Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ! ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΑΣ ΤΟ “ΚΑΨΟΥΝ”;

To Oruc Reis από χθες το απόγευμα πλέει σε μια απόσταση περίπου 9 μιλίων από το Καστελόριζο και φαίνεται να ετοιμάζεται για το “γκραν φινάλε” της τετράμηνης παρουσίας του σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων. Πιθανόν να πλησιάσει μέχρι και τα 6 μίλια, όπως προβλέπει η τελευταία NAVTEX των Τούρκων. Μετά το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 10-11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου “ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τις σχέσεις της ΕΕ με τον Νότιο Περίγυρο”. Αυτά έχουν ανακοινωθεί επισήμως.


Η Τουρκία εκτός από την ολοκλήρωση των ερευνών από το Oruc Reis δεν έχει δείξει διατεθειμένη να “αλλάξει σελίδα”. Μας καλεί να συζητήσουμε έχοντας στην ατζέντα θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν και επί της ουσίας απειλεί ότι αν καθίσουμε στο τραπέζι θα επιστρέψει “στο πεδίο”…

Αυτή τη στιγμή η Αθήνα δείχνει να ΄χει ένα χαρτί στα χέρια της κι αυτό είναι οι πολυσυζητημένες κυρώσεις των Ευρωπαίων προς την Τουρκία . Αυτές που όπως είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -για τη προηγούμενη ευρωπαϊκή σύνοδο- “θα δαγκώνουν”.

Όσο κι αν θέλουμε να βλέπουμε αισιόδοξα την κατάσταση το κλίμα που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες δείχνει ότι ,

στην Αθήνα μάλλον ανησυχούμε περισσότερο απ΄ ότι στην Άγκυρα για το τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.Κι αυτό γιατί αν οι κυρώσεις που θα ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι είναι από τις…γνωστές περί φυσικών προσώπων και άλλων τέτοιων υπεκφυγών, τότε το μόνο που θα συμβεί είναι να δοθεί ένα ακόμη “πάτημα” στην Ερντογάν να συνεχίσει την “στρατιωτική διπλωματία” που ασκεί με επιμονή ειδικά τους τελευταίους μήνες. Η αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή που πλέει το Oruc Reis έχει προαναγγελθεί.

Υπάρχει ένα ερώτημα και αυτό δεν είναι τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση σ΄ αυτή τη περίπτωση. Υποθέτουμε ότι το έχουν απαντήσει . Τέτοια πρόκληση δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των Ευρωπαίων εταίρων μας αν τελικά επιλέξουν να κρύψουν ξανά κάτω από το χαλί το πρόβλημα που λέγεται Τουρκία, παρουσιάζοντας μια λίστα ανούσιων κυρώσεων. Δεν είναι διόλου απίθανο και είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένη. Τι θα κάνουμε σ΄ αυτή τη περίπτωση; Θα αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα την μεσοβέζικη “λύση” που βολεύει τους Ευρωπαίους -κάποιους απ΄ αυτούς- αλλά θα μας βάλει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες;

Μακάρι όλα αυτά να αποδειχτούν απλή καχυποψία και λάθος εκτιμήσεις και να υπερισχύσει η λογική της Γαλλίας που δείχνει να θέλει κάποιες σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ακούγοντας όμως τον Ισπανό ευρωβουλευτή Antonio López-Istúriz White
να προσπαθεί να αφυπνίσει τον κ.Ζ.Μπορέλ, φωνάζοντας του ότι “ο ίδιος ο Ερντογάν με τη συμεπριφορά του μας καλεί να επιβάλλουμε κυρώσεις”, είναι μάλλον λογικό να “μας ζώνουν τα φίδια”…

Δεν υπάρχουν σχόλια: