Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ!

Κρούσματα, καραντίνες, εκφυλισμός νοσοκομείου και αποτυχία διαχείρισης από πλευράς Πολιτείας συνθέτουν μια εκφυλιστική κατάσταση…
Πάνω από 200 άτομα σε καραντίνα, ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα συνολικά! “Βόμβα” η αδυναμία παροχής βοήθειας στους τελούντες σε υποχρεωτική καραντίνα. Πολλαπλασιάζονται οι εστίες διασποράς. Εκτός τόπου και χρόνου το Υπουργείο Υγείας, ζητά από το Γ.Ν. Άμφισσας του…ενός παθολόγου να νοσηλέυσει covid (!), ενώ ακυρώνονται χειρουργεία. Ο μόνος νομός από Θεσσαλία και κάτω, πλην Αττικής, που είναι στο “κόκκινο” η Φωκίδα. Αγνοείται ο ΕΟΔΥ…

Προετοιμασμένοι για μια “κανονικότητα” κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας του κορονοϊού που θα διαρκέσει σε κάθε περίπτωση μέχρι και την Άνοιξη τουλάχιστον θα πρέπει να είναι οι κάτοικοι της Φωκίδας. Μια σκιά που μεγαλώνει διαρκώς, καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν,

όπως αναλογικά μεγαλώνει και ο αριθμός των ατόμων που τελούν σε καραντίνα, τη στιγμή που η κατάσταση λειτουργίας που διέπει το νοσοκομείο της Άμφισσας βαίνει διαρκώς προς το χειρότερο σε πολλά και συνδεόμενα μεταξύ τους επίπεδα.

Ο αριθμός κρουσμάτων και καραντίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκυρης online πλατφόρμας Imedd, η οποία καταγράφει ενδελεχώς τις λοιμώξεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας και με ενσωματωμένη την ενημέρωση της Τετάρτης, τα κρούσματα συνολικά στη Φωκίδα ανέρχονταν στα 87. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 4, που δεν έχει συμπεριλάβει στις ενημερώσεις του ο ΕΟΔΥ όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενη έκδοσή μας, 2 ακόμα τουλάχιστον από το Κ.Υ. Αμφίκλειας, που έχουν καταχωρηθεί στα κρούσματα της Φθιώτιδας, συν άλλα 8 τουλάχιστον ακόμα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες, και μετά την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το βράδυ της Τετάρτης. 

Αριθμός που υπερβαίνει τα 100 συνολικά κρούσματα, καθιστώντας τη Φωκίδα το μοναδικό νομό, μαζί βέβαια με την Αττική, που συμπληρώνει το χάρτη του “κόκκινου” μαζί με τη Βόρεια Ελλάδα. Από τα οποία, βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία είναι λοιμώξεις του τελευταίου εικοσαημέρου. Παράλληλα, πληροφορίες που συγκλίνουν από διάφορες πηγές αναφέρουν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλη εταιρεία της νότιας Παρνασσίδας, ζήτημα για το οποίο, ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει σιγή ασυρμάτου, ενώ σχετικά δημοσιεύματα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον τοπικό Τύπο της Λαμίας, με πληροφορίες, πιθανότατα, από κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας! Κάτι βέβαια που, αν ισχύει, σημαίνει ότι οι εστίες διασποράς πολλαπλασιάζονται…

Την ίδια ώρα, μαζί με τα κρούσματα, μεγαλώνει και ο αριθμός των συμπολιτών μας που τελούν σε υποχρεωτική καραντίνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Εν Δελφοίς, ο αριθμός αυτός τείνει στους 200, που βέβαια θα αυξηθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την διάγνωση κρουσμάτων σε εργαζόμενους στην εταιρεία που προαναφέραμε. 

Πνέει τα λοίσθια το νοσοκομείο

Τη δυσανεκτική αυτή εικόνα επιτείνει η κατάσταση στο νοσοκομείο της Άμφισσας, όπου η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από οριακή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει στο fokidanews. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η δομή κρατιέται στα πόδια της, όσο κρατιέται βέβαια, από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έντονες είναι πια και οι διαμαρτυρίες ασθενών από άλλα νοσήματα ή παθήσεις που διαπιστώνουν την αδυναμία της δομής να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, όντας απογυμνωμένη από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας, εκδόθηκε οριζόντια οδηγία από το Υπουργείο Υγείας για όλα τα νοσοκομεία να περιθάλπουν νοσούντες από κορονοϊό που παρουσιάζουν επιδείνωση της κατάστασης. Ήδη δύο νοσούντες  από την περιοχή χρειάστηκε να διακομιστούν σε Λαμία και Λιβαδειά, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα διασωλήνωσης αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί. 

Η κινητοποίηση στο ΓΝ Άμφισσας ήταν άμεση απέναντι στην οριζόντια ντιρεκτίβα του Υπουργείου. Σε έγγραφο που απευθύνθηκε προς την 5η ΥΠΕ,προς το Υπουργείο Υγείας και αλλού, κι ενώ όπως είναι γνωστό ο Διοικητής Χαρίλαος Γεωργίου είναι σε καραντίνα ασθενώντας από covid, εξηγείται αναλυτικά η τραγική και μόνιμη εδώ και χρόνια υποστελέχωση της δομής και η ανυπαρξία ειδικά παθολόγων καθώς και εν γένει η ανυπαρξία ειδικευμένων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την υποδοχή και περίθαλψη τέτοιων περιστατικών, καθώς και η μη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, ακριβώς λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Απάντηση στο έγγραφο αυτό ακόμα δεν έχει υπάρξει, με αποτέλεσμα και το ΓΝ Άμφισσας να συμπεριλαμβάνεται πλέον στα νοσοκομεία εισαγωγής ασθενών από κορονοϊό.

Παράλληλα, τεταμένη ψυχολογικά είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο, απόρροια της μη ανταπόκρισης της ανάγκης περίθαλψης συμπολιτών μας . Κατ ουσίαν το νοσοκομείο έχει μπλοκάρει στη λειτουργία του, καθώς, και εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούν οι λοιμώξεις προσωπικού και οι παρεπόμενες καραντίνες, πολύς κόσμος πια φοβάται και αποφεύγει να επισκεφθεί το χώρο για να του παρασχεθούν οι ιατρικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη, ενώ ακυρώνονται και χειρουργεία, καθιστώντας την κορυφαία μονάδα υγείας του νομού να λειτουργεί στα όρια του ανενεργού.

Την έντονη ανησυχία των πολιτών κορυφώνει και η μη διαχειρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στα γειτονικά νοσοκομεία. Λαμία και Λάρισα, τα νοσοκομεία αναφοράς στην 5η ΥΠΕ έχουν “τιγκάρει”, κάτι που συνιστά ακόμα δυσκολότερες τις πιθανές διακομιδές προς αυτά με αφετηρία τη Φωκίδα. Παράλληλα, εκνευρισμό προκαλεί η απουσία του ΕΟΔΥ στην Άμφισσα, την ώρα που κλιμάκιό του έχει μεταβεί ήδη δύο φορές στην Ποταμιά Ευρυτανίας!

Πληροφορίες, παράλληλα, κάνουν λόγο για σημερινή παραίτηση Πνευμονολόγου, κάτι που μένει να φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι φανερό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που υπάρχει στον υγειονομικό χώρο στη Φωκίδα, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας έχει αφεθεί κυριολεκτικά αβοήθητο να τα βγάλει πέρα στις ιδιαίτερα έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί. Για το λόγο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε εκ νέου χθες το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους της ομάδας. Σε ώτα μη ακουόντων…

Η μη διαχειρίσιμη καραντίνα

Επιπλέον καίρια παράμετρος είναι και η βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας που τελούν σε καραντίνα. Έχουν μάλιστα παρατηρηθεί φαινόμενα όπου άτομα που είναι σε υποχρεωτική καραντίνα ως στενές επαφές διαγνωσμένων κρουσμάτων να βγαίνουν προκειμένου να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Πριν όμως σπεύσει κανείς να εκτοξεύσει επιπόλαιες κατηγορίες περί ανευθυνότητας, θα πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά ότι τα περιθώρια θεσμικής και ασφαλούς φροντίδας σε ένα τέτοιο εύρος ατόμων είναι εξ αντικειμένου περιορισμένο.

Ολόκληρες οικογένειες τελούν σε καραντίνα και αντιμετωπίζουν άκρως σοβαρά ζητήματα προμήθειας των τελείως απαραίτητων εφοδίων, όπως φαρμάκων, προϊόντων σίτισης και ειδών υγιεινής. Οι υπάρχουσες δομές φροντίδας της αυτοδιοίκησης και αριθμητικά άκρως πεπερασμένες είναι και δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, προκειμένου να πλησιάσουν με πλήρη ασφάλεια τους νοσούντες και τις στενές επαφές τους. Κατάσταση που και αυτή δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, καθώς άτομα σε καραντίνα νομοτελειακά θα οδηγηθούν σε έξοδο προς αγορά των χρειωδών με ό,τι αυτό μπορεί εύλογα να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την περαιτέρω εξάπλωση της καραντίνας, προκαλώντας έναν εφιαλτικό φαύλο κύκλο!

Δυστοπία που θα διαρκέσει…

Παράλληλα, αποτελεί πλέον εμπεδωμένη συνείδηση σε όλους ότι όλη αυτή η πραγματικότητα με τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τουλάχιστον ως την Άνοιξη. Πέρα από τις δραματικές συνέπειες στο οικονομικό -και κατ επέκταση βιοποριστικό για πολλούς-επίπεδο, η νευρικότητα που χαρακτηρίζει το κοινωνικό σύνολο, κατά το μάλλον ή ήττον, είναι διάχυτη παντού. Η κοινωνία δύσκολα μπορεί να υποφέρει νέο εγκλεισμό και αυτό διαφαίνεται από τη διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου, ενώ οι παρενέργειες σε ψυχονευρωτικό επίπεδο δεν είναι δυνατό να υπολογστούν αυτή τη στιγμή.

Όπως μας τόνισε και έγκριτος επιστήμονας του ιατρικού χώρου, η ανωμαλία θα μας ακολουθεί για 2-3 χρόνια ακόμα. Κι αυτό γιατί, πέρα από το υγειονομικό-λοιμωξιολογικό επίπεδο, ακολουθεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη και πάνω απ όλα η κοινωνική κρίση που συνοδεύει τις δύο προηγούμενες… 

ΠΗΓΗ. fokidanews.gr

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 13 Νοεμβρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: