Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ” ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της “αξιολόγηση” των δημοσίων υπαλλήλων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Μια διαδικασία που όλο το προηγούμενο διάστημα συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Με τη μαζική συμμετοχή στην αποχή από όλα τα στάδια της “αξιολόγησης” που κάλεσαν οι Ομοσπονδίες τους και η ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, ανάγκασαν την συγκυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του “καρότου” και να καταφύγει σε αυτή του “μαστιγίου” με την ψήφιση από κοινού με τη ΝΔ της τροπολογίας Γεροβασίλη, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (ν. 4369/2016) και να τον κάνει πιο αυταρχικό.
Με βάση την τροπολογία,
καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους με κριτήριο τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και στόχους (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, κ.ά), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων “εντός κι εκτός υπηρεσίας”, την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της “αξιολόγησης” με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις. Αν δεν το κάνουν, τους απειλεί με στέρηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης υπηρεσιακής εξέλιξης, με κίνδυνο να χάσουν το επίδομα που συνδέεται με τη θέση ευθύνης.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, από κοινού δυναμώνουν την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, οικοδομούν ένα δημόσιο τομέα, ένα κράτος, πιο εχθρικό, πιο επιθετικό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και το λαϊκό κίνημα.
Καμία αξιολόγηση στο αστικό κράτος δεν έχει σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών. Ούτε έρχεται να διορθώσει προβλήματα των υπηρεσιών, απόδοσης στην εργασία κλπ. Για όλα αυτά άλλωστε, υπάρχει από χρόνια το αντίστοιχο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, με το οποίο μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν.
Η λεγόμενη αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με το χαρακτήρα του κράτους και τους σκοπούς που αυτό υπηρετεί. Αποτελεί μέρος του συνολικότερου νομοθετικού πλαισίου, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δημόσιο με στόχο ένα μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Στοχεύουν στην προώθηση των ιδιωτικοποίησεων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους Δήμους, γενικότερα στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.
Ήδη τις συνέπειες ενός τέτοιου κράτους τις βιώνουν καθημερινά τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας που αναγκάζονται να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για κακής ποιότητας υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν υποχρέωση του κράτους να τις παρέχει δωρεάν.
Το προσωπικό ενός νοσοκομείου θα αξιολογηθεί με το κατά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα από τα νοσήλια, από τους ασθενείς-πελάτες των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Από το πόσα γενόσημα φάρμακα θα συνταγογραφεί, πόσες μαστογραφίες, ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις θα κάνει τη μέρα, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου. Αυτοί είναι μετρήσιμοι στόχοι που προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα. Στην υπηρεσία καθαριότητας ενός δήμου, όπου σήμερα με την τραγική υποστελέχωση που επικρατεί, την απαγόρευση προσλήψεων και τους μειωμένους προϋπολογισμούς, 3 εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τη δουλειά 10 συναδέλφων τους, πώς θα αξιολογηθούν άραγε αυτοί, αν όχι ως ανεπαρκείς; Την ίδια στιγμή η υπηρεσία καθαριότητας θα κρίνεται ακατάλληλη ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση σε επιχειρηματίες, εργολάβους με τις γνωστές συνθήκες εργασίας και μεροκάματα και ταυτόχρονα στην αύξηση των τελών καθαριότητας των δημοτών για να βγει το κέρδος του εργολάβου.
Έτσι η  “αξιολόγηση”  μαζί με τη στοχοθεσία χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του για να προωθήσουν τους αντιλαϊκούς του σχεδιασμούς. Άριστος ή ικανός δημόσιος υπάλληλος θα κρίνεται μόνο όποιος βάζει πλάτη σε αυτούς σχεδιασμούς, όποιος αποδέχεται το χαράτσωμα του λαού μας, ενώ παράλληλα θα υφίσταται και αυτός ο ίδιος τα αποτελέσματα τους.
Και βέβαια δεν υπάρχει “καλή” και “κακή αξιολόγηση”, όπως διατείνονται οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, λειτουργώντας ως λαγός για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου η αντιδραστική αξιολόγηση με βάση τη στοχοθεσία είναι μια απαράδεκτη πρόταση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ από τον Μάη του 2014, την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ υιοθέτησε με το νόμο Βερναρδάκη το 2016 και επιχειρεί να επιβάλει με την τροπολογία Γεροβασίλη σήμερα.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη ΝΔ και τους δορυφόρους τους. Σε κοινό αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων.
Άμφισσα, 04/10/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: