Σε άλλο ένα σόου επιδόθηκαν χθες, στη διάρκεια της Προανακριτικής που έχει συσταθεί για την υπόθεση Novartis και το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρεθούν από την επιτροπή καθώς έχουν κληθεί και ως μάρτυρες.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του αιτήματος εξαίρεσης ψήφισαν 16 μέλη από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».
Η τελική απόφαση της επιτροπής πυροδότησε μια ασύμμετρη αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύοντας την ακραία ρητορική μιλά για «χούντο – επιτροπή», για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», «κατάπτυστη απόφαση», «σκοτεινό για δημοκρατικές εποχές σκεπτικό»,
«μέγα θεσμικό ατόπημα» κ.α.
Όλα αυτά για μια απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία και για ένα αίτημα που κατά το παρελθόν σε αντίστοιχη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διαρροές ή επίσημες δηλώσεις καταγγέλλουν πραξικοπήματα και κατάλυση της δημοκρατίας χωρίς ωστόσο να εξηγούν γιατί είναι νομικά παράνομο το αίτημα εξαίρεσης των Πολάκη – Τζανακόπουλου.
Βεβαια, η γραμματεας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ολγα Γεροβασιλη υποστηρίζει πως η ΝΔ προσβαλλει το δικαιωμα των κομματων να οριζουν ελευθερα τους εκπροσωπους τους στις επιτροπές.
Ωστόσο, ο Συριζα πριν ελαχιστα χρονια ειχε ζητησει και πετυχε την εξαιρεση των βουλευτων της ΝΔ Μακη Βοριδη και Αδωνη Γεωργιαδη απο την εξεταστικη για την Υγεια.
Το ζήτημα πλέον που δημιουργείται είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να λειτουργήσει θεσμικά. Αν δηλαδή θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας ή θα επιμείνει στην διαφωνία αρνούμενος να μετέχει στις εργασίες μιας επιτροπής που χαρακτηρίζει «χουντο-επιτροπή» ή αν τέλος θα επιχειρήσει να μπαχαλοποιήσει τις εργασίες της προανακριτικής εμποδίζοντας την διερεύνηση της υπόθεσης με ακτιβίστικου τύπου υπερβολές και λεκτικές κορώνες.
Ωστόσο πρέπει να υπενθυμιστεί πως στην προανακριτική που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2018 για την δίωξη των δέκα πολιτικών προσώπων η τότε πλειοψηφία με έναν νομικό ακροβατισμό αποφάσισε να επιστρέψει την δικογραφία στην δικαιοσύνη, στερώντας από την Βουλή το συνταγματικό δικαίωμα να ερευνήσει εάν οι καταγγελίες των «προστατευόμενων» μαρτύρων ευσταθούν.
Τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με το συγκεκριμένο σκεπτικό και αποχώρησε. Δεν επιχείρησε με κοινοβουλευτικούς τσαμπουκάδες να επιβάλλει τις απόψεις της.
Πάντως, αυτή την φορά η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του Παύλου Πολάκη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης που είπε: «Τι θα κάνουν; Θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να μπούμε στην συνεδρίαση; Θα είμαστε μέσα και το τι θα κάνουν αυτοί είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν».
Να σημειωθεί ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να θέσει την προανακριτική σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας καθώς εάν δεν ορίσει αντικαταστάτες τότε είναι πιθανό να μην μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή εκτός και αν η Ολομέλεια τροποποιήσει την σχετική απόφαση.
ΝΔ: Η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται
Πάντως, για την ακραία ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της «γαλάζιας» ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι «η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».
«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση.
Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης κύκλοι της ΝΔ εξηγούν ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φιμώνονται αλλά απεναντίας τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την υπόθεση.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επιλογή της Κουμουνδούρου να θέσει τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο της σκευωρίας της Novartis, ως μέλη της Προανακριτικής, είναι δόλια και στόχευε στην ακύρωση των πιθανών ευρημάτων που θα εντόπιζε η έρευνα.
Τέλος, καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την «πεζοδρομιακού τύπου Πολάκειο ρητορική», να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και να άρει τα προσκόμματα που θέτει προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από την ξαφνική ένταση που προκλήθηκε όταν ο Γιάννης Ραγκούσης πήρε το λόγο και σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να ουρλιάζει με τις φωνές να ακούγονται στον διάδρομο της Βουλής. «Να με αποβάλετε. Φωνάξτε την αστυνομία» παραληρούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «μετατρέψατε την επιτροπή σε χούντα. Καταγγέλλω τη βία της πλειοψηφίας».
Απαντώντας ο Κώστας Καραγκούνης είπε πως η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντο-επιτροπής πρέπει να καταδικαστεί καθώς εκθέτει τον κοινοβουλευτισμό. Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκτρέψει την διαδικασία υιοθετώντας πρακτικές που θυμίζουν άλλα ακραία κόμματα. Ο κ Καραγκούνης επανέλαβε ότι αίτημα εξαίρεσης είχε υποβληθεί και το 2010 και τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε;» φέρεται να είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει: «γνωρίζετε για το ασυμβίβαστο κι' επιμείνατε να προτείνετε τα δύο μέλη . Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας".
Όταν δε ο Ραγκούσης και η Δώρα Αυγέρη υποστήριξαν πως η διαδικασία καθυστερεί την εξέταση του Κ. Φρουζή οι Μαρκόπουλος Πλεύρης αντέτειναν: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος. Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά».
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμπεριφορά τους είναι σαν εκείνη της Χρυσής Αυγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου