Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΈΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ

                                 ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε. 
Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα,
υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο». «Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος. Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης. Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου. 
Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο». «Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου. 
Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους». 
Οι πρώτοι θάνατοι σε Πεκίνο και Καμπότζη  Ο λόγος για 50χρονο ασθενή, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, και επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV. 
Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, η Καμπότζη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα. 
Η ρωσική κυβέρνηση δημιουργεί κέντρο επιχειρήσεων Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδωσε εντολή για την δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην επικράτεια τη Ρωσίας, όπως και για την εκπόνιση εντός δύο ημερών συγκεκριμένο σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού κρούσματα του οποίου δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη στην Ρωσία. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης στη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό την αιγίδα του Ρώσου πρωθυπουργού συζητήθηκαν θέματα προφύλαξης και ελέγχων που αφορούν στην μετάδοση του ιού, όπως και η λήψη των αναγκαίων μέτρων. 
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην Ρωσία δεν έχει εντοπισθεί ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού. Στο κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο θα συσταθεί θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των υπουργείων Εκτάκτων Αναγκών, Εσωτερικών και Βιομηχανίας και Εμπορίου καθώς και όσοι συμμετείχαν στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκομο υπουργός Μεταφορών Γιεβγκένι Ντίτριχ. Η Τουρκία συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ασθενή με οριστική διάγνωση κοροναϊού» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. 
Ο κ. Κοτζά δήλωσε ότι μόνο ένα άτομο εξετάζεται στο Ακσαράι, ενώ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δείγματος, αν είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται καλή. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο. Οπως δημοσιοποιήθηκε, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας. 
Οι Κινέζοι πολίτες νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες, μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά μέσα της γείτονος πριν από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Η δε τουρκική διεύθυνση υγείας είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις. Η Τουρκία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο. «Συστήνεται στους πολίτες μας να μην ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο και εάν μεταβούν εκεί, θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού, ιδίως στην επαρχία Χουμπέι» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση. 
Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Κίνα και θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Θα πρέπει να παρακολουθούν «στενά» τις δηλώσεις και προειδοποιήσεις της τουρκικής πρεσβείας στο Πεκίνο, των τουρκικών προξενείων στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού, της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: