Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ!

Ακούγοντας καθαρά από επαγγελματική υποχρέωση και διαστροφή τις ομιλίες των αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν χρειαζόταν πολύς κόπος για να κατανοήσει κάποιος το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. Σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα κάθε άλλο παρά έχει λύσει τα προβλήματά της και αντιθέτως επιστρέφουν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως οι δόσεις με το... σταγονόμετρο, ενώ στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες πλακώνονται τα βουβάλια (ΕΕ-ΔΝΤ) και την πληρώνουν τα βατράχια στην Αθήνα.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Το τοξικό κλίμα επιδεινώθηκε με την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης. Μια Εξεταστική Επιτροπή που εξ αντικειμένου, από μόνη της, δεν συμβάλλει στο πολιτικό fair play, αλλά στη δημιουργία εντυπώσεων.
Αυτά που ακούστηκαν τόσο από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Γιάνη Βαρουφάκη όσο και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι μάταια σε κάποιες περιπτώσεις,
ακόμη και με ύβρεις - συνεπικουρούμενοι από κάποιον χρυσαυγίτη που βρισκόταν στην αίθουσα - προσπαθούσαν να «στριμώξουν» τον κεντρικό τραπεζίτη, επειδή απλώς δεν συμφωνούσαν με όσα λέει, προμηνύουν ακόμη πιο σφοδρές αντιπαραθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στο εγγύς μέλλον.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά και όσα ακολούθησαν οδήγησαν στο «βρόμικο '89». Είμαστε, άραγε, μπροστά σε ένα «βρόμικο '16»; Και ο παραλληλισμός αφορά μόνο τις τηλεοπτικές άδειες, την οικογένεια Καλογρίτσα και τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής; Εδώ βγαίνουν στο φως διορισμοί, δάνεια χωρίς εγγυήσεις, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για «παράκαμψη» του Συντάγματος και άλλα τόσα εκατέρωθεν. Βουλευτές κοντεύουν να πιαστούν στα χέρια στη Βουλή, ενώ το τοξικό κλίμα είναι έντονο ακόμη και στα social media, όπου δεν αλληλοβρίζονται πλέον μόνο τρολ, αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί μας.
Στο τέλος της ημέρας, οι καταγγελίες, το ύφος και η διάθεση τόσο των πολιτικών αρχηγών όσο και του κ. Στουρνάρα αναπόφευκτα οδηγούν σε καταστάσεις που καθαρίζουν μόνο με Ειδικά Δικαστήρια - με την εμπιστοσύνη, όμως, στη Δικαιοσύνη να κλονίζεται διαρκώς λόγω των «στενών επαφών» της με την εκτελεστική εξουσία.
Επί της ουσίας, από τη μία πλευρά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εμφανίζεται μια τάση που επιχειρεί «ξεκαθάρισμα» του παρελθόντος, αλλά αυτό το ξεκαθάρισμα επεκτείνεται επί δικαίων και αδίκων, με τσουβάλιασμα υποθέσεων και ανθρώπων. Και από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ, φαίνεται πως κυριαρχεί η λογική της σκανδαλοθηρικής αντιπολίτευσης, με «απειλές» για ποινική διερεύνηση των υποθέσεων όταν εκείνη γίνει κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη προσπαθεί να κατανοήσει πώς έφαγε γκολ από τα αποδυτήρια στη συζήτηση της Δευτέρας από έναν κακό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απλώς τον έφερε στο δικό του γήπεδο, σε μια συζήτηση δηλαδή για ένα θέμα που είναι προνομιακό μόνο απέναντι στο δικό του κομματικό του κοινό - εν όψει και της απαραίτητης συσπείρωσης για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τις καταγγελίες Στουρνάρα κατά Βαρουφάκη; Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Είναι όμως τρομακτικό να ακούγονται τέτοιες καταγγελίες από ένα πρόσωπο που έχει αυτό το θεσμικό ρόλο, με αποτέλεσμα να διερωτάται κάποιος εάν υπάρχουν εισαγγελείς που στον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθούν τι ακριβώς συμβαίνει στη Βουλή. Το ίδιο και η (παρούσα) κυβέρνηση και αν απλώς βολεύεται μόνο με ό,τι αφορά τους αντιπάλους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: