Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΤΙ ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ΕΚΑΝΕ 200 ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - (ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

Το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Συντάγµατος ορίζει, ότι ο αριθµός των βουλευτών καθορίζεται µε νόµο και δεν µπορεί να είναι µικρότερος των διακοσίων ούτε µε- γαλύτερος των τριακοσίων. Σήµερα και εδώ και πολλά χρόνια ο αριθµός των βου- λευτών είναι 300, δηλαδή ο µέγιστος επιτρεπόµενος α- πό το Σύνταγµα αριθµός.

Πόσο μας κοστίζει, κάθε μήνα, ένας εκπρόσωπος του λαού

Βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Σε αντιστάθμισμα μειώσεις, απολύσεις, και εκρηκτική άνοδος της ανεργίας είναι οι συνιστώσες που μας θυμίζουν πως οι εποχές των παχέων αγελάδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στη γενικότερη οικονομική συρρίκνωση βέβαια υπάρχουν και αποδοχές που φαντάζουν... προκλητικές. Ο λόγος για αυτές των 300 της βουλής που εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα εγκαταστάθηκαν στα κοινοβουλευτικά έδρανά τους.

Αν λάβουμε υπόψη μας πως η χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από χώρες,
που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτή και δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας και του αδιαμφισβήτητα παχυλού μισθού των βουλευτών, εύλογα συμπεραίνει κανείς πως μια διαφορετική και αποτελεσματική πρόταση εξοικονόμησης εσόδων θα ήταν η μείωση του αριθμού τους σε 200, δυνατότητα που προβλέπει άλλωστε το σύνταγμά μας. Παρά το γεγονός βέβαια πως έχει τεθεί ορισμένες φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή έχει ακουστεί από μεμονωμένα χείλη, μέχρι σήμερα η εφαρμογή της από τους αιρετούς αντιπροσώπους μας δεν φαίνεται να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Την ίδια στιγμή μάλιστα που αν μια τέτοια λύση υιοθετείτο, το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό...
Για να προχωρήσουμε στην αποτίμηση μιας τέτοιας ενέργειας πρέπει αρχικά να υπολογίσουμε πόσο πραγματικά κοστίζει ο κάθε ένας βουλευτής του κοινοβουλίου στο κράτος. Μιας και μόλις πριν μερικές μέρες η αίθουσα του κοινοβουλίου άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους νέους εκπροσώπους μας, νέους με την κυριολεκτική έννοια  αφού οι 118 από τους 300 δεν έχουν μετάσχει ξανά στο κοινοβουλευτικό σχήμα, αξίζει σίγουρα να «μετρήσουμε»την επιλογή μας.
Το άρθρο που προβλέπει την βουλευτική αποζημίωση καθώς και μια σειρά ατελειών για την άσκηση του λειτουργήματος είναι το άρθρο 63 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτό «οι βουλευτές, για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση της Oλομέλειας της Bουλής. Oι βουλευτές απολαμβάνουν συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, που η έκτασή της καθορίζεται εξίσου με απόφαση της Oλομέλειας της Bουλής». Όπως διευκρινίζεται βέβαια στο εν λόγω άρθρο, αν βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, κρατείται υποχρεωτικά, για κάθε απουσία, το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του.
Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό της Βουλής που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και τέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί το 2015 για τις αποζημιώσεις και τις λοιπές δαπάνες των βουλευτών ανέρχεται στα 30.528.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μάλιστα παρουσιάζεται μειωμένο κατά 1.976.000 ευρώ (1,39%) σε σχέση με το 2014 όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία και τον ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Βέβαια οι δαπάνες για τα μέλη του κοινοβουλίου δεν σταματούν στις αποζημιώσεις και στην συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια όπως προκύπτει από τον διαδυκτιακό τόπο της Διαφάνειας της Βουλής http://diafaneia.hellenicparliament.gr/ όπου αναρτώνται οι σχετικές με τον προϋπολογισμό της Βουλής αποφάσεις και πράξεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα.
Βουλευτική αποζημίωση
Ο επιμέρους καταμερισμός του στις αντίστοιχες δαπάνες θέλει το ποσό των 20.541.000 ευρώ να διατεθεί για τις βουλευτικές αποζημιώσεις καθένας από τους οποίους θα εισπράττει το ποσό των 5.705 ευρώ μηνιαίως.(68.470 ευρώ ανά έτος).
Έξοδα οργάνωσης γραφείου
Για έξοδα οργάνωσης γραφείου, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά και της ταχυδρομικής ατέλειας, προβλέπεται για το σύνολο των βουλευτών το ποσό των 6.411.000 ευρώ, δηλαδή 21.370 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν δηλαδή 1.780 ευρώ ανά μήνα.
Έξοδα κίνησης
Συμπληρωματικά, τα ποσό που προβλέπεται για τα έξοδα κίνησης ανέρχεται σε 1.365.000 ευρώ και για τους 300 βουλευτές, ίδιο με εκείνο του προηγούμενου έτους. Έτσι ο μηνιαίος υπολογισμός κυμαίνεται περίπου από τα 350 έως τα 600, αφού το ποσό είναι ανάλογο της χιλιομετρικής απόστασης που χωρίζει την Αθήνα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Οικογενειακό Επίδομα
Το αντίστοιχο οικογενειακό επίδομα των βουλευτών που φέρει τον τίτλο «οικογενειακή παροχή» υπολογίζεται σε 180.000 ευρώ, δηλαδή σε 600 ευρώ το χρόνο, ή διαφορετικά σε 50 ευρώ τον μήνα.
Τηλεφωνική ατέλεια
Συγκεκριμένα η τηλεφωνική ατέλεια (pdf) από 1.3.2014, ανέρχεται μέχρι το ποσό των 7.400 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλειας, συμπεριλαμβανόμενων στο ποσό αυτό τελών, εξόδων και Φ.Π.Α. ήτοι μηνιαίως 616 ευρώ.
Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
Πέραν όλων αυτών σε κάθε βουλευτή χορηγείται αποζημίωση για τη συμμετοχή του σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές - Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων και των Βουλευτών, καθώς και όταν συμμετέχουν ως μέλη σε κοινοβουλευτικές συνελεύσεις ή κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Το προβλεφθέν ποσό για τη συμμετοχή σε κάθε πλήρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, είτε ως τακτικά είτε ως αναπληρωματικά μέλη, ανέρχεται σε 75 ευρώ, μειωμένο στο μισό από 01.01.13 με σχετική απόφαση της Ολομέλειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ως Επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα θερινά τμήματα διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου έως και την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπου η βουλή συνέρχεται σε τακτική σύνοδο, καθώς και το γεγονός πως κατά τις τρεις διαδοχικές συνθέσεις του Τμήματος Διακοπής κάθε μία αποτελείται από το 1/3 του όλου αριθμού των Βουλευτών με την σύνθεσή του να αλλάζει περιοδικά, με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισόχρονη, κατά το δυνατό, συμμετοχή σε αυτό όλων των Βουλευτών, και με δεδομένο πως η αποζημίωση ανέρχεται στα 75 ευρώ , η αποζημίωση κάθε βουλευτή που συμμετέχει σε ένα από τα θερινά τμήματα της Βουλής ανέρχεται τουλάχιστον στα 750 ευρώ.
Βεβαία το ακριβές ποσό από τις επιτροπές δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς αφού ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα συνεδριάσεων. Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Επιτροπή Οικονομικών η οποία συνεδριάζοντας συχνότερα αποδεικνύεται πιο κερδοφόρα.
Επίδομα Διαμονής
Για τους βουλευτές της επαρχίας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη που μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων.
Αεροπορικά εισιτήρια
Και πάλι για τους βουλευτές της επαρχίας παρέχονται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 12.000 ευρώ ετησίως ήτοι 1.000 ευρώ το μήνα περίπου για την μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους.
Επιστημονικοί Συνεργάτες
Το δικαίωμα να προσλαμβάνει δύο επιστημονικούς συνεργάτες παρέχεται σε κάθε βουλευτή με τον μηνιαίο μισθό αυτών να ανέρχεται στα 1.600 την ώρα που ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου φτάνει μόλις τα 500 ευρώ.
Βουλευτικά Ι.Χ.
Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί αντιμετωπίστηκαν ως παρήγορες οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από τον «Βηματοδότη», σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Κατρούγκαλος σκοπεύει να βάλει πωλητήριο στα υπουργικά αυτοκίνητα. Τα βουλευτικά Ι.Χ. πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing ενώ η διανομή τους γίνεται με κλήρωση. Σύμφωνα με τα μειωμένα ήδη από το 2011 ποσά λοιπόν οι βουλευτές Α', Β' Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1399 κ.εκ. το οποίο κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαία. Οι βουλευτές των υπολοίπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ.εκ. το οποίο κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαία.


Συνυπολογίζοντας τα προηγούμενα, το κατ’ εκτίμηση κόστος για κάθε έναν από τους 300 βουλευτές του κοινοβουλίου ανέρχεται στις 15.000 ευρώ ανά μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για την συμμετοχή στις επιτροπές, στα θερινά τμήματα αλλά ούτε και τα ποσά που αφορούν στην ασφάλεια και φύλαξη των βουλευτών…Μηνιαίως  λοιπόν οι 100 βουλευτές μας κοστίζουν 1.500.000. Αν ποτέ λοιπόν η πρόταση για μείωση των βουλευτών σε 200 ψηφιζόταν, ετησίως θα γλιτώναμε περί τα 18.000.000 ευρώ...



Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: