Με επαίνους, υποσχέσεις για στήριξη και... πακέτο από την αμερικανική πλευρά νέα μαχητικά τύπου F-16, τα οποία κατά δήλωση Τραμπ θα κοστίσουν 2,4 δις ευρώ, επιστρέφει από τις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Η υπόσχεση για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων τελικώς φαίνεται ότι αντιστράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φρόντισε να θέσει το ζήτημα από το ξεκίνημα κιόλας της συνάντησης, κάνοντας ακόμη και τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο Οβάλ Γραφείο να απορούν με την ευθύτητά του. Σε μια προσπάθεια εξάλλου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να υποστηρίξει ότι η "οροφή" των αμυντικών δαπανών για την Ελλάδα είναι 1,1 δις ευρώ και τα υπόλοιπα αφορούν σε αντισταθμιστικά.
«Θα συζητήσουμε επιπλέον τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα και αυτή να βοηθήσει εμάς», είπε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, στέλνοντας σαφή μηνύματα και για τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και τη χρήση της βάσης της Σούδας. Το θέμα αυτό, όπως και γενικότερα όσα άπτονται της διπλωματίας και της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών,
θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Κατά τα λοιπά, ο κ. Τραμπ δήλωσε πως "θα είμαστε μαζί σας" και εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση.
Για την οικονομία, ο κ. Τραμπ υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό. Επίσης, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, της οποίας θα προΐστανται από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και από την αμερικανική ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως προγραμματίζεται αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα το Νοέμβριο, με επιχειρηματίες από το χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης.
Από την πλευρά του, ο ΈΛληνας πρωθυπουργός υποςτήριξε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και εκτιμώντας πως έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά και ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναμφισβήτητα όμως το highlight της συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών ήταν η απάντηση Τσίπρα στην ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου που του θύμισε όσα είχε πει πριν από την εκλογή Τραμπ και την ευχή του να μην εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διαπίστωσα ότι μου μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να εργαστεί για το καλό», είπε ο πρωθυπουργός, με τον Αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει σκωπτικά: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από τη συνάντηση»...
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα και πως το μήνυμα από την πλευρά των ΗΠΑ ήταν σαφές ως προς την αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και τη στήριξη στον τομέα της οικονομίας, τόσο για το χρέος όσο και για την εισροή αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Κατά τη χθεσινή ημέρα, ο πρωθυπουργός είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με επιχειρηματίες, γερουσιαστές και συντάκτες αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης, τους οποίους υποδέχθηκε στο Blair House, την κατοικία που του έχει παραχωρηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διαμονή του στην Ουάσιγκτον.
Σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Πενς, θα έχει νέο κύκλο επαφών με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Brookings Institution, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου