Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

Την απελπισία της ελληνικής κοινωνίας και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αποτυπώνονται ανάγλυφα σε έρευνα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll.
Τα στοιχεία της έρευνας είναι απελπιστικά, ενώ αναδεικνύουν χαρακτηριστικά το μέγεθος του προβλήματος διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως 1 στους 4 ερωτηθέντες με μέση ή ανώτερη εκπαίδευση δηλώνει έτοιμος να μεταναστεύσει προκειμένου να βρει εργασία. Τα ποσοστά αυτά όμως,
σχεδόν εξανεμίζονται όταν η ίδια ερώτηση γίνεται σε εργαζόμενους στοιχειώδους εκπαίδευσης καθώς μόλις το 5% σκέφτεται να αναζητήσει δουλειά έξω ενώ αυτή η κατηγορία εργαζομένων νιώθει περισσότερο από κάθε άλλη σίγουρη για τη θέση εργασίας της. Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 με στοιχειώδη μόρφωση πιστεύουν ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους σε αντίθεση με το μόλις 18.37% που έχουν παρακολουθήσει μέση ή ανώτερη εκπαίδευση. Η πραγματικότητα αυτή, δείχνει πως το πλέον μορφωμένο κομμάτι των Ελλήνων που έχει επενδύσει στις σπουδές του, ανησυχεί για το μέλλον του και είναι έτοιμο να φύγει από τη χώρα προκειμένου να λάβει αμοιβή ανάλογη των προσόντων του. Συνολικά το 64% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν πως είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν, με την ηλικιακή ομάδα 35-44 να το πιστεύει αυτό σε ποσοστό 74,36%.
Η ίδια απαισιοδοξία καταγράφεται και στα υπόλοιπα ερωτήματα, με το 85.39% να πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε λάθος δρόμο, με μόλις 20% να βλέπουν θετικά δείγματα στη σημερινή κατάσταση. Σε ότι αφορά το το εκπαιδευτικό σύστημα σχεδόν 7 στους 10 πιστεύουν πως δεν βοηθά ουσιαστικά τη νεολαία και τη μείωση της απασχόλησης, ενώ ένα συντριπτικό 83% θεωρεί πως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα έπρεπε να παρέμβουν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε ότι αφορά πάντως την παρουσία μεταναστών στη χώρα και το κατά πόσο αυτή εμποδίζει την εξεύρεση εργασίας, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι με τα ποσοστά να κινούνται στο 49.83% για όσους αρνούνται πως υπάρχει τέτοια πραγματικότητα απέναντι σε ένα 41.20% που δηλώνει πως οι μετανάστες αφαιρούν θέσεις εργασίας από τους Έλληνες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: