Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΌΧΙ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

Είναι βαθύτατα δημοκρατικό σύστημα η απλή αναλογική. Εκφράζει ακριβοδίκαια τη λαϊκή βούληση, αλλά κρύβει ειδικά για τη χώρα μας και ένα βέβαιο κίνδυνο: Να γεννήσει με την εφαρμογή της και ένα ή περισσότερα αγκάθια στο ελληνικό Κοινοβούλιο με μια «αλλότρια» κοινοβουλευτική έκφραση.
Προσωπικά, εκ πεποιθήσεως και εκ Παπαναστασιακής καταβολής, είμαι θιασώτης της απλής αναλογικής. Παρά ταύτα όμως, για τον προηγούμενο λόγο, τάσσομαι εναντίον της.
Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*
Εάν η απλή αναλογική έχει το ηθικό και δημοκρατικό προνόμιο της ισοδυναμίας της λαϊκής ψήφου, η ενισχυμένη αναλογική (με προοδευτική προσαύξηση εδρών) του πρώτου κόμματος, έχει το πολιτικό προνόμιο της κυβερνητικής σταθερότητας.
Αντιπαραβαλλόμενα αυτά τα δύο κορυφαία αγαθά, ποιό πρέπει να επικρατήσει; Κάθε εχέφρων, συνετός και λογικός Έλληνας πολίτης, δεν θα δυσκολευτεί να καταλήξει στην ανάγκη κυβερνησιμότητας της χώρας. Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζει η χώρα και στους δυσκολότερους που έρχονται.
Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ -Κακό Συναπάντημα- στην απλή αναλογική, είναι υποβολιμαία. Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας,
 θα την υπονομεύει, αν δεν υπακούει στους δικούς του όρους, τις δικές του επιλογές, τις δικές του προτάσεις και τους δικούς του στόχους.
Από την άλλη πλευρά, η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στην αξίωση του μπόνους των 50 εδρών είναι αφενός  υπερφίαλη, βαθύτατα αντιδημοκρατική αλλά και επίσης υστερόβουλη και υποβολιμαία. Στοχεύει ξεκάθαρα να πλήξει το τρίτο κόμμα.
Ένα περίπου παρόμοιο σύστημα ίσχυσε στις εκλογές του 1958 που είχε προτείνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με σκοπό να πλήξει την τότε ΕΔΑ. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Συνεπώς το τέχνασμα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καινούργιο. Είναι παλαιό. Προέρχεται από την οπλαποθήκη τηςπαλαιοδεξιάς.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά σωστά αντέδρασαν. Και είναι προφανές ότι έτσι θα συνεχίσουν.
Η Χαριλάου Τρικούπη, πρέπει να προσπεράσει αυτά τα άθλια τεχνάσματα της Δεξιάς και να τα καταγγείλει με όλα τα μέσα. Ταυτόχρονα να στραφεί στο Λαό. Στον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης, καλώντας τον με καθαρό πολιτικό και πατριωτικό λόγο, με γνήσιο δημοκρατικό και κοινωνικό πρόγραμμα, με καθαρές θέσεις, και να αναδείξει τα σύγχρονα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Έτσι μόνο θα αρχίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ να κερδίζει την εμπιστοσύνη της ευρύτερης δημοκρατικής λαϊκής βάσης. Έτσι μόνο θα ξεπεράσει το «εφταμηνίτικο» εκλογικό ποσοστό. Ανεπίτρεπτο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Αλλά για να γίνει αυτό, ο λαός θέλει να ακούει περισσότερο ΠΑ.ΣΟ.Κ, περισσότερο Ανδρέα Παπανδρέου, περισσότερο Προοδευτική Δημοκρατική Πατριωτική Παράταξη.
Υ.Γ: Ο Γεώργιος Παπανδρέου, καταγγέλλοντας στη Βουλή, τον εκλογικό νόμο της βίας και νοθείας, είχε πει: «Η ΕΡΕ είναι η μεγάλη σχολή των μικρών τεχνασμάτων». Παλιά μου τέχνη κόσκινο.
*Ο Παναγιώτης N. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και πρώην  Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: