Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ “ΓΑΛΛΙΚΟΥΣ ΜΩΛΟΥΣ” ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Στη διαχείριση του ομίλου η Μαρίνα Ιτέας για τα επόμενα 40 χρόνια. Υπό εξέταση και η εμπλοκή στο υδατοδρόμιο
Αίσιο τέλος μετά από αρκετά χρόνια έχει η υπόθεση της αξιοποίησης της Μαρίνας Ιτέας. Ο Όμιλος Κυριακούλη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός επιχειρηματικός “παίκτης” που είχε καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση της διαδικασίας του ΤΑΪΠΕΔ για την εκχώρηση της Μαρίνας και η οποία είχε περατωθεί στις 31 Ιανουαρίου, είναι ο νομέας πλέον του χώρου, με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση της υποδομής να περιέρχεται στη διαχείρισή του για τα προσεχή σαράντα χρόνια.
Πλέον, έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες της δεύτερης φάσης, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Εν Δελφοίς, η εταιρεία έχει υποβάλει την απαραίτητη μελέτη βιωσιμότητας, ακόλουθα με το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει.
Απολύτως συναφής με τις εξελίξεις αυτές ήταν και η παρουσία του επικεφαλής του Ομίλου στην Ιτέα το πρωί της Τρίτης. Ο Σταύρος Κυριακούλης, μαζί με συνεργάτες του, βρέθηκε στην Ιτέα και είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας. Όπως σημειώνει η Σοφία Αναγνωστάκου σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε,
στα πλαίσια της επίσκεψης και αξιολόγησης των χώρων της Μαρίνας της Ιτέας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού -ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένο βαθμό, όπως προείπαμε, της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης- τους στόχους σε βάθος δεκαετίας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την εναρμόνιση της τοπικής κοινωνίας. 
Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, πρόθεση του Ομίλου είναι η συνεργασία με την τοπική κοινωνία και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της με στόχο το κοινό όφελος. Στην κατεύθυνση αυτή, τα καταστήματα που ορίζονται από το νόμο ότι πρέπει να λειτουργούν θα δοθούν, πιθανότατα με τη μορφή της υπενοικίασης, σε ντόπιους επιχειρηματίες, ενώ, βέβαια, και από την περιοχή θα προέρχεται ως επί το πλείστον και το προσωπικό που χρειάζεται να απασχοληθεί.
Παράλληλα, το πλάνο της εταιρείας αναφέρει πως το Σεπτέμβρη τοποθετείται χρονικά η έναρξη των εργασιών που είναι απαραίτητες, καθώς τότε θα έχει περατωθεί πλήρως και τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία. 
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Εν Δελφοίς, στα σχέδια του πλάνου της εταιρείας είναι -σε επόμενο, πάντως, στάδιο- στη διαχείρισή της να περιέλθει και η περιοχή των Γαλλικών Μόλων, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένα είδος ήπιου επισκευαστικού σημείου, ώστε οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται προς τα σκάφη να είναι αφενός πιο ολοκληρωμένες και αφετέρου να καθιστούν και για το λόγο αυτό πιο ελκυστικό τον προορισμό ή τη διέλευση και στάση στη Μαρίνα της Ιτέας. 
Ταυτόχρονα, εξετάζεται από πλευράς εταιρείας και η εμπλοκή της στην αδειοδοτική διαδικασία του υδατοδρομίου. Εξέλιξη που προφανώς δεν είναι άσχετη με το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της Hellenic Seaplanes για την περιοχή, όπως αποκλειστικά σας έχει ενημερώσει η Εν Δελφοίς στην προηγούμενη έκδοσή της με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της εταιρείας Νίκου Χαραλάμπους που φιλοξένησε. Πέρα, όμως, από το στοιχείο αυτό, ενισχυτικός παράγοντας των σχεδιασμών του Ομίλου Κυριακούλη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι και το γεγονός ότι η αδειοδότηση για το υδατοδρόμιο δεν εξαρτάται από το νόμο για την προστασία του Δελφικού Τοπίου ή τις πρόνοιες για το λιμάνι της Ιτέας. Ταυτόχρονα, οι προδιαγραφές των κτιρίων που βρίσκονται εντός της Μαρίνας -από το κτίριο της οποίας, βέβαια, θα χρειαστεί να μετακομίσει η έδρα του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας- συμπίπτουν και με τις αδειοδοτικές απαιτήσεις του υδατοδρομίου σχετικά.  
Καταληκτικός στόχος του Ομίλου είναι -υπαρχουσών των συνθηκών- η δημιουργία ενός ευρύτερου θαλάσσιου διαδρόμου στο παραλιακό μέτωπο της Φωκίδας, κυρίαρχο δέλεαρ του οποίου, βέβαια, δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η ύπαρξη του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών. 
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση fokidanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: