Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μεγάλες πιθανότητες σεισμός, άνω των 7 Ρίχτερ, να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη μέσα στις δυο επόμενες δεκαετίες, υπάρχουν σύμφωνα με τους επιστήμονες. 
Όπως αναφέρουν ξένοι επιστήμονες η πιθανότητα να χτυπηθεί η ιδιαίτερα αυτή σεισμογενής περιοχή από μια δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Συγκεκριμένα τα ποσοστά που δίνουν είναι 35% ως 70% και σε βάθος χρόνου ως το 2040.
Σημειώνεται ότι Γάλλοι, Γερμανοί και Τούρκοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σεισμοί μπορούν να προκληθούν εκτός από τη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών και από την έκλυση φυσικού αερίου στο υπέδαφος. Ύστερα από ανάλυση σεισμικών δεδομένων από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διαπιστώθηκε ότι μετά από έναν σεισμό ακόμη και 5,1 βαθμών, είναι δυνατό να διαταραχθεί ένα γειτονικό κοίτασμα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να δραπετεύσει το αέριο, να κινηθεί προς τα πάνω και να προκαλέσει με τη σειρά του νέους πιο ασθενείς μετασεισμούς.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι σεισμοί που προκαλούνται από τα αέρια, συμβαίνουν συνήθως σε πολύ ρηχά βάθη κάτω από το βυθό. Ο ακριβής μηχανισμός τους δεν είναι ακόμη σαφής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες,
μπορεί το μετακινούμενο φυσικό αέριο να ενεργοποιεί προϋπάρχοντα μικρά ρήγματα ή να προκαλεί ταλαντώσεις σε υπόγειες κοιλότητες γεμάτες με νερό.
Ο Γερμανός γεωφυσικός, Μπόνχοφ, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα για τον ρόλο του φυσικού αερίου, «δεν μεταβάλλουν κατ’ ανάγκη το σεισμικό κίνδυνο για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όμως πρέπει πλέον να ληφθούν υπόψη στα διάφορα σενάρια μελλοντικών σεισμών, ώστε αυτά να γίνουν πιο ρεαλστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε μια παράμετρο που έως τώρα έχει περάσει τελείως απαρατήρητη από το κοινό, ότι η γειτνίαση του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και των κοιτασμάτων του αερίου συνιστά ένα πρόσθετο σεισμικό κίνδυνο».
Όπως ανέφερε, οι μεγάλες δεξαμενές φυσικού αερίου που έχουν κατασκευασθεί στην ξηρά κοντά στο ρήγμα αυξάνουν τον κίνδυνο διαρροής ή και έκρηξης του αερίου μετά από έναν σεισμό. «Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφών για τον πληθυσμό μετά από ένα σεισμό», προειδοποίησε.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: