Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ/ ΤΟΥ Γ.Χ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στις Σπέτσες στο Young Leaders Project στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης 2014. Δεν υπάρχει λόγος να αναλωθούμε στο κοντράστ των όσων έζησα σε σχέση με όσα περιέγραφαν οι ναυαρχίδες του Ελληνικού τύπου. Απόλαυσα όμως ωραίες συζητήσεις με όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους από τον M. El-Baradei μέχρι τον M. Glenny περιμένοντας στην ουρά με το δίσκο στα χέρια μας για να πάρουμε το φαγητό, όπως ακριβώς στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου...
Δε θα μείνω στο ύφος και στην αξία των εισηγητών αφού είναι γνωστές προσωπικότητες,
με τεράστιο έργο και συμβολή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας κοινότητας. Ο λόγος τους δεν ήταν κομματικός αλλά η δράση τους είναι βαθιά πολιτική με την έννοια της ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών. Απέφυγαν οι διοργανωτές να προσκαλέσουν κήρυκες ιδεολογιών και φιλόσοφους του άσπρου και του μαύρου. Η σημασία της έμπνευσης που μεταλαμπαδεύτηκε σε εμάς είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η ευθύνη μας να μεταδώσουμε αυτό τον ενθουσιασμό και τη γνώση στους χώρους δουλειάς και κοινωνικοποίησης.

Εκείνο που έχε όμως τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος και η δράση των διοργανωτών του Συμποσίου. Στην ουσία προσέφεραν μέσω του project αυτού τη δυνατότητα σε όλους εμάς να συνομιλήσουμε και να πάρουμε μέρος της εμπειρίας και της γνώσης κορυφαίων προσωπικοτήτων του πλανήτη καταβάλλοντας μόνο τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής μας.

Κάθε πόλος εξουσίας με την πάροδο του χρόνο εμπλουτίζει την ατζέντα του (δικτύωση) και αυτή είναι και η πραγματική του ισχύ. Συχνά η εξουσία αυτή προκύπτει από την υποστήριξη μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Άρα η μη διοχέτευση της ισχύος αυτής και πάλι στην κοινωνία των πολιτών μοιάζει με τη συσσώρευση πλούτου που γεννά ανισότητες. Το να αναδιανέμει ο κάθε πόλος την εξουσία του είναι το ίδιο δημοκρατικό με την αναδιανομή του πλούτου του κράτους στους πολίτες του. Σε τελική ανάλυση το να μοιράζεις τη γνώση και τη δικτύωση σου στην κοινωνία είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να μοιράζεις εύκολες λύσεις και υποσχέσεις.

Αυτή την προσφορά θα ήθελα να τη δω από όλους τους πολιτικούς και άλλους φορείς εξουσίας στην πατρίδα μου. Επιτέλους πρέπει στον πολίτη να δοθούν τα εργαλεία για να ανασυντάξει τη ζωή του και να γίνει συμμέτοχος στη λύση και όχι να περιμένει θαύματα. Γιατί είναι γνωστό ότι από τη σωτηρία ο μόνος που κερδίζει σε βάθος χρόνου είναι ο σωτήρας και κανείς άλλος.

*Το κείμενο μάς στάλθηκε μέσω e-mail προς δημοσίευση από τον Γ.Χ. -συμμετέχων στο συμπόσιο της Σύμης στο πρόγραμμα young leader's project.

www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: