Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΕΧΕΙ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟΝ «ΠΡΩΪΝΟ ΚΑΦΕ» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παραθέτουμε αποσπάσματα από το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη με τίτλο "Ανεκδιήγητοι", που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα της Κυριακής". Έχει ενδιαφέρον ποια νοοτροπία υπερασπίζεται ο ίδιος ο Πρετεντέρης.
Για κάποιον λόγο τον οποίο ακόμη δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω, ο ΟΟΣΑ έφτιαξε μια έκθεση η οποία περιείχε μεταρρυθμίσεις για την «απελευθέρωση του ανταγωνισμού».
Εξ όσων γνωρίζω πάντως κανένα όργανο της ελληνικής πολιτείας δεν έχει αποφασίσει να απελευθερωθεί ο ανταγωνισμός παντού και πάντα, ούτε βλέπω γιατί ανατέθηκε στον ΟΟΣΑ να μας πει τι θα κάνουμε σε κάτι που δεν έχουμε αποφασίσει.
Παρ' όλα αυτά η έκθεση έγινε.
Και κάποιος ηλίθιος (ή πολλοί ηλίθιοι μαζί, πράγμα που είναι και το πιθανότερο...) δεσμεύθηκαν,
απέναντι στην τρόικα ότι θα υλοποιήσουν στο ακέραιο τις προτάσεις μιας ομάδας υπαλλήλων του ΟΟΣΑ.

Ετσι γενικώς. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα ανέλαβε μια ευθύνη χωρίς να έχει καν συναίσθηση τι αναλαμβάνει.

Ερχεται τώρα η τρόικα και λέει: «Κύριοι, κάντε αυτό για το οποίο δεσμευθήκατε!». Από την πλευρά τους κανένα πρόβλημα, διότι και αυτοί τόσο μυαλό κουβαλάνε...

Αποτέλεσμα; Πλακωνόμαστε τώρα μεταξύ μας σε πόσες ημέρες το γάλα θεωρείται φρέσκο και πόσα φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούν να πουλιούνται στα σουπερμάρκετ.

[..]

Με άλλα λόγια, μια ολόκληρη χώρα κρίνεται σήμερα από την εφαρμογή ρυθμίσεων που προέβλεψαν ή φαντάστηκαν ή σχεδίασαν οι υπάλληλοι ενός διεθνούς οργανισμού.

Τις οποίες δεν ξέρω ποιος συζήτησε και ποιος ενέκρινε.

Αλλά τις οποίες κάποιοι ανεκδιήγητοι κυβερνητικοί υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν χωρίς ενδεχομένως να έχουν καν καταλάβει τι υπόσχονται.

Epikairo: Καταρχάς να ενημερώσουμε τον επιφανή δημοσιογράφο ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ και πολλές φορές πληρώνει η ίδια με χρήματα των ελλήνων πολιτών τον Οργανισμό για να διεξάγει έρευνες για ένα ευρύ πεδίο θεμάτων δημόσιας πολιτικής, όπως π.χ. ο ανταγωνισμός, η δημόσια διοίκηση κ.α. Επίσης ο ΟΟΣΑ δεν θεωρείται όποιος και όποιος οργανισμός, μιας και οι εκθέσεις τους γίνονται σε συνεργασία με ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται από επιστημονική αρτιότητα.

Ο Πρετεντέρης χαρακτηρίζει "ηλίθιο" εκείνον που ανήγαγε τις συστάσεις του ΟΟΣΑ σε δεσμεύσεις απέναντι στη Τρόικα. Μας θυμίζει λογικές τύπου: "Γιατί ο Παπανδρέου να χαρακτηρίσει έναν ολόκληρο λαό διεφθαρμένο; Γιατί ο Παπακωνσταντίνου να μιλήσει για Τιτανικό; Γιατί να πάμε και να πούμε στους Ευρωπαίους τα πραγματικά μας ελλείμματα;" Επίσης η λογική του Πρετεντέρη ότι "κάνουμε ότι λέει η Τρόικα και τίποτε παραπάνω" ανταποκρίνεται στην κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία βαπτίζει ",μεταρρυθμίσεις" τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δίχως να κουνιέται φύλλο για αλλαγές σε ζητήματα που δεν μας τα υπαγορεύει η Τρόικα.

Κι αυτός ο "κίβδηλος" πατριωτισμός που μεταφράζεται σε έγερση "αντι-τροικανών" συναισθημάτων μόνο ως φτηνός και τυχάρπαστος μπορεί να χαρακτηριστεί. Η Ελλάδα από το 2009 έπαψε να είναι "κουκούλι" σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, αφού η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της επάνω μας διαρκώς, επειδή πολύ απλά οι κυβερνώντες που αποθεώνει ο Πρετεντέρης, Σαμαράς-Βενιζέλος, δεν κάνουν τίποτα παραπάνω πέρα απ' αυτά που τους λέει η Τρόικα. Αυτή η λογική να "ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους", κάνοντας δημιουργική λογιστική και επικοινωνιακά τεχνάσματα (πρακτικές που αποθέωσαν Σημίτης-Καραμανλής και υπέθαλψαν δημοσιογράφοι όπως ο Πρετεντέρης), μπορεί να αποτελεί μέρος συζήτησης ενός πολιτικού πρωϊνού καφέ και όχι της δημοσιογραφίας/αρθρογραφίας. Γι αυτό και ο Παπανδρέου και πολλοί από τους υπουργούς τους λοιδορήθηκαν, επειδή ακριβώς έσπαγαν της καθ' ημάς βολικής διαχείρισης.


Πολλοί βολεύονται πίσω από τον μπαμπούλα της Τρόικα. Καιρός είναι να ξεσκεπαστούν

Δεν υπάρχουν σχόλια: