Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΣΙΩΠΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

«Εγώ δεν ασχολούμαι. Ας κάνει ότι θέλει...». Ο Κώστας Καραμανλής είναι απόλυτος. Η φωνή του δεν αφήνει περιθώρια για ευρύτερη συζήτηση, όταν τον ρωτούνε πως κρίνει τον Αντώνη Σαμαρά. «Τον άκουσα και μου είπε τι θα κάνει...» φέρεται να διευκρίνισε σε έναν εκ των συνομιλητών του το τελευταίο διάστημα για την πρόσφατη συνάντησή του με τον σημερινό πρωθυπουργό. [toc.gr]
Ο Κώστας Καραμανλής δεν έδειξε όμως καμία διάθεση εμπλοκής και ενεργής στήριξης της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να του το ζήτησε, σκεπτόμενος ότι έτσι θα τον... «εγκλωβίσει» και θα του στερήσει την όποια μελλοντική επιστροφή του, αφού θα τον κάνει... «συνένοχο»!

Καραμανλής: «Αυτή η κρίση θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις»

Ο πρώην Πρωθυπουργός, πονηρά σκεπτόμενος και μη θέλοντας να παρεκκλίνει από την γραμμή που έχει χαράξει,
για μη ενεργοποίησή του στην παρούσα περίοδο, περισσότερο άκουγε παρά μίλαγε.

Ο Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε να διαγνώσει τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή, αλλά ο έχων το οικόσημο της κεντροδεξιάς, όπως συνηθίζει να λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, παρέμεινε σιωπηλός, παραπέμποντας στον... Βούδα!

Μια συνάντηση που... «έγινε για να γίνει»;
Η συνάντηση, όπως πληροφορείται το TheΤOC.gr, «έγινε για να γίνει», καθώς δεν διαπιστώθηκε κανένα περιθώριο σύγκλισης των δυο πλευρών, ενώ ο Κώστας Καραμανλής έχει πολλές ενστάσεις για την στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά.

Ομως, ο ίδιος δεν θέλει να εμφανίζεται ότι του δημιουργεί προβλήματα, για να μην δώσει λαβή στον πρωθυπουργό και στους σκληρούς «μουτζαχεντίν» του Μεγάρου Μαξίμου να τον κατηγορήσουν για υπονόμευση.

Εχει φροντίσει βέβαια να διοχετευθούν στα ΜΜΕ, διάφορες φράσεις του, όπως η πρόσφατη πως «αυτή η κρίση θα «καταπιεί» αρκετές κυβερνήσεις», άρα εννοεί προφανώς και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και αυτή που έθετε τον πήχη τον ευρωεκλογών. «Πρέπει να είμαστε έστω και μια ψήφο μπροστά» είπε σε ομήγυρη βουλευτών, μεταξύ εκλεκτού ερυθρού οίνου και κρεατομεζέδων, αν και για να μην τον κατηγορήσει το Μαξίμου, έσπευσε να συμπληρώσει πως πρέπει όλοι να δώσουν μάχη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός πιστεύει ότι το σύστημα Σαμαρά στόχευσε τον ίδιο, με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης του εξαδέλφου του, Μιχάλη Λιάπη

Καχυποψία και αποστάσεις
Ο ίδιος δεν είναι αποφασισμένος να δώσει καμία απολύτως μάχη για τον Αντώνη Σαμαρά και το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο και θεωρεί πως συστηματικά, καλλιεργεί το κλίμα αποδόμησης του «καραμανλισμού». Ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι πριν λίγο καιρό είχε ενδοιασμούς, αλλά πιστεύει ότι το σύστημα Σαμαρά στόχευσε τον ίδιο, με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης του εξαδέλφου του, Μιχάλη Λιάπη.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η εμπλοκή του Αγγελου Φιλιππίδη, μέσω του οποίου το σύστημα Μαξίμου, επιχείρησε να ακυρώσει την περίοδο Καραμανλή, θυμίζοντας ότι ήταν εκλεκτός και επιλογή του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

Η απουσία - μήνυμα προς Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής, δεν ξεχνάει εύκολα και μόλις πληροφορήθηκε την δίωξη στον Αγγελο Φιλιππίδη και την προσπάθεια να αμαυρωθεί η περίοδος της διακυβέρνησής του, έστειλε το πρώτο μήνυμα. Ηταν λίγη ώρα πριν από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στο Ε.Ε. στο Μέγαρο Μουσικής. «Δεν πάω...Ας πουν ότι θέλουν. Δεν με ενδιαφέρει» είπε.

Ηταν μια άκρως πολιτική και συμβολική κίνηση. Το μήνυμα ήταν σαφές προς τον πρωθυπουργό, να μην επιχειρήσει να ακυρώσει την διακυβέρνησή του, αν και γι' αυτό φροντίζει συστηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που επικρίνει συστηματικά την «καραμανλική» δημιουργική λογιστική της περιόδου 2004-2009.

Οι σχέσεις Καραμανλή-Σαμαρά έχουν παγώσει ξανά, παρά την επιχείρηση αναθέρμανσης που έγινε

Πλέον οι σχέσεις Καραμανλή-Σαμαρά έχουν παγώσει ξανά, παρά την επιχείρηση αναθέρμανσης που έγινε. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί υπεύθυνο τον Κώστα Καραμανλή και φέρεται να έγινε χαμός στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Ξέσπασε στους συνεργάτες του

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο πρωθυπουργός σε έξαλλη κατάσταση επέκρινε με έντονο τρόπο δυο στενούς του συνεργάτες που είχαν την ιδέα της συνάντησής του με τον Κώστα Καραμανλή, την πρώτη κατ' ιδίαν που έγινε μετά από τέσσερα χρόνια από την ημέρα που πήρε τα κλειδιά της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι φωνές του λέγεται ακούστηκαν μέχρι το ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας ο ίδιος οριστικό τέλος, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στην επαναπροσέγγιση με το «καραμανλικό» σύστημα, το οποίο παρασκηνιακά «πριονίζει» τον Αντώνη Σαμαρά και ετοιμάζεται να θέσει θέμα μετά τις ευρωεκλογές, εάν η ήττα είναι μεγάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Epikairo: Ο Καραμανλής φέρεται να δηλώνει ότι αυτή η κρίση θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις. Το να ακούς αυτή τη φράση από τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, σε φουντώνει. Όταν επίσης  ακούς ότι ο Καραμανλής ενοχλείται για τον επαγγελματία άεργο Μισέλ ή για τον Άγγελο Φιλιππίδη και τα επισφαλή δάνεια που χορήγησε στον Κοντομηνά, ακούγεται εξίσου εξοργιστικό, αλλά ενδεικτικό για το ποιοι απάρτιζαν την διακυβέρνησή του, την οποία μάλιστα θέλει να προστατέψει από τον Στουρνάρα. Δεν απασχολεί τον Καραμανλή η δημιουργική λογιστική Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου, αλλά το να κάνει "μουτράκια" και να μην παρευρίσκεται στην τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας.

Η "σιωπή του Βούδα" του Καραμανλή όμως είναι η εξοργιστικότερη όλων. Δεν βρίσκει να ψελλίσει μια κουβέντα για το συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, παρά μόνο αφήνει τον κάθε Αντώναρο να μιλά εξ ονόματός του. Είναι γνωστό ότι το Καραμανλικό στρατόπεδο στήριξε τον Σαμαρά για την αρχηγία της ΝΔ το 2009, και ίσως με βάση τα πεπραγμένα του τελευταίου από το 2010 και έπειτα ίσως αποκτά κάποιος το δικαίωμα να πει ότι ο Καραμανλής στήριξε, υπόγεια και διακριτικά, έναν πολιτικά επικίνδυνο άνθρωπο, μετρ του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, που επέστρεψε στη ΝΔ το 2004 (ευρωψηφοδέλτιο) και ανέλαβε αρχηγός όντας και πάλι βουλευτής το 2007 και υπουργός πολιτισμού για εννιά μήνες. Αυτό, για όσους θεωρούν τον Καραμανλή τον πολιτικό αγαθών προθέσεων ή πολιτικό με κάποια ιδεολογία, με κάποιο όραμα.


Σίγουρα, πολλοί δεξιοί περιμένουν την επιστροφή Καραμανλή, ενθυμούμενοι την πολιτική πρακτική που εγκαινίασε ο θείος του την δεκαετία του 70' και στα μάτια πολλών, αγνών οπαδών της ΝΔ, ο Καραμανλής μοιάζει "καθαρότερος" του Σαμαρά. Έλα όμως που μιλάμε για τον πρύτανη της διαχείρισης του τίποτα, τον μετρ του τακτικισμού, τον άνθρωπο που απλα κυβέρνησε επειδή το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη είχε μπουκώσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: