Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ITEA:ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΧΩΡΟ Ο ΠΑΠΑΣ ΝΑ ΘΑΨΕΙ…

Οξύ το πρόβλημα του νεκροταφείο στην Ιτέα
Τις εκδοχές για την βέλτιστη εφικτή λύση αναφορικά με τον κορεσμό που υφίσταται στο κοιμητήριο της πόλης εξέτασαν το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας. Το πρόβλημα σοβεί εδώ και καιρό και προϊόντος του χρόνου παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το κοιμητήριο έχει πια γεμίσει από μνήματα, γεγονός που δυσκολεύει την εξεύρεση χώρων για τη δημιουργία νέων τάφων.
Για την κατάσταση είναι ενήμερος και ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, με τον οποίο το Συμβούλιο της Κοινότητας έχει συζητήσει το θέμα, καθώς και τις πιθανές εναλλακτικές που μελετώνται. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης,
και όσα ανέφερε στην Εν Δελφοίς ο Αντιδήμαρχος Ιτέας Γιωργος Τσατσαρώνης , τρεις είναι οι πιθανές λύσεις.
Κατά πρώτον, υπάρχει η σκέψη επέκτασης του υπάρχοντος χώρου. Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας είναι η άμεση γειτνίαση με το αθλητικό κέντρο της πόλης και κυρίως με το τελευταίο γήπεδο ποδοσφαίρου συνθετικού χλοοτάπητα, που κατασκευάστηκε τελευταίο από τους αθλητικούς χώρους του συγκροτήματος. Λόγοι αισθητικοί με την πραγματικότητα αυτή είναι εκείνοι που αποδυναμώνουν -χωρίς όμως να ακυρώνουν- τη σκέψη αυτή, μιας και στο συγκεκριμένο γήπεδο καθημερινά αθλούνται πάρα πολλά παιδιά των τμημάτων υποδομής των συλλόγων της πόλης.
Η δεύτερη εναλλακτική είναι η δημιουργία νέου χώρου σε σημείο παρακείμενο του υπάρχοντος νεκροταφείου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται αμέσως μετά τη διασταύρωση προς Κίρρα και Δεσφίνα, πίσω από τις επιχειρήσεις πώλησης λουλουδιών στη γωνία της διασταύρωσης. Ωστόσο, κι αυτή η εναλλακτική παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες. Κι αυτές εντοπίζονται στις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν οι διαπραγματεύσεις πώλησης των ελαιοτεμαχίων που βρίσκονται εκεί, οι απαλλοτριώσεις, η γραφειοκρατία δημιουργίας νεκροταφείου, κ.α. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν πάνω από έξι χρόνια από τη στιγμή λήψης της πολιτικής απόφασης μέχρι την πλήρη υλοποίησή της.
Τέλος, από πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ιτέας, Γιάννης Λύτρα, προκρίνουν την προσπάθεια για πιο ορθολογική λειτουργία του υφιστάμενου χώρου. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατανόηση και την συνδρομή των κατοίκων για ζητήματα εκταφής μετά το αναγκαίο χρονικό διάστημα, ώστε οι χώροι ταφής να ανανεώνονται και να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποια από τις άλλες δύο λύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή μελετάται και η εκδοχή να μπει εργολάβος στο νεκροταφείο, ο οποίος, υπό την εποπτεία πάντα του Δήμου, να αναλάβει τη λειτουργία του κοιμητηρίου.
Μέσα στον προσεχή μήνα προγραμματίζεται σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Δελφών να πέσουν όλες αυτές οι εναλλακτικές στο τραπέζι, προκειμένου η δημοτική Αρχή και το συμβούλιο της Δ.Κ. Ιτέας να καταλήξουν στην προσφορότερη λύση και να προχωρήσουν στην εφαρμογή της. 
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 24 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: