Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Βιομηχανία πλαστών πιστοποιητικών στο Δημόσιο. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν εντοπιστεί 266 πλαστά απολυτήρια λυκείου. Πάνω από 2.500 οι απολύσεις «επίορκων».
Στα ίχνη φάμπρικας πλαστών απολυτηρίων λυκείων βρίσκεται το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά την ολοκλήρωση των πρώτων ελέγχων που πραγματοποίησε για πλαστά δικαιολογητικά στους ατομικούς φακέλους των δημοσίων υπαλλήλων
Το ποσοστό των πλαστών δικαιολογητικών σε ένα δείγμα 5.000 υπαλλήλων αγγίζει το 7% (316 πλαστά) εκ των οποίων πάνω από το 70% (266 περιπτώσεις) αφορούν πλαστά απολυτήρια λυκείου,

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, το ποσοστό των πλαστών δικαιολογητικών σε δήμους, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου σε ένα δείγμα 5.000 υπαλλήλων αγγίζει το 7% (316 πλαστά) εκ των οποίων πάνω από το 70% (266 περιπτώσεις) αφορούν πλαστά απολυτήρια λυκείου.  Τα πλαστά απολυτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις για τον διορισμό των υπαλλήλων δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είτε δεν έχουν φοιτήσει σε λύκειο ή έχουν «αλλάξει» την τελική βαθμολογία προκειμένου να ενταχθούν στα κριτήρια διορισμού. 
Συγκεκριμένα έχουν αποκαλυφθεί 110 πλαστά δικαιολογητικά στους φακέλους 1.000 περίπου εργαζομένων στον Ο.Σ.Υ. εκ των οποίων τα 80 αφορούσαν πλαστά απολυτήρια λυκείου. Αντίστοιχα  από τους 3.530 πρώην υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, απομακρύνθηκαν 156 εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό τους εκ των οποίων οι 74 με πλαστά απολυτήρια λυκείου. Τέλος σε πρόσφατο έλεγχο που ολοκληρώθηκε σε δήμο της Αττικής από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης από τους 507 εργαζόμενους που απασχολούνται στις δημοτικές υπηρεσίες ανακαλύφθηκαν 52 περιπτώσεις με πλαστά δικαιολογητικά, δηλαδή το 10% των απασχολούμενων, εκ των οποίων οι περισσότεροι με πλαστά απολυτήρια λυκείου. Μετά τον έλεγχο της πλαστότητας των εγγράφων ασκούνται πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά των εργαζομένων οι οποίοι απομακρύνονται από την εργασία τους εάν διαπιστωθεί ότι αξιοποίησαν τα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης ο αριθμός των απολύσεων που μπορεί να προκύψουν από την διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών μπορεί να ξεπεράσει τις 2.500 από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και να συνυπολογιστούν στις 6.500 απολύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους από το Δημόσιο όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των απολύσεων που μπορεί να προκύψουν από την διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών μπορεί να ξεπεράσει τις 2.500 από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων

Επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να επισπεύσει τον διπλό οριζόντιο έλεγχο σε όλο το φάσμα των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών καθώς και στις ΔΕΚΟ,  για τα πλαστά δικαιολογητικά αλλά και για τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.
Με νεότερη εγκύκλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τις διευθύνσεις προσωπικού των κρατικών  και  δημοτικών υπηρεσιών να επισπεύσουν τον  έλεγχο όλων των πιστοποιητικών που αξιοποίησαν οι υπάλληλοι του Δημοσίου για την πρόσληψή τους. Μάλιστα υπενθυμίζει στους φορείς να ενημερώνουν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί και ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν αναλυτικά τις σχετικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί καθώς και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ζητά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εκδίδουν τίτλους σπουδών ή κάθε είδους βεβαιώσεις και πιστοποιητικά να αποστείλουν στο ΣΕΕΔΔ όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει προκύψει πλαστότητα ή αλλοίωση του περιεχομένου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με την διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών ότι παράγει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. «Για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο, επιχειρείται από όλους τους φορείς του Δημοσίου υπό την εποπτεία του ΣΕΕΔΔ, να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Καλώ τις διοικήσεις αλλά και τους φορείς που είναι αρμόδιοι να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Το οφείλουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που κόπιασαν για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και τα προσόντα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναμένεται να ελεγχθούν περισσότεροι από 45.000 φάκελοι σε όλο το Δημόσιο εκ των οποίων οι 35.000 περιπτώσεις αφορούν μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου

Ελεγχος για την μετατροπή συμβάσεων 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση – μαμούθ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επιχειρησιακό βραχίωνα το ΣΕΕΔΔ και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τον έλεχγο των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων σε όλο το Δημόσιο.
Αναμένεται να ελεγχθούν περισσότεροι από 45.000 φάκελοι σε όλο το Δημόσιο εκ των οποίων οι 35.000 περιπτώσεις αφορούν μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Παρά το αντάρτικο που σήκωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητους τους Ελεγκτές στους Δήμους και με παρέμβαση δημοτικών υπαλλήλων στους δήμους Ζωγράφου και Πειραιά εμπόδισαν το έργο των επιθεωρητών, το  νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί στην βουλή έχει προβλέψει την αποστολή των στοιχείων όλων των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν από τις διευθύνσεις προσωπικού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πειθαρχικές διώξεις για τους αρμόδιους υπαλλήλους που δεν θα αποστείλουν τα στοιχεία.
Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπολογίζεται ότι έχουν μονιμοποιηθεί περίπου 25.000 (18.000 στους δήμους και 7. 000 στις δημοτικές επιχειρήσεις) από το σύνολο των 35.000 συμβασιούχων που μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου με το Προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου. Οι υπόλοιπες μονιμοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε υπουργεία (6.000) και σε ΔΕΚΟ (4.000).
Οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου έχουν απασχολήσει επανειλημμένως τις κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα καθώς έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες ότι την περίοδο εκείνη πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι προσλήψεων με πλαστά δικαιολογητικά από τη στιγμή που άνοιξε η δυνατότητα μονιμοποιήσεων συμβασιούχων, με στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων».
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει απολύσεις διαθέσιμων υπαλλήλων ή τουλάχιστον να μειώσει τον αριθμό όσων θα αποχωρήσουν τελικά από το Δημόσιο μετά το πέρας του οκταμήνου που θα παραμείνουν σε καθεστώς κινητικότητας, έχει επενδύσει στο κυνήγι των πλαστών δικαιολογητικών και τώρα στον έλεγχο των μονιμοποιήσεων με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου σε μία προσπάθεια να προσδώσει την αίσθηση της δικαιοσύνης, καθώς σκοπεύει να απομακρύνει «επίορκους» υπαλλήλους από το Δημόσιο οι οποίοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: