Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

“ΤΣΟΥΝΑΜΙ” ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – “ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ” ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων Υπαλλήλων λόγω των χιλιάδων νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση, την ώρα που τα έσοδά του διαρκώς μειώνονται. Σε εκκρεμότητα 40.000 αιτήσεις εφάπαξ.
«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα περισσότερες από 40.000 να είναι σε αναμονή και πλέον να υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε αυτό το «κύμα».
Τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης του Ταμείου αποκαλύπτουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Οι αιτήσεις για εφάπαξ που είναι σε αναμονή ξεπερνούν τις 40.000. Πέρυσι, από τον Ιανουάριο έως τις 24 Ιουλίου είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος έγιναν 10.800. Το Ταμείο πλέον εκτιμά ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τους επόμενους μήνες,
τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στον στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1.161 αιτήσεις φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.
Ο διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου, Νίκος Καλάκος, μιλώντας στο MEGA παραδέχθηκε ότι το Ταμείο δεν αντέχει τέτοιους ρυθμούς εξόδου, επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή για περίπου 8.000 με 10.000 εφάπαξ το χρόνο.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αυτό το κύμα φυγής πυροδοτεί εκρηκτικές δημοσιονομικές καταστάσεις. Οι λόγοι είναι ότι το ταμείο χάνει έσοδα από τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσει 40.000 εφάπαξ, ενώ το γενικό λογιστήριο του κράτους πρέπει να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες νέες συντάξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 και μετά όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ασφαλίζονται πλέον στο δημόσιο αλλά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο πρόνοιας εδώ και 3 χρόνια δεν έχει νέους ασφαλισμένους, άρα και νέες εισφορές για να ενισχύσει τα έσοδα του.
Ταυτόχρονα με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν πρέπει να έχει ούτε 1 ευρώ έλλειμμα άρα εκ του νόμου είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα εφάπαξ μόνο με βάση τα ετήσια έσοδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: