Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

'' EΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ; ''

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, με αφορμή τα στοιχεία που διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες από πλευράς ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και τα σενάρια για νέο κούρεμα χρέους, που αποδίδονται σε πιέσεις του Ταμείου,...
διερωτάται για το μέλλον της τρόικας.
«Μόλις κόπασε ελάχιστα η αναστάτωση γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την προσοχή τραβούν τώρα οι ίδιοι οι ‘διασώστες’. Η διάσημη – διαβόητη τρόικα φαίνεται να βρίσκεται σε διαφωνία. Στο επίκεντρο όλων για άλλη μία φορά η Ελλάδα», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι,
ένα νέο κούρεμα που θα έπληττε τους επίσημους πιστωτές, δεν θα μπορούσε να τύχει αποδοχής από τη  Άγκελα Μέρκελ τρεις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Όπως παρατηρεί σχολιάζοντας τα σενάρια νέου κουρέματος που τροφοδοτεί το ΔΝΤ, «γενικά η απόπειρα του ΔΝΤ μπορεί να αξιολογηθεί ως προβληματική. Από τη μία αντιβαίνει στην ‘επίσημη’ γραμμή περί ‘αργής εξυγίανσης’ της Ελλάδας. Από την άλλη, αυτή η μονομερής κίνηση του ΔΝΤ, αποτελεί νέα πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ ανήκει μέχρι σήμερα στους πιο σφοδρούς επικριτές της συγκριτικά επιφυλακτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».

Η Die Presse αναφέρει πως η νέα διαμάχη εντός της τρόικας δείχνει ότι αρχίζει να επικρατεί πανικός, καθώς «με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και την ΕΚΤ, η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τους δικούς της θεσμούς. Η σημασία του ΔΝΤ περιορίζεται».


Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: