Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ: ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε συνέντευξή του στον Neil deGrasse Tyson, ο φυσικός James Gates περιγράφει πώς ανακάλυψε έναν ψηφιακά κωδικοποιημένο αλγόριθμο ελέγχου σφαλμάτων, ενσωματωμένο στις θεμελιώδεις εξισώσεις της θεωρίας των χορδών. Πράγμα που αν ισχύει τότε μπορούμε να μιλάμε για την ανακάλυψη του DNA του σύμπαντος!
Σύμφωνα με τη θεωρία των χορδών, οι θεμελιώδεις δομικοί λίθοι του σύμπαντος δεν είναι σημειακά σωματίδια, αλλά μονοδιάστατες χορδές. Αυτά που αντιλαμβανόμαστε,
ως σωματίδια είναι στην πραγματικότητα δονήσεις βρόχων από χορδές, η καθεμία με τη δική της χαρακτηριστική συχνότητα.
Η θεωρία χορδών αποτέλεσε αρχικά μία προσπάθεια να περιγραφούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ σωματιδίων όπως τα πρωτόνια. Από τότε έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: μία προσέγγιση της κατασκευής μίας πλήρους και ενοποιημένης θεωρίας όλων των θεμελιωδών σωματιδίων και δυνάμεων.
Προηγούμενες προσπάθειες για ενοποίηση της φυσικής αντιμετώπισαν προβλήματα στην ενσωμάτωση της βαρύτητας. Η θεωρία χορδών όχι μόνο περιλαμβάνει τη βαρύτητα, αλλά την απαιτεί. Η θεωρία χορδών απαιτεί έξι ή και επτά διαστάσεις του χώρου και παρέχει τρόπους συσχετισμού ρων μεγάλων επιπλέον διαστάσεων με τις μικρότερες. Η μελέτη της θεωρίας χορδών οδήγησε και στην ιδέα της υπερσυμμετρίας, η οποία διπλασιάζει τον αριθμό των στοιχειωδών σωματιδίων.
Όσοι φυσικοί ασχολούνται με την θεωρία των χορδών αισιοδοξούν ότι θα κάνει τελικά προβλέψεις που θα μπορούν να ελεγχθούν πειραματικά. Η θεωρία των χορδών έχει ήδη επηρεάσει τα μαθηματικά, την κοσμολογία (δηλαδή τη μελέτη του σύμπαντος) και τον τρόπο που ερμηνεύονται τα πειράματα στη σωματιδιακή φυσική, προτείνοντας νέες προσεγγίσεις και δυνατότητες εξερεύνησης.
Οι ιδέες του Gates πρωτοπαρουσιάστηκαν εις βάθος σε άρθρο του στο Physics World το 2010. Κατ' εκείνον, εάν τα θεωρητικά ευρήματά του επαληθευτούν τότε θα έχουμε την απόδειξη ότι ζούμε μέσα σε μία προσομοίωση.
 Δείτε σχετικό εξηγητικό βίντεο:

1 σχόλιο:

Επίκουρος Ιτέας είπε...

Το άρθρο σας είναι καταπληκτικά σωστό και επίκαιρο, παρ' ότι αναφέρεται στο 2010. Η θεωρία της υπερ-συμετρίας (super symetry) εδώ και 35 περίπου χρόνια, έχει απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμυρίων δολλαρίων σε έρευνες και απασχολούνται με αυτήν, η αφρόκρεμα των θεωρητικών Φυσικών όλης της Γής. Εφ' όσον επαληθευθεί (υπάρχουν και αντίθετες απόψεις), θα λύσει άπαξ και δια παντός, το πρόβλημα συσχέτισης και σύνδεσης της Σχετικής με την Γενική θεωρία του Αϊνστάϊν, με ότι αυτό συνεπάγεται. "Ξύνεται" πληγές και εάν ο αρθρογράφος σας είναι επώνυμος, θα έπρεπε να τον αναφέρετε. Αξίζει πάρα πολύ τον κόπο. Υπάρχει ένας Gates καθηγητής Φυσικός, επίσης έγχρωμος, Πρόεδρος της επιτροπής Ομπάμα για την ενέργεια και το διάστημα.Ευχαριστώ.