Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΜΠΡΟΣΤΑ 1,5% Η ΝΔ - Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΥΡΥΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Το 53,3% θέλουν το νέο κυβερνητικό σχήμα να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά μόνον το 36,5% πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και διεύρυνση του προβαδίσματος της, στην πρόθεση ψήφου, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε ο σχηματισμός της νέας δικομματικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρίας MRB. 
Στην έρευνα καταγράφεται μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που φθάνει στο 21,7%, αλλά στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η εταιρία υπολογίζει ότι μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων βρέθηκε στο 1,5%.
Ειδικότερα,
η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται σε 28,1% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 26,6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και "Άλλο Κόμμα" με 5,9%.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η δημοσκόπηση της MRB και βρισκόταν σε εξέλιξη η κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου που προέκυπτε από τα ερωτηματολόγια τα οποία συλλέχθηκαν από τις 13 ως τις 21 Ιουνίου ήταν στο 0,3%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 21,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 21,2%. Ωστόσο, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για δημιουργία νέας κυβέρνησης από τα δύο κόμματα, η εικόνα άλλαξε και το προβάδισμα της ΝΔ έφθασε στο 1,5%.

Από τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές ή αρνητικές κρίσεις προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 26,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 24,6%. Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει ποσοστό 15,8% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,6%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 41,3% ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% και «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων.
Στην ικανότητα διακυβέρνησης και στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 35,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,7% και «κανένα κόμμα» απαντά το 29%.

Στο ερώτημα «ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;», το 38,5% απάντησε «μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά» και το 30,8% «μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα».
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 29,6%.

Αρνητική αξιολόγηση στην κυβέρνηση, αλλά να μείνει!

Στην αξιολόγηση, πάντως, της νέας κυβέρνησης συνεργασίας το 58,3% των ερωτηθέντων την κρίνει αρνητικά, ενώ το ποσοστό των θετικών κρίσεων περιορίζεται στο 31,7%.
Επίσης, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας που είχε προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη;», το 56,4% κρίνει την νέα κυβέρνηση αρνητικά και το 33% θετικά.
Στο ερώτημα αν «η κυβέρνηση συνεργασίας διαθέτει την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να λάβει αποφάσεις που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα;» το 52%, συνολικά, απαντά "όχι" και το 38,5% «ναι».
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης, σε ποσοστό 53,6%, δηλώνουν ότι θέλουν η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, έναντι του 41,9% που απαντά αρνητικά. Ωστόσο, στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η νέα συγκυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία το 52,4% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά και μόνον 36,9% έχουν την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει να μείνει ως το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: