Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΦΙΛΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Τεράστιες αλλαγές σε ότι γνωρίζαμε έως σήμερα σε Γυμνάσιο και Λύκειο έρχονται από Σεπτέμβριο Eξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η πλήρης κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και η σύμπτυξη των 3 τριμήνων σε 2 τετράμηνα «Κόφτης» και σε μαθήματα και ύλη Για τις αλλαγές που θα προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Παιδείας, ενημέρωσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο αρμόδιος υπουργός

Σαρωτικές αλλαγές τόσο στα προγράμματα σπουδών όσο και στη διάρθρωση του διδακτικού χρόνου μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου και του λυκείου, καθώς και στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών έρχονται από το νέο σχολικό έτος.

Το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που η βασική διαδικασία διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό της πόρισμα έχει συνταχθεί και έχει παραδοθεί στον υπουργό Παιδείας, θα δρομολογήσει μια νέα σειρά αλλαγών σε γυμνάσια και λύκεια από Σεπτέμβρη.
Η δέσμη αυτή των μέτρων θα έχει στόχο να επιφέρει αλλαγές στο ωρολόγιο και το αναλυτικό πρόγραμμα,
ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και στις δυνατότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Επίσης, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η πλήρης κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, όπως και η σύμπτυξη των τριών τριμήνων που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα.
Σήμερα το μεσημέρι υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και σε αυτή αναμένεται να ενημερώσει το προεδρείο της ομοσπονδίας λειτουργών μέσης εκπαίδευσης για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.
Αναφορικά τώρα με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά και της αθρόας συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών, από την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ οι διορισμοί και των αναπληρωτών.
Τις γενικές κατευθύνσεις των αλλαγών που σχεδιάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά στο γυμνάσιο παρουσίασε στην ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε:
*Χωρισμό του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, αντί τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου
*Αύξηση του χρόνου που θα διατίθεται για τη διδασκαλία
*Περιορισμό των μαθημάτων τα οποία θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου
*Παιδαγωγικά ενδεδειγμένη και συμβατή με τις φυσικές αντοχές των μαθητών/τριών αυτής της ηλικίας ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά τρεις ώρες
*Πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική
*Εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης
Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αναμένει από το δ.σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει το συντομότερο δυνατό την άποψή του για την κατεύθυνση αυτών των αλλαγών.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλείσει η μείωση των διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα από 35 που είναι σήμερα, σε 32, με το μάθημα των Αρχαίων να είναι ένα από τα μαθήματα που θα «χάσουν» μία ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: