Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΣΦΑΓΗ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Γάζα: Κλιμακώνεται η κρίση μετά τη σφαγή στη Σετζάγια
Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Γάζα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 400. Λουτρό αίματος στη συνοικία Σετζάγια. Κέρι: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας».
Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Γάζα, καθώς τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει της αντιμαχόμενες πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκεχειρία που είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός μετά το λουτρό αίματος στη Σετζάγια της Γάζας δεν διήρκεσε ούτε 30 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 400, από τις 8 Ιουλίου που άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως,
οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της  εκεχειρίας την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός
Η δίωρη εκεχειρία στη συνοικία Σετζάγια, με στόχο να μαζευτούν οι σοροί, άρχισε να ισχύει στη 13:30 ώρα Ελλάδας, αλλά κατέρρευσε λίγη ώρα αργότερα με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας. Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Πάνω από 60 οι νεκροί στη Σετζάγια

Ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις, διευκρίνισε πως πάνω από 60 άνθρωποι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν στη Σετζάγια. Εξάλλου, περισσότεροι από 210 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σετζάγια από τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας.

Στο μέτωπο της διπλωματίας

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Χάλεντ Μεσάαλ αρχηγός του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν. Σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε πως πρέπει να συμφωνηθεί εκεχειρία στην περιοχή, ενώ έστειλε μήνυμα προς τη Χαμάς λέγοντας πως εάν δεχθεί την κατάπαυση του πυρός, «θα σωθούν ζωές». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το Ισραήλ «έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα εναντίον της Χαμάς».

Σκληρή γραμμή από τον Νετανιάχου- Καταδικάζει τη σφαγή ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ζητά να μάθει από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να καταστραφούν όλα τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, ενώ όπως αναφέρει το CNN, σχολίασε την επιχείρηση λέγοντας πως έχει εξελιχθεί αρκετά καλά.
Την ίδια στιγμή, ο Αραβικός Σύνδεσμος σχολίασε τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα ως «έγκλημα πολέμου». Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, τόνισε πως οι επιθέσεις των Ισραλινών τόσο οι χερσαίες όσο και οι εναέριες, «είναι έγκλημα πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: