εργασίας το κλίμα ήταν έντονο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανταλλάσσουν πικρίες με ρίζες από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα παρουσία του προβληματισμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Για μια στιγμή φαινόταν ότι ο δραματικός διχασμός της Ευρώπης του περασμένου αιώνα επαναλαμβανόταν. Ήταν μόνο πέντε λεπτά, αλλά πέντε λεπτά κατά τα οποία τα λόγια που άκουγα είχαν την επιβλητική ισχύ όλων των δραμάτων της ευρωπαϊκής ιστορίας» γράφει χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Περιγράφοντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε κάποια στιγμή: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω». Ο Θαπατέρο περιγράφει μάλιστα την τακτική της Ιταλίας με τη σκληρή άμυνα που παίζουν οι παίκτες στο Κατενάτσιο. Χαρακτηρίζει το Παλάτι του Φεστιβάλ «κάστρο υπό την πολιορκία των αγορών» και τονίζει ότι από τότε ακουγόταν στους διαδρόμους του το όνομα του Μάριο Μόντι, του τεχνοκράτη που αργότερα ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Ο κ. Θαπατέρο, όμως, κάνει την κριτική του. Υποστηρίζει πως η Ε.Ε. αντέδρασε πολύ αργά όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, το 2009, και πως δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο μοναδικό μέτρο που κατά την άποψή του θα έστελνε την κρίση εις τα εξ ων συνετέθη: τα ευρωομόλογα.
Υ.Γ.
Τα ευρωομόλογα ακόμα αναζητούνται…
Υ.Γ. 2
Το ότι από τότε ακούγονταν το όνομα του Μόντι, είναι η απόδειξη πως τα σχέδια βρίσκονταν σε εξέλιξη και πως κάποια πράγματα είχαν ήδη αποφασιστεί. Ίσως και τα δικά μας..
Υ.Γ. 3
Ο Λ. Θαπατέρο υποστηρίζει πως, μόλις ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το γνωστό θέμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ο Σαρκοζί άρχισε να τον λούζει με υβριστικές φράσεις. Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας μας.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ο υστερικός φόβος των εκπροσώπων του ευρωενωσιακού πυρήνα μόλις ακούσουν οτιδήποτε εμπλέκει τον λαϊκό παράγοντα στις αποφάσεις για το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Μόνο η αναφορά σε δημοψήφισμα δρομολόγησε την διαδικασία ενός «πραξικοπήματος», που εκπαραθύρωσε τον Γ. Παπανδρέου. Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε το πόση αξία έχουν τα περί δημοκρατίας και το ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της Ελλάδας, ειδικά μετά την μνημονιακή της επιτήρηση.
http://ra64.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου