Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

TO ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2011 ΑΝΑΠΟΔΑ

Μπορεί τα δημοσιογραφικά κλισέ να κάνουν συνεχώς λόγο για «ρευστό πολιτικό τοπίο», «κινούμενη άμμο» κι άλλα τέτοια αλλά εκτιμώ ότι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά τι ακολουθεί.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα αναμένεται να ζήσει ξανά το φθινόπωρο του 2011, αυτή τη φορά με κάπως ανάποδη διάταξη των πρωταγωνιστών και με τον Τσίπρα σε ρόλο του τότε αντιμνημονιακού Σαμαρά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αυτό που περιγράφεται ως «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», δηλαδή η Γερμανία και ο Γιούνκερ δεν πρόκειται να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς ευρεία πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, πιθανότατα με το Σόιμπλε δημόσια στο ρόλο του «κακού» και του Γιούνκερ στο ρόλο του «καλού».

Η ουσία είναι ότι,
στις Βρυξέλλες δεν έχουν τάσεις αυτοκτονίας και δεν πρόκειται να χαρίσουν σε μια τόσο απονομιμοποιημένη κυβέρνηση μια ιστορική ρύθμιση του χρέους, πόσο μάλλον αν αυτή προταθεί έτσι, θα απορριφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Λογικά, ο Σαμαράς θα επιχειρήσει μια έξοδο τύπου Καραμανλή το 2009 στη λογική του «τα έλεγα» και η κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει με βασικό πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει από κοινού με την « πάντα υπεύθυνη» Νέα Δημοκρατία τη ρύθμιση του χρέους, λερώνοντας γρήγορα-γρήγορα τα χέρια της με νέα μέτρα.

Κατά την άποψη μου, οι κρίσιμες παράμετροι των εξελίξεων θα είναι:

α) Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, η οποία θα απομείνει στα μάτια του κόσμου το μόνο αμιγώς αντιμνημονιακό κόμμα και μάλιστα με φυλακισμένους δήθεν ήρωες που τα βάζουν «με το σύστημα» κτλ.

β) Η υπομονή των Ευρωπαίων, καθώς προσωπικά δεν ξεχνώ την επίσημη επιβεβαίωση της γερμανικής κυβέρνησης για τη σύνταξη σχεδίου εξόδου της Ελλάς από την Ευρωζώνη κατά την κορύφωση της κρίσης. Κάτι που συνέβη μια φορά, μπορεί να ξανασυμβεί, ειδικά αν το (μεγάλο) κόστος του είναι ίσως πια καλύτερα διαχειρίσιμο.

γ) Η πιθανότητα ενός «ατυχήματος», όπως θα μπορούσε να είναι π.χ η αποκάλυψη κάποιου μεγάλου σκανδάλου καθώς υπάρχουν διάφορα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: