Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ! ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Είχε μία αφύσικη καλοκαιρία στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου 2000. 
«Μαζί με το μετρό έφτασαν και οι αλκυονίδες» έγραφε η Ελένη Μπίστικα στη στήλη της στην «Καθημερινή».   Πραγματικά, για εκείνες τις τελευταίες ημέρες του πρώτου μήνα της νέας χιλιετίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματίσει την έναρξη της λειτουργίας των γραμμών του μετρό της Αθήνας. 
Κανένας, όμως, κυβερνητικός παράγοντας ή στέλεχος της Αττικό Μετρό δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη εκείνο το ιστορικό, τελικά, Σαββατοκύριακο: εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους 14 απαστράπτοντες σταθμούς, έχοντας κάνει υπομονή οκτώ χρόνια, όσο κράτησαν, δηλαδή, οι εργασίες κατασκευής του σημαντικότερου έργου υποδομής για την Αθήνα. 
Μόνο μέχρι το μεσημέρι της πρώτης ημέρας λειτουργίας του, υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.000.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν το Μετρό! 
Τα εγκαίνια του Μετρό πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα νωρίτερα στις 28 Ιανουαρίου 2000. 

Παρόντες ήταν οι τότε,
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης. 
Έχει υπολογιστεί, ότι η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ μείωσε κατά 71.000 τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης ή ισοδύναμα μείωσε την κίνηση με Ι.Χ. κατά 335.000 οχηματοχιλιόμετρα ημερησίως. Λόγω του ΜΕΤΡΟ, οι ρύποι από τα οχήματα μειώθηκαν κατά 8% μέσον όρο. 
Όλα ήταν έτοιμα (σε αντίθεση με το Μετρό Θεσσαλονίκης λόγου χάρη) και ο χρόνος στον σταθμό του Συντάγματος μετρούσε αντίστροφα για να ανοίξει τις πύλες του την επόμενη ημέρα κιόλας στο επιβατικό κοινό.


































Δεν υπάρχουν σχόλια: