Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

EΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Η εφορία θα κατάσχει απευθείας μισθούς και συντάξεις
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Eρχονται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία για την κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Oλες οι εντολές-κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Με τη διαδικασία αυτή το υπουργείο Οικονομικών,
επιχειρεί να περιορίσει στο ελάχιστο τη διαδικασία της κατάσχεσης και κυρίως να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Πάνω από 1.000 ευρώ
Συγκεκριμένα, αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης όπου ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα οι εντολές των εφόρων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων θα «βγαίνουν» ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες, μειώνεται ο χρόνος ενημέρωσης των ελεγκτών και των ελεγχομένων και παράλληλα διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια. Ολα τα στοιχεία των ελέγχων από την εντολή μέχρι και το τελικό πόρισμα του ελέγχου (τακτικού ή προσωρινού) θα γίνονται σε ηλεκτρονική μορφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: