Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΔ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΟΙ ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 49 ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ 13 ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Απογοητευτικές επιδόσεις βάσει της τελικής κατάταξης είχαν οι Έλληνες Ευέλπιδες στον διαγωνισμό sandhurst Military Skills Competition, το παγκόσμιο πρωτάθλημα των διεθνών ακαδημαϊκών στρατιωτικών δεξιοτήτων που εμπνέει την αριστεία μέσω αυστηρών και πνευματικών προκλήσεων και διεξήχθη μεταξύ 12-13 Απριλίου.
Επιδόσεις που πρέπει να προβληματίσουν όχι απλά την διοίκηση της Σχολής, αλλά κυρίως το ΓΕΣ, αλλά και το ΓΕΕΘΑ.
Οι Ελληνες Ευέλπιδες, «είδαν την πλάτη» των ομολόγων τους, όχι απλά από χώρες με μακρά στρατιωτική παράδοση, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία κλπ. αλλά και χωρών που σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή και σίγουρα όχι μια Τουρκία, όπως η... Χιλή, η Βραζιλία (!), η Δανία κλπ.
Και σίγουρα δεν γίνεται να έχουν χάσει την ψυχή, ούτε την παροιμιώδεις ικανότητες του Ελληνα μαχητή. Δείχνουν να έχουν χάσει όμως το μαχητικό τους πνεύμα,
ίσως χαμένοι μέσα στην «αγώνα» συλλογής μεταπτυχιακών που θα τους δώσει την δυνατότητα για μια «ασφαλή» καριέρα και σίγουρα να υπηρετήσουν σε χρυσοφόρες θέσεις στο εξωτερικό. Ενώ και η πολεμική τους εκπαίδευση, δεδομένων των αιματηρών περικοπών στο πρόγραμμα της σχολής, είναι περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική.
Για τον διαγωνισμό είχε ενημερώσει το pronews.gr προ μερικών ημερών. Τώρα όμως που βγήκαν τα αποτελέσματα και η τελική κατάταξη είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το μέλλον των ελληνικών ΕΔ σε επίπεδο αξιωματικών.
Στον ετήσιο Διαγωνισμό Στρατιωτικών Δεξιοτήτων Sandurst 2019 που πραγματοποίησε η Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ των ΗΠΑ συμμετείχαν 49 ομάδες στρατιωτικών ιδρυμάτων, εκ των οποίων 14 ομάδες από 13 σχολές ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων, για πρώτη η Ελλάδα με 11 σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. 
Συνολικώς, 539 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών έλαβαν μέρος. Δυστυχώς, η ελληνική ομάδα πήρε την 48η θέση.
H κατάταξη των Ευέλπιδων όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα του West Point είναι η εξής:
1. USMA (Black)/ 2. USMA D2/ 3. North Georgia/ 4. USMA (Gold)/ 5. USMA H2/ 6. UK (Blue)/ 7. Japan/ 8. Canada/ 9. USAFA/ 10. Australia/ 11. Chile/ 12. Mexico/ 13. UK (Red)/ 14. USMA E3/ 15. USMA F1/ 16. Marquette/ 17. USMA B4/ 18. Utah Valley/ 19. USMA D1/ 20. Denmark/ 21. Cal Poly/ 22. Creighton/ 23. Germany/ 24. USNA/ 25. Central State/ 26. Korea/ 27. VMI/ 28. USCGA/ 29. Austin Peay/ 30. Florida State/ 31. USMA E2/ 32. Embry-Riddle/ 33. USMA (Grey)/ 34. USMA C3/ 35. Brazil/ 36. USMA H4/ 37. USMA A4/ 38. USMA I3/ 39. Lehigh University/ 40. Johns Hopkins/ 41. USMA H1/ 42. Tarelton State/ 43. Edinboro/ 44. Hawaii/ 45. Delaware University/ 46. Thailand/ 47. Columbia/ 48. Greece/ 49. USMAPS
Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά καθώς το ίδιο έκανε και η ομάδα της Δανίας η οποία όμως κατετάγη στην 20ή θέση ενώ και στα επιμέρους αντικείμενα, ήλθε 3η στην Κλήση Πυρών (call of fire) 
Αντιθέτως, η ελληνική ομάδα δεν εμφανίστηκε στην πρώτη πεντάδα, σε κανένα αντικείμενο.
Ο διαγωνισμός είχε διάρκεια 36 ωρών. Συνολικώς καλύπτονται 30 μίλια (48 χλμ.) περίπου, εκ των οποίων 12 μίλια (20 χλμ.) την πρώτη ημέρα, 6 μίλια (10 χλμ.) κατά την διάρκεια της νυκτός και άλλα 12 μίλια (20 χλμ.) την δεύτερη ημέρα.
Οι διαγωνιζόμενοι φέρουν φόρτο 20,5 κιλά τουλάχιστον όπως ακριβώς γίνεται δηλαδή στην πορεία-βολή των Πεζοναυτών και τον λοιπών Ειδικών Δυνάμεων με την διαφορά ότι αυτή διεξάγεται εντός 13 ωρών και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Τα αντικείμενα στα οποία διαγωνίστηκαν οι ομάδες όπως αναφέρει και το doureios.com είναι τα ακόλουθα: 
• Φυσική κατάσταση. (Functional Fitness Event)
• Χρονομετρημένη πορεία.
• Βολή με πιστόλι.
• Βολή με βομβιδοβόλο Μ203. ( Grenade Launcher M203)
• Χειρισμός λέμβου εφόδου Zodiac.
• Προσανατολισμός. (Land Navigation)• Βολή με αραβίδα Μ4Α1 ( Rifle Marksmanship)
• Αντίδραση ηγήτορος. (Leader Reaction Course)
• Κλήση πυρών. (Call For Fire) 
Όπως επίσης και Night Infiltration-νυχτερινή διείσδυση, Debrief, The Burden και κολύμβηση επιβίωσης-Survival Swim.
Η διαδικασία δοκιμάζει τον βαθμό αφομοιώσεως στρατιωτικών δεξιοτήτων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με έναν εκ των οργανωτών, «ο διαγωνισμός διδάσκει τους σπουδαστές την ψυχοσωματική αντοχή, την επιμονή και την πειθαρχεία που απαιτούνται για την ομαδική εργασία προκειμένου να επιτευχθεί η αποστολή».
Eίναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συμμετοχές των ελληνικών ομάδων και στο μέλλον αλλά αμέσως τίθεται το ερώτημα: Τι είδους εκπαίδευση παρέχεται στους Ευέλπιδες; Είναι ρεαλιστική; Είναι επαρκής; Είναι σύγχρονη; Προφανώς όχι καθώς ήταν σχεδόν τελευταίοι και καταϊδρωμενοι.
Από τις συμμετοχές τους σε αυτό τον διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν εμπειρίες όχι μόνο για τις όποιες ανεπάρκειές τους λόγω αναχρονιστικής και ελλιπούς εκπαίδευσης αλλά και να μεταφέρουν πίσω στην Σχολή νέες ιδέες για το πώς θα πρέπει να εκπαιδευτούν.
Άλλωστε οι Ευέλπιδες είναι το άμεσο μέλλον των ελληνικών ΕΔ. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Ήδη η επόμενη συμμετοχή θα πρέπει να είναι σαφώς καλύτερη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: