Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ…

Μεταξύ αποτυχημένων προσεγγίσεων με τη ΔΗΜΑΡ για τη «νέα Κεντροαριστερά», μισών βημάτων απέναντι στον Σαμαρά και αποκομμάτων της Ιπποκράτους, που συνεχώς αναφύονται, ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαιώνει το τραγικό έλλειμμα στρατηγικής που του καταλογίζουν…
Ενα ετερόκλιτο σύνολο προσωπικών ανταγωνισμών και ανέφικτων φιλοδοξιών από πρόσωπα που -χωρίς εξαίρεση- αποδεδειγμένα δεν μπορούν να συνθέσουν ή να κινητοποιήσουν την αποδιαρθρωμένη βάση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οδηγεί την πάλαι ποτέ ηγεμονεύουσα Κεντροαριστερά σε αποσύνθεση.
Στο ξεκίνημα ενός νέου πολιτικού κύκλου,
όπου θα κριθεί το ποιος θα επικρατήσει στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κόμματα και πρόσωπα του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου αφ’ ενός αφήνουν τον Α. Σαμαρά να σχεδιάζει τη μελλοντική του ηγεμονία και αφ’ ετέρου τους ψηφοφόρους τους να επιλέξουν, όταν έρθει η στιγμή, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευ. Βενιζέλος, έπειτα από επανειλημμένες αποτυχίες στην προσπάθεια έναρξης διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, συνεχίζει την τακτική των «μισών βημάτων», επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε οι εσωκομματικοί αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ επικριτές του, περί έλλειψης στρατηγικής.
Χωρίς ηγέτη
Αυτό όμως που συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η έλλειψη στρατηγικής του Ευ. Βενιζέλου, αλλά το γεγονός ότι η Κεντροαριστερά δεν διαθέτει μία ηγετική φυσιογνωμία με εκτόπισμα, που θα μπορούσε να βάλει τα πράγματα σε άλλη ρότα, καθώς η φθορά δεν είναι πρόβλημα μόνο του Ευ. Βενιζέλου αλλά και των αντιπάλων του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι επιχειρεί στροφή, δεν ολοκληρώνει όμως κανένα βήμα. Επιδιώκει πιο ισχυρό λόγο στην κυβέρνηση, δεν μπορεί όμως να «τζαρτζαριστεί» με τον Α. Σαμαρά, προκαλεί αλλά δείχνει ότι δεν έχει τη δύναμη να ολοκληρώσει τη ρήξη με το παρελθόν του κόμματός του, προσκαλεί σε διάλογο και στη συνέχεια επιχειρεί να απαξιώσει όσα στελέχη δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, ενώ η στρατηγική του «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα» έχει ήδη ακυρωθεί από τα πράγματα.
Φόβος
Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου κατηγόρησε για οπορτουνισμό και αχαριστία όσους επιχειρούν να κινηθούν εκτός ΠΑΣΟΚ, κρύβει ένα φόβο. Το φόβο ότι πρόσωπα, κινήσεις και νέα κόμματα, εφ’ όσον κινηθούν προς τη ΔΗΜΑΡ ή την αυτόνομη πορεία, μπορούν να το αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο και γι’ αυτό αποφάσισε να επιτεθεί.
Δύο πρόσωπα που αισθάνθηκαν ότι έγιναν στόχοι, ο επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας» Ηλ. Μόσιαλος και η Α. Διαμαντοπούλου, ήδη απάντησαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
«Αν το ΠΑΣΟΚ είχε πρόγραμμα, δεν θα ασχολούνταν κανείς με κανέναν. Αντί να βρίσκει προβλήματα αλλού, ας δει γιατί το 12% των εκλογών του Ιουνίου έχει γίνει 4%, 5% ή 6% δημοσκοπικά. Αν ισχύουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για όσους αποχώρησαν, τότε θα πρέπει να είναι ευτυχισμένο το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει αυτούς τους ανθρώπους πλέον και όχι να λυπάται», είπε ο κ. Μόσιαλος.
«Η Αννα Διαμαντοπούλου σέβεται την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τους αγώνες του, αλλά επιμένει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ, όπως το είδαμε και χθες στα κανάλια, δεν εκφράζει τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης», απάντησαν κύκλοι της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία κινείται για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Δεν απάντησε ωστόσο ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος ενέταξε προσφάτως στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» έναν εκ των στενότερων πρώην συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, τον Δ. Δόλλη, έχει μαζί του τον Χρ. Αηδόνη και κατά πληροφορίες συζητά και με άλλα στελέχη, όπως ο Δ. Μπόλαρης.
Αντιπαραθέσεις
Οι κινήσεις και οι απαντήσεις αυτές λειτουργούν προσθετικά σε σειρά επιθέσεων, άμεσων και έμμεσων, από πρόσωπα που μπορεί να μην έχουν το εκτόπισμα να βγουν μπροστά, συντηρούν όμως αυτόν τον κύκλο των άγονων αντιπαραθέσεων που βυθίζουν τον πάλαι ποτέ κραταιό πολιτικό χώρο.
«Είναι ντροπή να ηγείται της δημοκρατικής παράταξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος», είπε από το βήμα του μάρτυρα της προκαταρκτικής επιτροπής, που ερευνά την υπόθεση Λαγκάρντ, ο Γ. Ραγκούσης, για να πάρει την απάντηση από το «βενιζελικό» Π. Ρήγα ότι διακατέχεται «από πολιτική εμπάθεια και μίσος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο».
«Οι σύγχρονοι «άθλιοι» της ελληνικής επικράτειας του χρέους γνωρίζουν ότι μετά τρία χρόνια βίαιης προσαρμογής και μετά από δύο κουρέματα, το χρέος πεισματικά παραμένει στα 309 δισ. ευρώ, όσο και το 2010, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, τα εισοδήματα λεηλατήθηκαν και ένας στους τρεις είναι άνεργος. Κι όμως! Προσκαλούμαστε να αντικαταστήσουμε τη θλιβερή πραγματικότητα της κοινωνίας με τη «φωτεινή» περιγραφή της εξαγορασμένης προπαγάνδας», δήλωσε πρόσφατα ο Χ. Καστανίδης, κριτικάροντας ευθέως το success story του Α. Σαμαρά, εμμέσως όμως και τον Ευ. Βενιζέλο.
«Είναι ταυτόχρονα επίσης αναξιοπρεπές για κάθε λαό να εναποθέτει μοιρολατρικά την τύχη των επόμενων γενεών του στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών. Είναι εθνική δειλία και έλλειψη εθνικής ζωτικότητας να μην παράγει μία χώρα τα δικά της γεγονότα και να αφήνεται σε διαθέσεις τρίτων», έγραψε στο πρόσφατο άρθρο του -που γνωρίζει ήδη σημαντική απήχηση στο Διαδίκτυο- και ο Αλ. Παπαδόπουλος, εμμέσως και για τον Ευ. Βενιζέλο, που έχει αναφερθεί στη θετική έκβαση που θα έχει για την Ελλάδα η συγκρότηση μιας κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στη γωνία
Ο Φ. Κουβέλης, σε αντίθεση με τον Ευ. Βενιζέλο, έχει στρατηγική. Υπολογίζει με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει πορεία αποσάθρωσης και αναμένει να μαζέψει τα κομμάτια του -ακόμα και όσους βρίσκονται σήμερα εκτός ΠΑΣΟΚ- και έτσι να διασωθεί στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, επιδιώκοντας να παίξει το ρόλο του οδηγού, αντί του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς. Αθόρυβα προσαρτώνται πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ (τελευταίος ήταν ο Θ. Οικονόμου, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων) και ετοιμάζεται να κάνει τη δική του κίνηση για την Κεντροαριστερά, βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει με γοργότερους ρυθμούς από τη ΔΗΜΑΡ τις δυνάμεις του στις δημοσκοπήσεις…

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: