Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

''ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ; ''...

Με εκτενή ρεπορτάζ στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα οι New York Times καλύπτουν την  είδηση της αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ...
και την απόλυση του προσωπικού της, από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος περικοπής δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Σε σημερινό τους δημοσίευμα, το οποίο συνοδεύουν με βίντεο, παρουσιάζουν το βίαιο κλείσιμο της  ΕΡΤ και καταγράφουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων της ΕΡΤ, των ενώσεων των εργαζομένων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και των πολιτών από το «μαύρο» που έπεσε στους τηλεοπτικούς δέκτες το βράδυ της 11ης Ιουνίου.
Στο βίντεο αρχικά εμφανίζεται,
η δημοσιογράφος που εμφανώς ταραγμένη ανακοίνωσε την υπουργική απόφαση για το «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και την προαναγγελία ότι σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία από το βράδυ θα διακοπεί η μετάδοση.
Συνεχίζει με τις τελευταίες στιγμές της ΕΡΤ πριν πέσει το «μαύρο», τονίζοντας ότι η απόλυση των 2.656 εργαζόμενων είναι η πρώτη μαζική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων στα τρία χρόνια του Μνημονίου.


Ακολουθούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ΕΡΤ κλείνει για να ανοίξει ξανά με μειωμένο προσωπικό και η αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου που προσήλθε στο Ραδιομέγαρο, αλλά και η άρνηση των εργαζομένων να εγκαταλείψουν το κτίριο.
«Θα πρέπει να έρθουν να μας βγάλουν. Το θέμα δεν είναι να κρατήσουμε την ΕΡΤ στον αέρα, αλλά υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας», αναφέρει ο Νικόλας Τσιμπίδας, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ.
«Έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο;», ρωτά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ. «Το έχεις ξαναδεί κάπου αλλού; Υπάρχει κάποιο προηγούμενο;».
«Μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα δεν υπάρχει δημόσια τηλεόραση και δημόσια έκφραση» αναφέρει ο αρχισυντάκτης Δημήτρης Καρανικόλας και προσθέτει  «Γι' αυτό είμαστε όλοι εδώ ακόμη για να προασπίσουμε το δικαίωμα στην ενημέρωση».
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στο απεργιακό «μπλακ-αουτ» που προκάλεσε η ξαφνική είδηση για τη δημόσια τηλεόραση, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα οι διαδηλωτές συνήθιζαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της κυβέρνησης, με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και έξω από τη Βουλή. Τώρα για πρώτη φορά έξω από το Ραδιομέγαρο επικρατεί «λαοθάλασσα», σημειώνουν οι New York Times, ενώ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Πλέον οι Έλληνες, μέχρι να ιδρυθεί ο νέος φορέας, για να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις εξαρτώνται από τα blogs και τα online κοινωνικά δίκτυα γράφει το αμερικανικό μέσο.
Υπάρχουν και τα ιδιωτικά κανάλια, προσθέτει, η πλειονότητα των οποίων όμως ανήκει σε πλούσιους επιχειρηματίες που θεωρείται ότι επηρεάζουν τις ειδήσεις ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Πηγή : protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: