Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

TO MΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS ΝΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Η κυβέρνηση έχει παραδώσει τα κλειδιά και οι υπουργοί το μόνο που εύχονται είναι να τους στείλει ο Καμμένος ελικόπτερο
Oι δανειστές άρπαξαν τα κλειδιά της χώρας και τώρα αρχίζει το πλιάτσικο ξεκινώντας από τις τράπεζες. Κι αυτό γιατί μόνο το πλιάτσικο απέμεινε σε ένα κράτος που δεν έχει ουδεμία τύχη, σε ένα κράτος στο οποίο βαθαίνει η ύφεση και η φτωχοποίηση. Μια εικόνα από τον εφιάλτη του κοντινού μέλλοντος δίνει η Citigroup σε έκτακτη έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy (αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο Capital.gr), βλέποντας βαθύτερη ύφεση για την Ελλάδα,
μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αύξηση του κινδύνου για Grexit.
Από τον Ιan Ford,
Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), “βλέποντας” έτσι βαθύτερη ύφεση σε σχέση τόσο με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με τις εκτιμήσεις του ΔΤΝ και της Κομισιόν, και με τις ακόλουθες “συνέπειες” που θα έχει στην ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών. Η Citi ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν “βλέπει” επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κόντρα στις δηλώσεις/προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που μιλά για επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς όπως τονίζει, τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.
Μια ακόμη γεύση για αυτό που έρχεται είναι και το «απαγορευτικό» που έβγαλε η Άνγκελα Μέρκελ στα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της χώρας του, τονίζοντας ότι οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη και όλοι οφείλουν να τους σέβονται-ακόμη κι αν χρειαστεί να κουρευτούν οι καταθέσεις των πολιτών. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Τράπεζα Πειραιώς για την οποία καραδοκούν κερδοσκοπικά funds είναι χαρακτηριστική. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει ένα κερδοσκοπικό fund να λεηλατήσει τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών μέσω κουρέματος μια και η Μέρκελ του δίνει το άλλοθι, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας.
Το Βερολίνο επιμένει ότι το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας θα πρέπει να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση. Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι παραπάνω κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
Oι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις 4 συστημικές τράπεζες είναι 120 δις ευρώ. Ας πούμε ότι αυτές οι τράπεζες στο σύνολό τους ή κάποιες από τις 4 περνάνε στον έλεγχο ξένων funds. Δηλαδή τα funds θα ελέγχουν και την κασαδούρα των 120 δις καταθέσεων εάν δεχθούμε ότι αυτά τα 120 δις είναι υπαρκτά και όχι απλά στα χαρτιά.Δηλαδή εάν δεν υπήρχαν τα capital controls και πήγαιναν όλοι οι Ελληνες στο γκισέ θα έβρισκαν 120 δις ευρώ κασαδούρα για να τα σηκώσουν και να τα κρύψουν στα στρώματα ώστε να τους σκοτώσουν Γεωργιανοί, Αλβανοί και Ρουμάνοι μακελάρηδες ή δεν θα υπήρχε σάλιο; Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένα αλανιάρικο fund αποκτά τον έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας που έχει 50 δις ευρώ καταθέσεις Ελλήνων οξυδερκών ψηφοφόρων.
Με το άλλοθι που του δίνει το Βερολίνο προχωράει σε «bail-in» και στην συνέχεια παίρνει τα λεφτά και τρέχει. Ποιο διεθνές δικαστήριο θα δικαιώσει και σε ποιον αιώνα τους Ελληνες καταθέτες που μας θεωρούν τεμπέληδες, κατσιαπλιάδες, που έχουμε φάει τα λεφτά των Ευρωπαίων και πάει λέγοντας. Το αντίθετο: H πλειοψηφία των Ευρωπαίων θα χαρεί γιατί οι τεμπέληδες Ελληνες έχασαν λίγα από τα χρήματα που έχουν αρπάξει από την ΕΟΚ (ΜΟΠ και Σια) έως σήμερα.
Εάν οι τράπεζες πέσουν στα χέρια των ξένων funds δεν θάχεις ούτε κωλόχαρτο όπως οι οξυδερκείς βενεζουελάνοι του πρέσβεως- χούφτωστην. Δεν θα έχεις τις καταθέσεις σου ούτε στα χαρτιά. Τζάμπα θα δείχνεις το βιβλιάριο στον υπάλληλο της τράπεζας-εάν έχουν απομείνει υπάλληλοι και οι τράπεζες στη θέση τους.
Το Μεγάλο Πλιάτσικο πλησιάζει και φυσικά δεν υπάρχει κυβέρνηση να αντισταθεί. Η κυβέρνηση έχει παραδώσει τα κλειδιά και οι υπουργοί το μόνο που εύχονται είναι όταν χρειαστεί να αποδράσουν να τους στείλει ο Καμμένος ελικόπτερο. Κάτι που δεν θα συμβεί γιατί ο Πάνος θα φύγει πρώτος (δεν είναι κορόιδο) και θα ζει στη Santa Lucia σαν συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιές.
Οπως ακριβώς τα γράφουμε θα συμβούν κι ας γελάς τώρα που τα διαβάζεις…
Beaches-of-Santa-Lucia-Island

Δεν υπάρχουν σχόλια: