Σάββατο 23 Μαΐου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! ΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΕ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ...»

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης, 30.000 και πλέον οπαδοί του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή στις 14 Μαΐου 1983 τον  Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο τότε πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κομοτηνή ανήμερα της επετείου ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώ αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κομοτηνής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Η συγκέντρωση του 1983 μπορεί να συγκριθεί τόσο σε όγκο όσο και σε παλμό μόνο με μία άλλη, επίσης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επισκεπτόμενος και πάλι την Κομοτηνή δύο χρόνια αργότερα, στις 20 Μαΐου 1985, βούλιαζε για ακόμη μια φορά την κεντρική πλατεία της πόλης.
Το μήνυμα προς την Τουρκία, 


Το μήνυμα προς την Τουρκία 
Από την Κομοτηνή ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία, την ηγεσία της αλλά και τον απλό τουρκικό λαό.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι δύο λαοί μπορούν και πρέπει στο μέλλον να προχωρήσουν ειρηνικά, στα πλαίσια μιας ειρηνικής συνύπαρξης στο Αιγαίο, σε έργα ειρηνικά. Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό δεν έχει ακόμα γίνει αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία της γείτονας Τουρκίας. Θα θέλαμε από την Κομοτηνή να απευθύνουμε ένα απλό και ευθύ μήνυμα στον τουρκικό λαό. Δεν διεκδικούμε τίποτα. Η Ελλάδα επιθυμεί να ζήσει ειρηνικά, να συνεργαστεί με όλες τις βαλκανικές χώρες. Αλλά όπως δεν διεκδικούμε τίποτα, καθιστούμε απόλυτα σαφές ότι δεν πρόκειται ποτέ ο λαός με τις ένοπλες δυνάμεις του να παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή γης, θαλάσσης ή εναέριου χώρου.
Γνωρίζουμε πόσο δυσβάσταχτες είναι οι αμυντικές δαπάνες για το λαό μας. Έχουμε ανάγκη από σχολεία, από νοσοκομεία, από χώρους άθλησης, από δομές πρόνοιας για τους ηλικιωμένους, από καλύτερα οδικά δίκτυα και στέγη αλλά μπροστά στην εθνική ανεξαρτησία, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του έθνους και του λαού είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε όλες τις θυσίες. Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ειρήνη και ασφάλεια», δήλωνε μεταξύ άλλων από την Κομοτηνή ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συγκέντρωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: