Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΈΡΕΥΝΑ: ΤΟ 71,7% ΛΕΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΟΡΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ
Με συντριπτική πλειοψηφία οι Έλληνες απορρίπτουν κάθε σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις».
Στο συγκεκριμένο ερώτημα αυτοί που απάντησαν «όχι» ανέρχονται στο 71,7% των ερωτηθέντων, το 24,6% τάχθηκε υπέρ του να δεχθούμε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», και ένα 3,7% απάντησε «Δεν Ξέρω Δεν Απαντώ».
Σύμφωνα με την έρευνα το «όχι» είναι τόσο ισχυρό, ώστε ενώνει σχεδόν πλήρως τους ψηφοφόρους του «Όχι» με τους ψηφοφόρους του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015.
Στην έρευνα τα οποία παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής σύνταξης του Οργανισμού, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου με θέμα «Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης – η πρόκληση της μετανάστευσης και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια», που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,
καταγράφεται και μία υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού, σε σχέση με τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης πέρυσι.
Αναλυτικότερα, το 68% των Ελλήνων πλέον αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά -από 53,5% πέρυσι- δηλαδή ο αντιευρωπαϊσμός τείνει να φθίνει. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση –8 στους 10 αγρότες το πιστεύουν αυτό.
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώθηκε στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας. Ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσε η χώρα να έχει εθνικό νόμισμα. «Είναι πρόοδος, πέρυσι ήταν ένας στους 3», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «57% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η απόφαση να μπούμε στο ευρώ ήταν λανθασμένη».
«Αυτή η αμφισημία», εξήγησε, «φαίνεται πολύ έντονα και σε άλλα θέματα και φαίνεται πολύ έντονα και στις ερωτήσεις, που έχουν να κάνουν με τα μνημόνια και τα προγράμματα διάσωσης». Έξι στους 10 συμφωνούν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό, λόγω της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: