Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε περισσότερα από 700 στελέχη, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δομής του Σώματος, που έχει συνταχθεί και προωθείται για υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία.

Κατά την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) με αυτό το «κύμα» αλλαγών «εξοικονομούνται για επιχειρησιακές ανάγκες περίπου 700 άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αποδεσμεύονται από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τροχοπέδη στην άσκηση των επιχειρησιακών καθηκόντων στις περιοχές τους».

Ωστόσο, στη πράξη αυτό «μεταφράζεται» ότι μέσα στο επόμενο διάστημα,
όλο αυτό το στελεχιακό δυναμικό θα αλλάξει υπηρεσίες και σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες μετακινήσεις οικογενειών από πόλεις σε πόλεις.

Παράλληλα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε συναλλασσόμενους με τις λιμενικές αρχές.

Για παράδειγμα, με την κατάργηση του Υπολιμεναρχείου Νέων Μουδανιών και του Υπολιμεναρχείου Σκάλα Κατερίνης και την υπαγωγή τους ως Λιμενικά Τμήματα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης όσοι κάτοικοι Χαλκιδικής ή της Κατερίνης θέλουν να δώσουν εξετάσεις για την άδεια χειριστού ταχυπλόου πρέπει να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη εφόσον οι αρμοδιότητες των Τμημάτων παραμείνουν ως έχουν.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό του  Τμήματος των Νέων Μουδανιών μπορεί να μετατίθεται στο Τμήμα Σκάλας Κατερίνης με μια απλή απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης και ας απέχουν οι δύο πόλεις πάνω από 145 χιλιόμετρα (περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο).

Ακόμα, χειρότερα είναι τα πράγματα για περιπτώσεις όπως στη Σαμοθράκη, όπου καταργείται το τοπικό Υπολιμεναρχείο όπως και του Πόρτο Λάγους (Ξάνθη) και μετατρέπονται ως Τμήματα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης. Είναι προφανές ότι μόνο μια «εσωτερική» μετακίνηση από τμήμα σε τμήμα συνεπάγεται ολόκληρη μετακόμιση από πόλη σε πόλη ή στο νησί για στελέχη του Λ.Σ.

Όπως έλεγαν στο Pireas2day.gr στελέχη του ΛΣ «για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα χρειάζονται μαζί με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και άλλα Π.Δ.. Το ένα με το οποίο θα καθορίζεται η οργανική δύναμη του κάθε νέου Λιμεναρχείου ώστε να φανεί εάν θα υπάρχει ή όχι πλεονάζον προσωπικό και τι μετακινήσεις θα γίνουν και το άλλο σε σχέση με τις αρμοδιότητες για να μην μετακινούνται οι πολίτες από πόλεις σε πόλεις για μια απλή υπόθεσή τους».

Ολες οι  μεγάλες αλλαγές

Από εκεί και πέρα, στο σχέδιο του ΠΔ, που έχει συνταχθεί από την ηγεσία του ΥΝΑ οι αλλαγές που επέρχονται στη δομή του ΛΣ αριθμητικά έχουν ως εξής:
Οι 217 Λιμενικές Αρχές μειώνονται σε 179.
Ειδικότερα:
•    Διατηρούνται τα 18 υφιστάμενα Κεντρικά Λιμεναρχεία,
•    Αυξάνονται σε 45 τα Λιμεναρχεία από τα 34 υπάρχοντα καθώς «αναβαθμίζονται» 11 Υπολιμεναρχεία, τα οποία πλέον καταργούνται. Και
•    Αυξάνονται σε 73 τα Λιμενικά Τμήματα από τα 34 που υφίστανται, ενώ περιορίζονται σε 43  οι Λιμενικοί Σταθμοί από τους 107 που είναι μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στις μεγάλες αλλαγές, που γίνονται θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

1.    Η ίδρυση ενός νέου Λιμεναρχείου στην Αττική, το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, το οποίο θα έχει υπό την αρμοδιότητά του το Α’ Λιμενικό Τμήμα Φλοίσβου, το Β’ Λ.Τ. Βουλιαγμένης και το Λιμενικό Φυλάκιο Καλαμακίου, τα οποία ανήκαν στην δύναμη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Το νέο Λιμεναρχείο προφανώς θα έχει στην αρμοδιότητά του την περιοχή της Γλυφάδας, όπου καταργείται το μέχρι τώρα Τμήμα ενώ φαίνεται ότι καταργείται και το Λιμενικό Τμήμα της μαρίνας Αλίμου.
Σημειωτέον ότι στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά δημιουργούνται δύο νέα Λιμενικά Φυλάκια στην Ακτή Ξαβερίου, όπου προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια και στο ΣΕΦ, αντίστοιχα.
2.    Στις Σποράδες: Καταργείται το Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου και υπάγεται ως Τμήμα στο Λιμεναρχείο Σκιάθου, στο οποίο υπάγεται και ο Λιμενικός Σταθμός Αλοννήσου. Κατά συνέπεια, η Σκιάθος καθίσταται το κέντρο των υπηρεσιών της Λιμενικής Αρχής.
3.    Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας εντάσσεται ως Λιμενικό Τμήμα το Υπολιμεναρχείο Αλιβερίου όπως και ο Λιμενικός Σταθμός Λάρυμνας.
4.    Το Υπολιμεναρχείο Καρύστου αναβαθμίζεται σε Λιμεναρχείο και σε αυτό εντάσσονται οι Λιμενικοί Σταθμοί Νέων Στύρων και Μαρμαρίου.
5.    Το Λιμεναρχείο Ισθμίας καταργείται και εντάσσεται ως Λιμενικό Τμήμα στο Λιμεναρχείο Κορίνθου, όπου δημιουργούνται ακόμα τα Λιμενικά Τμήμα Αγίων Θεοδώρων, Π. Επιδαύρου, Κιάτου και Πόρτο Γερμανού.
6.    Στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου εντάσσονται ως Λιμενικά Τμήματα τα Υπολιμεναρχεία Πόρτο Χελίου και Ερμιόνης.
7.    Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας δημιουργείται ένα νέο Λιμενικό Φυλάκιο της Μαρίνας Καλαμάτας.
8.    Στο Λιμεναρχείο Κατάκολου εντάσσεται ως Λιμενικό Τμήμα το Λιμεναρχείο Κυλλήνης, το οποίο καταργείται και σαφώς θα υπάρξει μείωση της δύναμης σε μια περιοχή με ακτοπλοϊκή κίνηση στο Ιόνιο.
9.    Το Υπολιμεναρχείο Ιτέας αναβαθμίστηκε σε Λιμεναρχείο και εντάσσονται σε αυτό ως Λιμενικά Τμήματα τα Υπολιμεναρχεία Αντίκυρας και Γαλαξιδίου.
Επίσης, αναβαθμίστηκε σε Λιμεναρχείο το Υπολιμεναρχείο Μεσολογγίου.

Τέλος, στα αξιοσημείωτα είναι η αναβάθμισε σε Λιμεναρχείων αρκετών Υπολιμεναρχείων όπως της Ιθάκης, της Σητείας, της Ιεράπετρας, της Μήλου, της Ίου, της Τήνου, της Πάτμου και της Σύμης, τα οποία προφανώς θα ενισχυθούν με προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: