Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΌΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΚΑΛΕΙ, ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΛΛΟΥ! - ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΕΓΡΑΦΕ ΚΙΟΛΑΣ

Toυ Γαβρή Άγγελου

Το Κίνημα Αλλαγής, επιλέγει την “μη συμμετοχή στην πόλωση”. Επιλέγει το moto “όχι άλλη διχόνοια”. Έχει δίκιο. Μόνο που μην υπογράφοντας ένα κείμενο της Αριστεράς, μετέχει στον διχασμό, “βουβά”, στηρίζοντας εμμέσως τις πολιτικές που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει…

Μερικές φορές, δεν αρκεί ένα “σταματήστε να μαλώνετε!” . Δεν αρκεί το “ησυχία, τα παιδιά κοιμούνται”. Δεν αρκεί το “θα επιλέξουμε φίλους και εχθρούς όταν έρθει η ώρα”. ΝΑΙ, έχουμε πανδημία σε έξαρση με δεκάδες νεκρούς καθημερινά. ΝΑΙ, ο κορονοϊός είναι εχθρός. Όχι ο μόνος όμως. Υπάρχουν και άλλοι “αόρατοι εχθροί” που “σουλατσάρουν” με εντολή Μητσοτάκη και πληγώνουν καθημερινά την Δημοκρατία μας. Είναι οι εχθροί που κρύβονται στις φράσεις “μαντρώστε μας να βάλουμε μυαλό”, “βάλτε πρόστιμα τσουχτερά”, “κλείστε μας όλους μέσα να μάθουμε”. Είναι ο μέσος “ραγιάς” Έλληνας που στον φόβο και τον πανικό του, να αναλάβει τις ευθύνες του- λόγω έλλειψης παιδευτικού τύπου στήριξης από την Πολιτεία – επιθυμεί φωναχτά ένα δυνάστη να τον καταδυναστεύσει γιατί “έσφαλε”.

Το Κίνημα Αλλαγής βγάζει μια ανακοίνωση που θέτει το ζήτημα σε 2 βάσεις: 

  1. Την Πανδημία και τα μέτρα πρόληψης
  2. Τον σεβασμό στο Πολυτεχνείο και την μη – συμμετοχή σε πορείες φέτος.

Ορθότατη ανάλυση. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε τίποτα. Έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση που καταδικάζει την πρόσφατη αισχρή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ μετά από εντολή Μητσοτάκη, λέγοντας πως ανακοινώσεις τύπου -“αποφασίζομεν και διατάσσομεν” δεν χωράνε στην Δημοκρατία μας. Ορθότατη ανακοίνωση από το Κίνημα Αλλαγής.

Στην πράξη όμως; 

Στην πράξη, αποφασίζει να “στρέψει το βλέμμα αλλού” όταν βλέπει μια πρωτοβουλία από ΚΚΕ (!) , ΣΥΡΙΖΑ (είδα χαρά και μπήκα) και ΜεΡΑ25 (όσο είναι “Αριστερά” ο Βαρουφάκης, άλλο τόσο ήταν “Δεξιός” ο Τσε), μια πρωτοβουλία που ίσως είναι η 1η φορά στην ιστορία της Αριστεράς – και όσων λαθραία προφασίζονται το όνομά της- που υπάρχει ομόφωνο κείμενο, ομόνοια και ομοψυχία απέναντι σε σκληρές – χουντικού τύπου – ανακοινώσεις από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Η υπογραφή στο κείμενο δεν είναι θέμα “ταμπού” ή “κομματικού εγωισμού”. Δεν ταυτίζει κανέναν με τις πολιτικές πεποιθήσεις του άλλου. Είναι μια αντίδραση ουσίας και Δημοκρατίας απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, καταργούν συθέμελα τα δημοκρατικά δικαιώματα του ανθρώπου. 

Όσοι μιλάνε για κείμενο -παγίδα, πως καλεί τον κόσμο σε ομαδικές πορείες χωρίς την λήψη μέτρων, πως θα “γίνουν επεισόδια” στις πορείες και ο κορονοϊός θα φτάσει στα ύψη, με λίγα λόγια όσοι περιμένουν “προβοκάτσιες” ανήμερα του Πολυτεχνείου και πως αν υπέγραφε το Κίνημα Αλλαγής, τότε θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, τότε ειλικρινά, τους το λέω τώρα, τέτοιου είδους φόβοι δηλώνουν πως δεν έχουμε Δημοκρατία στην χώρα μας.

Δημοκρατία και ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα! Η συνυπογραφη σε ένα κείμενο στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δεν σημαίνει συναίνεση σε όλη την πολιτική, δεν σημαίνει “κατεβείτε στους δρόμους για το Πολυτεχνείο” , δεν σημαίνει ότι “γινόμαστε ουρά” κανενός. Σημαίνει, πως σεβόμενοι τον χώρο από τον οποίο προερχόμαστε, την γνήσια Αριστερά, υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες της 3ης Σεπτεμβρίου και λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που εφαρμόζει με πρόσχημα την υγειονομική κρίση η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

Το κείμενο:

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.”

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν θα υπέγραφε απλώς ένα κοινό κείμενο υπεράσπισης της Δημοκρατίας, θα το έγραφε κιόλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: