Από τους Πενταγιούς Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1929)
Προλεγόμενα
Το όνομα του χωριού αυτού μου είναι ακουστό από παλιά (στο δημοτικό τραγούδι με τη Μαρία Πενταγιώτισσα). Το επισκέφθηκα μια φορά και μου άρεσε ιδιαίτερα. Βρίσκεται στην πλαγιά των Βαρδουσίων (950 μ. υψόμετρο). Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και η γεωργία. Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προέρχονταν από τους Πενταγιούς. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 125 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2017.
Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Λιδωρίκι, Άμφισσα, Λαμία) ή άλλο χωριό της περιοχής. Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.
Η παρούσα εργασία θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με φωτογραφικό υλικό των μεταναστών στις ΗΠΑ, που εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Ο τοπικός Σύλλογος ή με πρωτοβουλία κάποιου (ή κάποιων) μπορεί να αναζητήσει και να βρεθούν στο χωριό κάποιες φωτογραφίες, που θα εμπλουτίσουν την προσπάθεια αυτή. Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί η εργασία, με την τύχη των μεταναστών αυτών, δηλ. ποιοι γύρισαν στην πατρίδα και ποια ήταν η προκοπή τους (επαγγελματική και προσωπική).
Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τους Πενταγιούς, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.
Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.
Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
φυσικός
Αυτοδιοικητικά
Οικισμός Πενταγιοί
Στις 20 Απρ. 1835 έγινε η σύσταση του δήμου Κροκυλίου, του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος, με έδρα τον οικισμό Πενταγιοί. Στο δήμο προσαρτήθηκαν οι οικισμοί : Δρεστενά, Παλαιοκάτουνον, Αβουρίτη, Βλαχοβούνι, Κερασία, Κουπάκι, Ζωριάνον και Αλποχώρι.
Από τις 5 Νοε. 1836 προσαρτήθηκαν στο δήμο Κροκυλίου και οι οικισμοί : Αρτοτίνα, Νούτσομβρος, Κριάτσι και Σουρούστι (που αποσπάστηκαν από το δήμο Βωμέας). Επίσης προσαρτήθηκαν και οι οικισμοί Κωστάριτσα και Βοστινίτσα (που αποσπάστηκαν από το δήμο Οφιονείας).
Στις 8 Δεκ. 1845 καταργήθηκαν οι οικισμοί του δήμου : Αβουρίτη, Βλαχοβούνι και Μονή Προδρόμου. Στο δήμο Κροκυλίου προσαρτήθηκε και ο οικισμός Αγλαβίστα (που αποσπάστηκε από το δήμο Αιγιτίου).
Στις 31 Δεκ. 1869 αποσπάστηκαν οι οικισμοί : Αρτοτίνα, Κερασία, Νούτσομβρος, Κριάτσι, Σουρούστι και Κωστάριτσα (προσαρτήθηκαν στο δήμο Βωμέας). Επίσης αποσπάστηκε και ο οικισμός Βοστινίτσα (που προσαρτήθηκε στο δήμο Υαίας). Ως χειμερινή έδρα του δήμου Κροκυλίου ορίστηκε ο οικισμός Παλαιοκάτουνον και ως θερινή έδρα ο οικισμός Πενταγιοί.
Το 1899 ο δήμος Κροκυλίου υπαγόταν πλέον στο νομό Φωκίδος. Όμως το 1909 πάλι ο δήμος Κροκυλίου υπαγόταν στο νομό Φθιωτιδοφωκίδος.
Από τις 31 Αυγ. 1912 ο οικισμός Πενταγιοί[1] αποσπάται από το δήμο Κροκυλίου (που καταργήθηκε) και έγινε σύσταση της κοινότητας Πενταγιών του νομού Φθιωτιδοφωκίδος με ταυτόχρονη την έδρα της κοινότητας.
Στις 31 Μαρ. 1943 η κοινότητα Πενταγιών αποσπάστηκε από το νομό Φθιωτιδοφωκίδος και υπαγόταν πλέον στο νομό Φωκίδος.
Από τις 4 Δεκ. 1997, η κοινότητα Πενταγιών καταργήθηκε και ο οικισμός Πενταγιοί προσαρτήθηκε στο δήμο Βαρδουσίων. Από το 2011 (σχέδιο Καλλικράτης) ο Δήμος Βαρδουσίων καταργήθηκε και ο οικισμός (μαζί με άλλους) υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δωρίδος. Ο πληθυσμός (απογραφή 2011) ήταν 246 κάτοικοι.
1. Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[2]
Από τους 125 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (22) έφυγαν το 1912 (ποσοστό 18%). Συνολικά έγιναν 48 μεταναστευτικά ταξίδια (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 25 μετανάστες που έκαναν διπλό (2 έκαναν τριπλό) ταξίδι.
Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 11 % του πληθυσμού, που είναι μεγαλύτερο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Η περιοχή είχε περιορισμένη αυτονομία αγαθών, κυρίως με κτηνοτροφία και γεωργικές καλλιέργειες σε περιορισμένη καλλιεργήσιμη έκταση γης, που δυσκόλευε τη ζωή[3] των κατοίκων της περιοχής αυτής.
Οι μετανάστες ήταν άνδρες (υπήρχαν και 3 γυναίκες). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι 20 ετών με 56 μετανάστες και ακολούθησαν οι ηλικίες 31-40 ετών, με 34 μετανάστες. Η κατανομή ηλικιών για τους μετανάστες των Πενταγιών δίνονται στον πίνακα 3.
Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν :
(α) Καράς Κωνσταντίνος, ετών 10 (πήγε το 1906)
(β) Κάιλας Αναστάσιος Γ., ετών 11 (πήγε το 1910)
(γ) Καράς Αθανάσιος, ετών 11 (πήγε το 1906)
(δ) Χρόνης Παναγιώτης Κ., ετών 11 (πήγε το 1912)
(ε) Ψημάρας Κων/νος Χ., ετών 14 (πήγε το 1910)
(α) Μαραζιάρης Ιωάννης, ετών 53 (πήγε το 1920, στο β’ ταξίδι)
(β) Παπαγρίβας Αθανάσιος, ετών 52 (πήγε το 1920)
(γ) Παναγόπουλος Κων/νος, ετών 45 (πήγε το 1922, στο β’ ταξίδι)
(δ) Κατσογιάννης Κων/νος, ετών 44 (πήγε το 1915)
(ε) Τσιώρης Επαμεινώνδας, ετών 42 (πήγε το 1921, στο β’ ταξίδι)
Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 27 έτη.
Οι περισσότεροι μετανάστες από τους Πενταγιούς ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 125 μετανάστες οι 75 ήταν άγαμοι (60 %) και οι υπόλοιποι 50 ήταν έγγαμοι.
Από τις οικογένειες των Πενταγιών, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :
Συνολικά έγιναν 46 ταξίδια, που διακίνησαν τους 125 μετανάστες των Πενταγιών. Οι περισσότεροι μετανάστες (63 άτομα) προτίμησαν το λιμάνι της Πάτρας, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 31 μετανάστες. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης έφυγαν 21 άτομα και από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης έφυγαν 8 (βλ. πίνακα 4). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.
Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση αρκετοί μετανάστες (36) έφυγαν με ελληνικά πλοία. Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1912 έφυγαν 11 μετανάστες με το πλοίο “Oceania”. Το ίδιο έτος και από το ίδιο λιμάνι έφυγαν σε ένα ταξίδι 7 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”. Από το λιμάνι της Νάπολης το 1906, πάλι σε ένα ταξίδι έφυγαν 8 μετανάστες, με το πλοίο “Algeria (1891)”. Τo 1909, από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι, με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” έφυγαν 8 άτομα. Οι μετανάστες προτιμούσαν τα ομαδικά ταξίδια με συμπατριώτες και γνωστούς, για να νοιώθουν πιο ασφαλείς.
Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».
Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.
Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.
Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες των Πενταγιών φαίνονται στον Πίνακα 6. Κυριάρχησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης (με 66 άτομα) και ακολούθησε η πολιτεία του Ουϊσκόνσιν. Ελάχιστοι μετανάστες πήγαν στις υπόλοιπες 4 πολιτείες. Οι μεμονωμένοι προορισμοί φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 6.
Πιο συγκεκριμένα, οι μετανάστες επέλεξαν για προορισμούς τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ | ΤΟΠΟΙ (αριθμός μεταναστών) |
Νέα Υόρκη (N.Y.) | New York (66) |
Ουϊσκόνσιν (Wis.) | Milwaukee (51) |
Montreal, Can. | Montreal (3) |
Ιλινόις (Ill.) | Chicago (2) |
Μασαχουσέτη (Mass.) | Springfield (1) |
Μινεσότα (Min.) | Brockton (1) |
Όρεγκον (Ore.) | Portland (1) |
ΣΥΝΟΛΑ | 125 |
2. Επαγγέλματα των μεταναστών
Ο μεγάλος όγκος των μεταναστών (78 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως των ανειδίκευτων εργατών, δηλώθηκαν : εργάτες σε φάρμα, αγρότες-κτηματίες, και κάποια μεμονωμένα επαγγέλματα. Στοιχεία αυτών ακολουθούν:
Ø εργάτης (laborer, worker, workman) : 97 άτομα (ποσοστό 78 %)
Ø αγρότης-κτηματίας (farmer) : 1
Ø εργάτης σε φάρμα (farm laborer) : 11 άτομα
Ø ράπτης (tailor) : 1
Ø μηχανικός ατμομηχανών (locomotive engineer) : 1
Ø μαθητής (pupil, scholar) : 4
Ø σιδεράς (iron molder) : 1
Ø ξενοδόχος (hotel keeper): 2
Ø υπάλληλος (clerk) : 1
Ø ειδικευμένος τεχνίτης (Journeyman) : 2
Ø τσαγκάρης (shoemaker) : 1
Ø γιατρός (doctor) : 1
Ø οικιακά (house wife) : 1
3. Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική
Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 25 άτομα που έκαναν πολλαπλό (κυρίως διπλό) ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας. Στον παρατιθέμενο πίνακα 6 δίνονται τα χρόνια που εργάστηκαν στην Αμερική στο πρώτο ταξίδι τους, μέχρι την επιστροφή. Ο μέσος όρος παραμονής και εργασίας ήταν 5 έτη.
Περισσότερα χρόνια έμειναν :
(α) Αθανάσιος Καράς (7 χρόνια)
(β) Κωνσταντίνος Παπούλιας (7 χρόνια)
Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:
1. Χαράλαμπος Ψημάρας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-09 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 πάλι στον ίδιο προορισμό.
2. Δημήτριος Καραγκούνης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1909 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
3. Σπύρος Χρόνης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1910 σε τόπο της πολιτείας Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στη Νέα Υόρκη.
4. Κωνσταντίνος Παναγόπουλος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στη Νέα Υόρκη.
5. Αθανάσιος Κατσικάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
6. Γεώργιος Μωραΐτης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
7. Αθανάσιος Μπαλωμένος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-10 στο Μπρόκτον (Brockton) της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
8. Θωμάς Χόνδρος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
9. Κωνσταντίνος Παπαγρίβας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-11 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
10. Αθανάσιος Παπαγεωργίου : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στην Πενσακόλα της Φλόριντα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
11. Αθανάσιος Γ. Καράς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-12 σε τόπο της πολιτείας Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
12. Αθανάσιος Κατραούζος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 σε τόπο της πολιτείας Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
13. Κωνσταντίνος Χ. Κατσικάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
14. Ιωάννης Παπούλιας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-11 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
15. Γεώργιος Πανουργιάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
16. Γεώργιος Κατσικάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στη Νέα Υόρκη.
17. Ιωάννης Μαραζιάρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-10 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
18. Γεώργιος Γριβάκης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
19. Κωνσταντίνος Παπούλιας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
20. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Σούκος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
21. Επαμεινώνδας Τσώρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
22. Γεώργιος Ζ. Μωραΐτης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Μόντρεαλ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
23. Γεώργιος Παπαγεωργίου : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-09 σε τόπο της πολιτείας Ουισκόνσιν (μάλλον Μιλγουώκι). Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στο Μόντρεαλ.
24. Κωνσταντίνος Παναγόπουλος : Το α’ ταξίδι έγινε αλλά δεν είναι γνωστή ούτε η περίοδος, ούτε ο τόπος (πρόβλημα του αρχείου). Το β’ ταξίδι έγινε το 1922 στο Μόντρεαλ.
25. Επαμεινώνδας Τσώρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1921-1925 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το γ’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1926-1928 πάλι στο Μιλγουώκι. Το δ’ ταξίδι έγινε το 1929 πάλι στον ίδιο προορισμό.
Παράρτημα
Ο μετανάστης Άθως Πατσούρης (Athos Patsouris) έκανε 3 ταξίδια στην Αμερική. Για το πρώτο ταξίδι δεν βρέθηκαν στοιχεία. Πάντως από το έτος 1918 ήταν αμερικανός πολίτης (US Citizen).
Στο δεύτερο ταξίδι έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά με το ελληνόκτητο πλοίο “Constantinople” και στις 8 Δεκεμβρίου 1922 αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 35 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη.
Το τρίτο ταξίδι του έγινε με το πλοίο “Argentina” και ήταν περιπετειώδες. Μέσω Βραζιλίας (από το Ρίο ντε Τζανέιρο) στις 6 Οκτωβρίου 1941 έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 55 ετών και παντρεμένος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη . Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
Σημείωση : Ο Επαμεινώνδας Παγκάκης από τους Πενταγιούς, που πήγε το 1921 στη Νέα Υόρκη, τον ανέφερε ως Αθανάσιο Πατσούρη και τον χαρακτήρισε “ξάδερφο”. Επίσης και ο Δημήτριος Κατραούζος (πήγε το 1921) τον ανέφερε ως “φίλο”. Πιθανά ο Άθως Πατσούρης καταγόταν από τους Πενταγιούς.
4. Αλφαβητικός Πίνακας των μεταναστών
Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες των Πενταγιών που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[4]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από τους Πενταγιούς δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):
α/α Ονοματεπώνυμο χρ. άφιξης ηλικία έγγαμος Πλοίο που ταξίδεψε Λιμάνι αναχ.
1 Αρμυράς Κωνσταντίνος 15-5-1912 30 ναι Oceania Πάτρα
2 Αρμυράς Σπυρίδων 15-5-1912 35 ναι Oceania Πάτρα
3 Αρμυρός Αθανάσιος 21-4-1909 25 όχι Patris Πειραιεύς
4 Ασημάκης Γεώργιος 11-9-1912 18 όχι Alice Πάτρα
5 Γιαννέλος Αθανάσιος 28-11-1910 35 ναι Martha Washington Πάτρα
6 Γιαννέλος Αθανάσιος 12-7-1915 39 ναι Vasilefs Constantinos Πειραιεύς
7 Γρίβα Ασπασία Κ. 6-10-1909 17 όχι Oceania Πάτρα
8 Γριβάκης Γεώργιος 21-4-1909 18 όχι Patris Πειραιεύς
9 Γριβάκης Γεώργιος 5-1-1921 29 ναι King Alexander Πειραιεύς
10 Γριβάνης Γεώργιος 30-5-1907 18 όχι Laura Πάτρα
11 Γρίβας Δημήτριος Κ. 6-10-1909 15 όχι Oceania Πάτρα
12 Γρίβας Κωνσταντίνος 18-10-1906 19 όχι Konigin Luise Νάπολη
13 Γρίβας Κωνσταντίνος 6-10-1909 40 ναι Oceania Πάτρα
14 Γρίβας Παναγιώτης 22-7-1910 20 όχι Atlanta Πάτρα
15 Γρίβας Σπύρος 3-11-1909 19 όχι Martha Washington Πάτρα
16 Γρίβας Χαράλαμπος 2-6-1909 18 όχι Patris Πάτρα
17 Γρίβας Χαράλαμπος 13-8-1912 19 όχι Martha Washington Πάτρα
18 Δημητρίου Παναγιώτης 14-9-1906 29 όχι Perugia Νάπολη
19 Κάιλας Αναστάσιος Γ. 28-3-1910 11 όχι Martha Washington Πάτρα
20 Κάιλας Βασίλειος Γ. 28-3-1910 16 όχι Martha Washington Πάτρα
21 Κάιλας Γεώργιος 28-3-1910 37 ναι Martha Washington Πάτρα
22 Κάιλας Ευθύμιος 26-4-1911 37 ναι Martha Washington Πάτρα
23 Κάιλας Σπυρίδων Δ. 15-5-1912 18 όχι Oceania Πάτρα
24 Καραγκούνης Δημήτρ. 24-5-1911 40 ναι Chicago Χάβρη
25 Καραγκούνης Σταύρος 24-5-1911 11,5 όχι Chicago Χάβρη
26 Καρακώστας Αλέξιος 27-7-1910 24 όχι Athinai Πάτρα
27 Καράς Αθανάσιος 1 14-5-1906 11 όχι La Bretagne Χάβρη
28 Καράς Αθανάσιος 2 12-6-1906 40 ναι Algeria (1891) Νάπολη
29 Καράς Αθανάσιος 10-4-1910 40 ναι Eugenia Πάτρα
30 Καράς Αθανάσιος 21-4-1915 26 όχι Themistocles Πειραιεύς
31 Καράς Αθανάσιος Κ. 21-4-1909 18 όχι Patris Πειραιεύς
32 Καράς Αναστάσιος 16-11-1911 19 όχι Patris Πάτρα
33 Καράς Δημήτριος 26-4-1911 19 όχι Martha Washington Πάτρα
34 Καράς Θεόδωρος 15-5-1912 18 όχι Oceania Πάτρα
35 Καράς Θωμάς 14-5-1906 25 όχι La Bretagne Χάβρη
36 Καράς Ιωάννης Αθ. 12-6-1906 10 όχι Algeria (1891) Νάπολη
37 Καράς Κωνσταντίνος 14-5-1906 10 όχι La Bretagne Χάβρη
38 Καράς Κωνσταντίνος 21-4-1907 17 όχι Neckar Νάπολη
39 Καραστάθης Κωνσταντ. 12-6-1906 20 όχι Algeria (1891) Νάπολη
40 Καραστάθης Χρήστος 26-4-1911 18 όχι Martha Washington Πάτρα
41 Καργκούρας Κων/νος 14-9-1906 17 όχι Perugia Νάπολη
42 Κατραούζος Αθανάσιος 21-4-1915 36 όχι Themistocles Πειραιεύς
43 Κατραούζος Δημήτριος 5-1-1921 30 όχι King Alexander Πειραιεύς
44 Κατραούζου Γιαννούλα 21-4-1909 23 ναι Patris Πειραιεύς
45 Κατσικάς Αθανάσιος 15-5-1912 27 ναι Oceania Πάτρα
46 Κατσικάς Αθανάσιος 22-3-1914 32 ναι Carpathia Πάτρα
47 Κατσικάς Γεώργιος 6-8-1916 29 ναι Vasilefs Constantinos Πειραιεύς
48 Κατσικάς Κων/νος 12-6-1906 19 όχι Algeria (1891) Νάπολη
49 Κατσικάς Κων/νος Χ. 21-4-1915 27 ναι Themistocles Πειραιεύς
50 Κατσικάς Λουκάς Ι. 4-5-1909 17 όχι Martha Washington Πάτρα
51 Κατσογιάννης Γεώργ. 11-9-1912 40 ναι Alice Πάτρα
52 Κατσογιάννης Ιωάννης Γ. 11-9-1912 18 όχι Alice Πάτρα
53 Κατσογιάννης Κων/νος 12-1-1915 44 ναι Athinai Πάτρα
54 Κατσόγιαννος Γεώργ. 15-5-1912 36 ναι Oceania Πάτρα
55 Κλώτσας Δημοσθένης 4-5-1909 19 όχι Martha Washington Πάτρα
56 Κλώτσας Διονύσιος 23-5-1913 18 όχι Argentina Πάτρα
57 Κλώτσας Ιωάννης 13-8-1912 35 ναι Martha Washington Πάτρα
58 Κονταξής Ιωάννης 21-4-1909 32 ναι Patris Πειραιεύς
59 Κορνέζος Δημήτριος 12-6-1906 19 όχι Algeria (1891) Νάπολη
60 Κορνέζος Ιωάννης 21-4-1909 18 όχι Patris Πειραιεύς
61 Κορνέζος Πέτρος 13-8-1912 18 όχι Martha Washington Πάτρα
62 Λεός Παναγιώτης 20-8-1907 19 όχι Gerty Πάτρα
63 Μακούσιας Αναστάσιος 24-5-1911 24 όχι Chicago Χάβρη
64 Μακρυγιάννης Ιωάννης Ν. 11-9-1912 23 όχι Alice Πάτρα
65 Μαραζιάρης Ιωάννης 22-4-1920 53 ναι Megali Hellas Πειραιεύς
66 Μαραζιάρης Κώστας 15-8-1905 19 όχι Prinzess Irene Νάπολη
67 Μαραζιάρης Χρήστος 22-3-1914 28 όχι Carpathia Πάτρα
68 Μπαλωμένος Αθανάσιος 3-8-1914 38 ναι Martha Washington Πάτρα
69 Μωραΐτης Γεώργιος 2-4-1914 30 όχι Laconia (1912) Πάτρα
70 Μωραΐτης Γεώργιος 1-12-1921 37 όχι Megali Hellas Πειραιεύς
71 Μωραΐτης Γεώργιος Δ. 18-10-1906 21 όχι Konigin Luise Νάπολη
72 Παγκάκης Επαμεινώνδας 5-1-1921 34 ναι King Alexander Πειραιεύς
73 Παναγόπουλος Ιωάννης 23-5-1913 18 όχι Argentina Πάτρα
74 Παναγόπουλος Κωνσταντ. 13-8-1912 33 ναι Martha Washington Πάτρα
75 Παναγόπουλος Κωνσταντ. 13-4-1922 45 ναι Megali Hellas Πειραιεύς
76 Παναγόπουλος Κωνστ. Π. 13-8-1912 19 όχι Martha Washington Πάτρα
77 Πανουργιάς Γεώργιος 8-7-1915 27 ναι Athinai Πάτρα
78 Παπαγεωργίου Αθανάσιος 14-9-1906 19 όχι Perugia Νάπολη
79 Παπαγεωργίου Αθανάσιος 21-4-1907 23 όχι Neckar Νάπολη
80 Παπαγεωργίου Αθανάσιος 16-3-1915 28 ναι Athinai Πειραιεύς
81 Παπαγεωργίου Γεώργιος 1-12-1921 38 ναι Megali Hellas Πειραιεύς
82 Παπαγεωργίου Παναγιώτης 12-6-1906 18 όχι Algeria (1891) Νάπολη
83 Παπαγεωργίου Σπύρος 9-6-1910 18 όχι Patris Πάτρα
84 Παπαγρίβας Αθανάσιος 22-4-1920 52 ναι Megali Hellas Πειραιεύς
85 Παπαγρίβας Κωνσταντίνος 12-1-1915 38 ναι Athinai Πάτρα
86 Παπακώστας Κώστας Δ. 28-3-1910 19 όχι Martha Washington Πάτρα
87 Παπαταούρης Κώστας 20-8-1907 40 ναι Gerty Πάτρα
88 Παπούλιας Ιωάννης 14-5-1906 23 όχι La Bretagne Χάβρη
89 Παπούλιας Ιωάννης 21-4-1915 37 ναι Themistocles Πειραιεύς
90 Παπούλιας Κωνσταντίνος 5-1-1921 31 όχι King Alexander Πειραιεύς
91 Πατσούρης Άθως 8-12-1922 35 όχι Constantinople Πειραιεύς
92 Πατσούρης Άθως 6-10-1941 55 nai Argentina Ρίο Ιανέιρο
93 Πενταγιώτης Γεώργιος Κ. 15-5-1912 20 όχι Oceania Πάτρα
94 Πενταγιώτης Ιωάννης Κ. 9-6-1910 19 όχι Patris Πειραιεύς
95 Σανιδάς Ευθύμιος 21-4-1909 31 ναι Patris Πειραιεύς
96 Σανιδάς Χαράλαμπος Γ. 26-4-1911 18 όχι Martha Washington Πάτρα
97 Σούκος Ιωάννης Δ. 21-4-1907 19 όχι Neckar Νάπολη
98 Σούκος Κων/νος-Ιωάννης 5-1-1921 33 ναι King Alexander Πειραιεύς
99 Σούκος Χρήστος Γ. 9-6-1910 19 όχι Patris Πειραιεύς
100 Τσιώρης Επαμεινώνδας 1-4-1921 42 ναι Megali Hellas Πειραιεύς
101 Τσώρη Μαρία 3-1-1925 22 ναι Edison Πειραιεύς
102 Τσώρης Δημήτριος 21-4-1907 19 όχι Neckar Νάπολη
103 Τσώρης Δημήτριος Μιλτ. 12-6-1906 10 όχι Algeria (1891) Νάπολη
104 Τσώρης Επαμεινώνδας 14-5-1906 26 ναι La Bretagne Χάβρη
105 Τσώρης Επαμεινώνδας 26-4-1911 18 όχι Martha Washington Πάτρα
106 Τσώρης Επαμεινώνδας 31-8-1926 48 ναι Edison Πειραιεύς
107 Τσώρης Επαμεινώνδας 3-2-1929 50 ναι Presidente Wilson Πάτρα
108 Τσώρης Ηλίας 26-4-1911 35 ναι Martha Washington Πάτρα
109 Τσώρης Μιλτιάδης 12-6-1906 42 ναι Algeria (1891) Νάπολη
110 Τσώρης Χρόνης 26-4-1911 18 όχι Martha Washington Πάτρα
111 Τσώρης Χρόνης Αθ. 13-8-1912 29 όχι Martha Washington Πάτρα
112 Φωτιάδης Δημήτριος Κ. 13-8-1912 19 όχι Martha Washington Πάτρα
113 Χόνδρος Αριστομένης 21-4-1907 19 όχι Neckar Νάπολη
114 Χόνδρος Ζάχος 15-5-1912 18 όχι Oceania Πάτρα
115 Χόνδρος Θωμάς 3-8-1914 33 ναι Martha Washington Πάτρα
116 Χρόνης Κωνσταντίνος 15-5-1912 36 ναι Oceania Πάτρα
117 Χρόνης Παναγιώτης Κ. 15-5-1912 11 όχι Oceania Πάτρα
118 Χρόνης Σπύρος 15-5-1912 39 ναι Oceania Πάτρα
119 Ψημάρα Δημητρούλα 22-3-1914 35 ναι Carpathia Πάτρα
120 Ψημάρας Αλέξιος 21-4-1907 17 όχι Neckar Νάπολη
121 Ψημάρας Ιωάννης 15-8-1905 38 ναι Prinzess Irene Νάπολη
122 Ψημάρας Κωνσταντίνος 21-4-1909 24 ναι Patris Πειραιεύς
123 Ψημάρας Κωνσταντίνος Χ. 28-11-1910 14 όχι Martha Washington Πάτρα
124 Ψημάρας Χαράλαμπος 2-4-1904 39 ναι Prinzess Alice Βρέμη
125 Ψημάρας Χαράλαμπος 28-11-1910 45 όχι Martha Washington Πάτρα
5. Χρονικό της μετανάστευσης από τους Πενταγιούς
i. Ο πρωτοπόρος του 1904
Το δρόμο της Αμερικής φαίνεται πως άνοιξε ο Χαράλαμπος Ψημάρας. Από την Ελλάδα με πλοίο ξένης εταιρείας[5] ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία. Στις 23 Μαρτίου 1904, από το λιμάνι της Βρέμης έφυγε με το πλοίο “Prinzess Alice” και στις 2 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 39 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τον Πειραιά. Με 11 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Χάρης Κοκκινέλης.
ii. Μία ομαδική αναχώρηση στο 1905
Έγινε από δύο τολμηρούς ανθρώπους, τους : Κώσ. Μαραζιάρη και Ιωάν. Ψημάρα. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι την Ιταλία. Στις 2 Αυγούστου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης αναχώρησαν με το πλοίο “Prinzess Irene” και στις 15 Αυγούστου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
· Ο Κώστας Μαραζιάρης ήταν 19 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε αόριστα “Δωρίδα”. Ήταν εργάτης σε φάρμα και με 30 $ μαζί του πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Χαράλαμπος Ψημάρας[6].
· Ο Ιωάννης Ψημάρας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Κι αυτός ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε αόριστα “Δωρίδα”. Προορισμός του (με 26 $) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Χαράλαμπος Ψημάρας.
iii. Μεγάλη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1906
Στη διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερα ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια προς την Αμερική. Συνολικά αναχώρησαν 18 άνθρωποι των Πενταγιών. Πιο συγκεκριμένα :
Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1906 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Θωμ. Καρά, Αθαν. Καρά, Κων. Καρά, Ιωάν. Παπούλια και Επαμ. Τσώρη. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά, δηλ. από την Ελλάδα με πλοίο πήγαν πρώτα στην Ιταλία. Στις 5 Μαΐου από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης επιβιβάστηκαν στο πλοίο “La Bretagne” και στις 14 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
· Ο Θωμάς Καράς ήταν 25 ετών. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κώστας Φλώρος.
· Ο Αθανάσιος Καράς ήταν 11 ετών (αδελφός του Θωμά). Κι αυτός με 15 $ πήγαινε μαζί με τον αδελφό του στο Μιλγουώκι.
· Ο Κωνσταντίνος Καράς ήταν 10 ετών (άλλος ένας αδελφός του Θωμά). Μαζί με τα αδέρφια του πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
· Ο Ιωάννης Παπούλιας ήταν 23 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 20 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Γριβάκης.
· Ο Επαμεινώνδας Τσώρης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Καλογεράς.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1906 αριθμούσε οκτώ άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Αθαν. Καρά, Ιωάν. Αθ. Καρά, Κων. Καραστάθη, Κων. Κατσικά, Δημ. Κορνέζο, Παν. Παπαγεωργίου, Μιλτ. Τσώρη και Δημ. Μ. Τσώρη. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα έφτασαν πρώτα με πλοίο στην Ιταλία. Στις 26 Μαΐου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης ταξίδεψαν με το πλοίο “Algeria (1891)” και στις 12 Ιουνίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Όλοι δήλωσαν να τόπο προηγούμενης διαμονής τον Πειραιά! Τα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:
· Ο Αθανάσιος Καράς ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του (με 39 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Λουκάς Δρίβας.
· Ο Ιωάννης Αθ. Καράς ήταν 10 ετών. Μαζί με τον πατέρα του Αθανάσιο, πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
· Ο Κωνσταντίνος Καραστάθης ήταν 20 ετών. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Τσώρη.
· Ο Κωνσταντίνος Κατσικάς ήταν 19 ετών. Πήγαινε για δουλειά (με 15 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Καλογεράς.
· Ο Δημήτριος Κορνέζος (Korneros) ήταν 19 ετών. Με 13 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημοσθένης Κορσιούμης[7].
· Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου ήταν 18 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 15 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημοσθένης Κορσιούμης[8].
· Ο Μιλτιάδης Τσώρης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Καλογεράς.
· Ο Δημήτριος Μ. Τσώρης ήταν 10 ετών. Συνόδευε τον πατέρα του (με 30 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη.
Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1906 ήταν τριμελής και σχηματίστηκε από τους : Παν. Δημητρίου, Κων. Καργκούρα και Αθ. Παπαγεωργίου. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι την Ιταλία. Στις 29 Αυγούστου, από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησαν με το πλοίο “Perugia” και στις 14 Σεπτεμβρίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :
· Ο Παναγιώτης Δημητρίου ήταν 29 ετών. Προορισμός του (με 19 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γρίβας.
· Ο Κωνσταντίνος Καργκούρας ( Karghouras) ήταν 17 ετών. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον πατέρα του Δημήτριο Καργκούρα.
· Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου ήταν 19 ετών. Πήγαινε για δουλειά (με 20 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Γρίβας.
Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1906 έγινε από δύο άτομα, τους Κων. Γρίβα και Γεώρ. Μωραΐτη. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Στις 5 Οκτωβρίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης έφυγαν με το πλοίο “Konigin Luise” και στις 18 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
· Ο Κωνσταντίνος Γρίβας ήταν 19 ετών. Με μόλις 8 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Κωνστ. Γριβάκης.
· Ο Γεώργιος Δ. Μωραΐτης ήταν 21 ετών. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Αθαν. Γριβάκης[9].
iv. Ελάττωση του αριθμού μεταναστών στο 1907
Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία μεταναστευτικά ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άτομα. Αναλυτικά έχουμε :
Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε έξι άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Κων. Καρά, Αθαν. Παπαγεωργίου, Ιωάν. Δ. Σούκο, Δημ. Τσώρη, Αριστ. Χόνδρο και Αλέξ. Ψημάρα. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Στις 5 Απριλίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Neckar” και στις 21 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επίσης ότι :
· Ο Κωνσταντίνος Καράς ήταν 17 ετών. Γεννήθηκε στους Πενταγιούς, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε αόριστα “Δωρίς”. Με 20 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον πατέρα του Γεώργιο.
· Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου ήταν 23 ετών. Κι αυτός δήλωσε ως τόπο προηγούμενης διαμονής αόριστα “Δωρίς”. Με 11 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Γριβάκης.
· Ο Ιωάννης Δ. Σούκος ήταν 19 ετών. Έψαχνε για δουλειά (με 20 $ στην τσέπη) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο γαμπρός του Κωνσταντίνος Φλώρος.
· Ο Δημήτριος Τσώρης ήταν 19 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε αόριστα “Δωρίς”. Με μόλις 10 $ μαζί του πήγαινε ση Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.
· Ο Αριστομένης Χόνδρος ήταν 19 ετών. Προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Θωμά.
· Ο Αλέξιος Ψημάρας ήταν 17 ετών. Με 10 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, για να συναντήσει τον πατέρα του Χαράλαμπο.
Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Γεώργιο Γριβάκη[10] (Grivanis). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 10 Μαΐου, ταξίδεψε με το πλοίο “Laura” και στις 30 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε τσαγκάρης (shoemaker). Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στα αδέρφια του.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους Παν. Λεό και Κώσ. Παπαταούρη. Στις 31 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Gerty” και στις 20 Αυγούστου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι :
· Ο Παναγιώτης Λεός (Leos) ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά (με 10 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο ξάδερφό του Αθανάσιο Γριβάκη.
· Ο Κώστας Παπαταούρης (Papataouris) ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Με 16 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ανεψιός του Χρήστος Μαραζιάρης.
v. Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1909
Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε μεταναστευτικά ταξίδια (3 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 15 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Συγκεκριμένα :
Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε 8 άτομα και τη συγκρότησαν οι : Αθαν. Αρμυρός, Γεώρ. Γριβάκης, Αθαν. Καράς, Γιαν. Κατραούζου, Ιωάν. Κονταξής, Ιωάν. Κορνέζος, Ευθ. Σανιδάς και Κων. Ψημάρας. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 21 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
· Ο Αθανάσιος Αρμυρός (Armiros) ήταν 25 ετών. Η μητέρα του στους Πενταγιούς λεγόταν Παρασκευή. Προορισμός του (με 12 $ μαζί του) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πέτρος Καραγκούνης.
· Ο Γεώργιος Γριβάκης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Αριστομένης. Με10 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Αλέξ. Καρά.
· Ο Αθανάσιος Κ. Καράς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με μόλις 9 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου είχε έναν ξάδερφό του.
· Η Γιαννούλα Κατραούζου ήταν 23 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Ο πατέρας της στους Πενταγιούς λεγόταν Γεώργιος Κελεπούρης. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, για να συναντήσει το σύζυγό της Κωνσταντίνο Κατραούζο.
· Ο Ιωάννης Κονταξής ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθυμία. Ο τελικός προορισμός του (με 11 $) για δουλειά ήταν το στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο Κονταξή.
· Ο Ιωάννης Κορνέζος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 14 $ για τα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αριστ. Ζούζουλος.
· Ο Ευθύμιος Σανιδάς ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Θεοδώρα. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Λουκάς Κουτσολου[11]…
· Ο Κωνσταντίνος Ψημάρας ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Γρίβα.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 2 άτομα, τους : Λουκ. Κατσικά και Δημ. Κλώτσα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Απριλίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Μαΐου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι :
· Ο Λουκάς Κατσικάς ήταν 17 ετών. Ο πατέρας λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του (με 15 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Κατσικάς.
· Ο Δημοσθένης Κλώτσας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Με 15 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου είχε τον αδερφό του Πέτρο.
Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Χαράλαμπο Γρίβα. Στις 16 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 2 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Γεώργιος. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Μαραζιάρη.
Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Ασπ. Γρίβα, Δημ. Γρίβα και Κων. Γρίβα (δηλ. 3 μέλη της ίδιας οικογένειας). Στις 20 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 6 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :
· Ο Κωνσταντίνος Γρίβας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στους Πενταγιούς είχε τον αδερφό του Ηρακλή. Με 98 $ μαζί του για όλους πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Παπαϊωάννου.
· Η Ασπασία Κ. Γρίβα ήταν 17 ετών, κόρη του προαναφερόμενου. Επάγγελμα “οικιακά”. Μαζί με τον πατέρα της πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
· Ο Δημήτριος Γρίβας ήταν 15 ετών, γιος του Κωνσταντίνου Γρίβα. Κι αυτός πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Παπαϊωάννου.
Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Σπύρο Γρίβα. Στις 18 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Λεωνίδας. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αθαν. Γρίβα.
vi. Διατήρηση σταθερής της μεταναστευτικής φυγής στο 1910
Στη διάρκεια του έτους έγιναν έξη μεταναστευτικά ταξίδια (3 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 13 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Πιο αναλυτικά έχουμε :
Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε τέσσερα άτομα και τη συγκρότησαν οι : Αναστ. Κάιλας, Βασ. Κάιλας, Γεώργ. Κάιλας και Κώσ. Παπακώστας. Στις 14 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Μαρτίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι :
· Ο Γεώργιος Κάιλας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Αικατερίνη. Ο προορισμός του (με 77 $ για τρία άτομα) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Γριβάκης.
· Ο Αναστάσιος Γ. Κάιλας ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη. Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
· Ο Βασίλειος Γ. Κάιλας ήταν 16 ετών. Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη.
· Ο Κώστας Παπακώστας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Καρβίκης.
Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Αθανάσιο Καρά. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Eugenia” και στις 10 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 40 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Μαραζιάρης.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Σπ. Παπαγεωργίου, Ιωάν. Πενταγιώτη και Χρ. Σούκο. Στις 24 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 9 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
· Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά (με 35 $ στην τσέπη) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Ψημάρα.
· Ο Ιωάννης Πενταγιώτης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Σπύρος Χρόνης.
· Ο Χρήστος Σούκος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Λουκά.
Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Παναγιώτη Γρίβα. Στις αρχές Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Atlanta” και στις 20 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Με 19 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Γριβάκης.
Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Αλέξιο Καρακώστα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Ιουλίου αναχώρησε με το πλοίο “Athinai” και στις 27 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ζήσιμος. Με 55 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθ. Ανδριόπουλος[12].
Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τρία άτομα, τους : Αθαν. Γιαννέλο, Κωνστ. Ψημάρα και Χαρ. Ψημάρα. Στις 14 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι:
· Ο Αθανάσιος Γιαννέλος ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Γρίβα.
· Ο Χαράλαμπος Ψημάρας ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Δημητρούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 50 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Κώστας Γρίβας. Είχε ξαναπάει[13] στην Αμερική ο Χαράλαμπος Ψημάρας την περίοδο 1904-1909 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
· Ο Κωνσταντίνος Χ. Ψημάρας ήταν 14 ετών (γιος του προηγούμενου). Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Η μητέρα του λεγόταν Δημητρούλα. Μαζί με τον πατέρα του Χαράλαμπο πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
vii. Μικρή μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911
Στη διάρκεια του έτους έγιναν μόνο 3 μεταναστευτικά ταξίδια (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Πιο συγκεκριμένα :
Η ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε επτά άτομα, τους : Ευθ. Κάιλα, Δημ. Καρά, Χρ. Καραστάθη, Χαρ. Γ. Σανιδά, Επαμ. Τσώρη, Ηλ. Τσώρη και Χρ. Τσώρη. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :
· Ο Ευθύμιος Κάιλας ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Γριβάκης.
· Ο Δημήτριος Καράς ήταν 19 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σιδεράς (iron molder). Ως τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής δήλωσε αόριστα Δωρίς. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κ. Γριβάκη.
· Ο Χρήστος Καραστάθης ήταν 18 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Ι. Τσώρης.
· Ο Χαράλαμπος Γ. Σανιδάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Γριβάκης.
· Ο Επαμεινώνδας Τσώρης ήταν 18 ετών. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Χ. Ψημάρα.
· Ο Ηλίας Τσώρης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ειρήνη. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Τσώρης.
· Ο Χρόνης Τσώρης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Παναγιώτης. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το θείο του Χ. Ψημάρα.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από τριμελή ομάδα, που συγκροτήθηκε με τους : Δημ. Καραγκούνη, Στ. Καραγκούνη και Ανασ. Μακούσια. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στη Γαλλία. Στις 14 Μαΐου από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης αναχώρησαν με το πλοίο “Chicago” και στις 24 Μαΐου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι :
· Ο Δημήτριος Καραγκούνης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν ειδικευμένος τεχνίτης (Journeyman). Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε αόριστα “Δωρίδα”, όπου είχε τη γυναίκα του Αριστέα. Με 50 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο γιο του Παναγιώτη Καραγκούνη. Ο Δημήτριος Καραγκούνης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1906-1909 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
· Ο Σταύρος Καραγκούνης ήταν τότε παιδί 11 ετών και 6 μηνών. Ακολουθούσε τον πατέρα του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Παναγιώτης Καραγκούνης.
· Ο Αναστάσιος Μακούσιας ήταν τότε 24 ετών. Δήλωσε ειδικευμένος τεχνίτης (Journeyman). Ο πατέρας του λεγόταν Πολυζώης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Γριβάκη.
Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Αναστάσιο Καρά. Στις 31 Οκτωβρίου έφυγε από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο “Patris” και στις 16 Νοεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Γριβάκης.
viii. Κορύφωση της μετανάστευσης στο 1912
Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 21 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Αναλυτικά λοιπόν :
Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 ήταν η μεγαλύτερη αριθμητικά στη μεταναστευτική ιστορία των Πενταγιών. Περιλάμβανε 11 άτομα! Αυτά ήταν : Κων. Αρμυράς, Σπ. Αρμυράς, Σπ. Δ. Κάιλας, Θεόδ. Καράς, Αθ. Κατσικάς, Γεώρ. Κατσόγιαννος, Γεώργ. Κ. Πενταγιώτης, Ζάχ. Χόνδρος, Κων. Χρόνης, Παν. Κ. Χρόνης και Σπ. Χρόνης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 15 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν επίσης ότι :
· Ο Κωνσταντίνος Αρμυράς (Armyras) ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Με 23 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Γριβάκη.
· Ο Σπυρίδων Αρμυράς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Γιαννούλα. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Γριβάκης.
· Ο Σπυρίδων Δ. Κάιλας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Γεώργιο Κάιλα.
· Ο Θεόδωρος Καράς ήταν 18 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Καράς.
· Ο Αθανάσιος Κατσικάς ήταν 27 ετών. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ανθούλα. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Γριβάκης.
· Ο Γεώργιος Κατσόγιαννος (Katsogianos) ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου είχε έναν ξάδερφό[14] του.
· Ο Γεώργιος Κ. Πενταγιώτης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Κώστας. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Πενταγιώτη.
· Ο Ζάχος Χόνδρος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Μιλτιάδης. Προορισμός του (με 35 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Θωμάς Χόνδρος.
· Ο Κωνσταντίνος Χρόνης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Χρήστος Γριβάκης.
· Ο Παναγιώτης Κ. Χρόνης ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Μαζί με τον πατέρα του Κωνσταντίνο πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
· Ο Σπύρος Χρόνης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Γεωργούλα. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Γεώργιο Γριβάκη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σπύρος Χρόνης την περίοδο 1907-1910 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Μινεσότα.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 7μελή ομάδα, που σχηματίστηκε από τους :
Χαρ. Γρίβα, Ιωάν. Κλώτσα, Πέτ. Κορνέζο, Κωνστ. Π. Παναγόπουλο, Κων. Παναγόπουλο, Χρόν. Τσώρη και Δημ. Φωτιάδη. Στις 29 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
· Ο Χαράλαμπος Γρίβας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 24 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Κατσικάς.
· Ο Ιωάννης Κλώτσας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ζωίτσα. Με 65 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Άθως Πατσούρης.
· Ο Πέτρος Κορνέζος ήταν 18 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε υπάλληλος (clerk). Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Χρυσούλα. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Ιωάννη Κορνέζο.
· Ο Κωνσταντίνος Π. Παναγόπουλος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Ο τελικός προορισμός του (με 24 $ μαζί του) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κ. Γριβάκης.
· Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Με 80 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Ζώνης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κωνστ. Παναγόπουλος, την περίοδο 1906-10 (έμεινε 5 χρόνια) και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
· Ο Χρόνης Αθ. Τσώρης ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 23 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσώρης.
· Ο Δημήτριος Κ. Φωτιάδης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο γνωστός του Π. Καραγκούνης.
Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τέσσερα άτομα, τους : Γεώργ. Ασημάκη, Γεώργ. Κατσογιάννη, Ιωάν. Γ. Κατσογιάννη και Ιωάν. Ν. Μακρυγιάννη. Στις 26 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 11 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
· Ο Γεώργιος Ασημάκης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν το Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος Δημήτριος Καραγκούνης.
· Ο Γεώργιος Κατσογιάννης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. (Gust Cabrousos) Καμπρούσος.
· Ο Ιωάννης Γ. Κατσογιάννης ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο (και με 9 $ μαζί του) πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
· Ο Ιωάννης Ν. Μακρυγιάννης ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Θωμά Χόνδρο.
ix. Μια μόνο ομαδική αναχώρηση στο 1913
Έγινε από διμελή ομάδα, με τους : Διον. Κλώτσα και Ιωάν. Παναγόπουλο. Στις 5 Μαΐου από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Argentina” και στις 23 Μαΐου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
· Ο Διονύσιος Κλώτσας (Klotsas Denis) ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Τελικός προορισμός του για δουλειά (με 80 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Ιωάννης Τσώρης.
· Ο Ιωάννης Παναγόπουλος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Παναγής. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδελφό του Κ. Παναγόπουλο.
x. Αναζωπύρωση της μεταναστευτικής φυγής στο 1914
Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων, όσοι μετανάστες επέστρεψαν για να στρατευτούν, αλλά και νέοι μετανάστες έφυγαν. Στη διάρκεια του 1914 έγιναν 3 ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 6 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Συγκεκριμένα :
Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα. τους : Αθαν. Κατσικά, Χρ. Μαραζιάρη και Δημητρούλα Ψημάρα. Στις 6 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Carpathia” και στις 22 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υλικό του αρχείου μας πληροφορεί επίσης ότι :
· Ο Αθανάσιος Κατσικάς ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Ανθούλα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Μαραζιάρης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθανασίου Κατσικά στην Αμερική, εφόσον είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
· Ο Χρήστος Μαραζιάρης ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά (με 35 $ στην τσέπη) στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Κώστα.
· Η Δημητρούλα Ψημάρα ήταν 35 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Ο πατέρας της στο χωριό λεγόταν Νικόλαος Κανιούλας. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, για να συναντήσει το σύζυγό της Κωνσταντίνο Ψημάρα.
Η (μοναδική) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Γεώργιο Μωραΐτη. Στις 17 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 30 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Στους Πενταγιούς είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος Μωραΐτης. Είχε ξανάρθει ο Γεώργιος Μωραΐτης στις ΗΠΑ την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.
Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα, τους : Αθαν. Μπαλωμένο και Θωμ. Χόνδρο. Στις 20 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Αυγούστου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
· Ο Αθανάσιος Μπαλωμένος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γιαννούλα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Μπρόκτον (Brockton) τη Μινεσότα, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Κάρμας[15]. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθανασίου Μπαλωμένου στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-10 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.
· Ο Θωμάς Χόνδρος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Χρυσάνθη. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό[16] του. Είχε ξαναπάει ο Θωμάς Χόνδρος στις ΗΠΑ την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
xi. Νέα αύξηση της μετανάστευσης στο 1915
Στη διάρκεια του έτους έγιναν 5 ταξίδια (2 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Πιο αναλυτικά λοιπόν :
Η πρώτη ομαδική άφιξη στο 1915 έγινε από δύο άτομα, τους : Κων. Κατσογιάννη και Κων. Παπαγρίβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Δεκεμβρίου 1914 επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 12 Ιανουαρίου 1915 αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
· Ο Κωνσταντίνος Κατσογιάννης ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Με 50 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Κατράντζος.
· Ο Κωνσταντίνος Παπαγρίβας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ευθυμία. Προορισμός του (με 46 $) για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου είχε έναν κουνιάδο[17]. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων-νος Παπαγρίβας την περίοδο 1905-1911 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1915 έγινε από τον Αθανάσιο Παπαγεωργίου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 24 Φεβρουαρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Athinai” και στις 16 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 28 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν ράπτης. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθυμία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Παπαγεωργίου. Αυτός ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθανασίου Παπαγεωργίου στην Αμερική, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στην Πενσακόλα (Φλόριντα).
Η δεύτερη ομαδική άφιξη στο 1915 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Αθ. Καρά, Αθ. Κατραούζο, Κων. Χ. Κατσικά και Ιωάν. Παπούλια. Στις 28 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 21 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
· Ο Αθανάσιος Καράς ήταν 26 ετών. Το επάγγελμά του ήταν μηχανικός ατμομηχανών (Locomotive Engineer). Ο πατέρας του στους Πενταγιούς λεγόταν Γεώργιος. Με 35 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθαν. Παπατσούσης. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Αθανάσιος Καράς, την περίοδο 1905-1912 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Μινεσότα.
· Ο Αθανάσιος Κατραούζος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Παπαγεωργίου. Για τον Αθανάσιο Κατραούζο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1908-1912 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Μινεσότα.
· Ο Κωνσταντίνος Χ. Κατσικάς ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Χαράλαμπος. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Μετερενές. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Κατσικάς την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι.
· Ο Ιωάννης Παπούλιας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Ο τελικός προορισμός του για δουλειά (με 24 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Τσώρη. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Ιωάννη Παπούλια στην Αμερική. Πήγε για πρώτη φορά την περίοδο 1908-1911 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι.
Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στο 1915 έγινε από το Γεώργιο Πανουργιά. Στις 15 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε με το πλοίο “Athinai” και στις 8 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευαγγελία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τσώρης. Για το Γεώργιο Πανουργιά αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξαναπάει την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
Η τρίτη μεμονωμένη άφιξη στο 1915 έγινε από τον Αθανάσιο Γιαννέλο. Στις 28 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Ελένη. Με 26 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χ. Προμάτσος.
xii. Μεμονωμένη αναχώρηση στο 1916
Έγινε από το Γεώργιο Κατσικά. Από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκε στο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 6 Αυγούστου 1916 αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 29 ετών και παντρεμένος. Με 29 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αριστ. Ζούζουλος. Για το Γεώργιο Κατσικά αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Ξαναπήγε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
xiii. Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1920 και 1921
Στη διάρκεια του 1920 έγινε μόνο μία ομαδική αναχώρηση. Το επόμενο έτος (1921) έγιναν 3 ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά στο 1920 έφυγαν 8 άνθρωποι από τους Πενταγιούς. Συγκεκριμένα έχουμε :
Η ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους Ιωάν. Μαραζιάρη και Αθ. Παπαγρίβα. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
· Ο Ιωάννης Μαραζιάρης ήταν τότε 53 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης δήλωσε τους Πενταγιούς, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι, όπου ήταν η γυναίκα του Σοφία. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $) ήταν το Μιλγουώκι[18] του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ανεψιός του Άθως Πατσούρης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Ιωάννη Μαραζιάρη στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1905-1910 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
· Ο Αθανάσιος Παπαγρίβας ήταν 52 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στους Πενταγιούς, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι, όπου ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Άθως Πατσούρης.
Η πρώτη ομαδική άφιξη στο 1921 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώργ. Γριβάκη, Δημ. Κατραούζο, Επαμ. Παγκάκη, Κων. Παπούλια και Κων. Σούκο. Στις 16 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν με το ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 5 Ιανουαρίου 1921 έφτασαν στην Αμερική. Το διαθέσιμο υλικό του αρχείου μας γνωρίζει ότι :
· Ο Γεώργιος Γριβάκης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 37 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Γριβάκης. Για το Γεώργιο Γριβάκη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ξανάρθε την περίοδο 1909-1913 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
· Ο Δημήτριος Κατραούζος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Πήγαινε για δουλειά (με 69 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος[19] Πατσούρης.
· Ο Επαμεινώνδας Παγκάκης ήταν 34 ετών και παντρεμένος[20]. Η μητέρα του στους Πενταγιούς λεγόταν Αναστασία. Με 40 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Πατσούρης.
· Ο Κωνσταντίνος Παπούλιας ήταν 31 ετών. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε αόριστα “Δωρίς”. Ο πατέρας του λεγόταν Σπυρίδων. Έψαχνε για δουλειά (με 40 $) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ξάδερφός του Κώστας Γριβάκης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Παπούλιας την περίοδο 1905-1912 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
· Ο Κωνσταντίνος-Ιωάννης Σούκος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Προορισμός του (με 48 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Γριβάκης. Για τον Κωνσταντίνο-Ιωάννη Σούκο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από τον Επαμεινώνδα Τσώρη (Tsioris). Στις 18 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “Megali Hellas” και την 1η Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Παρασκευή. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Κωνσταντίνο Γριβάκη. Είχε κάνει κι άλλο ταξίδι στην Αμερική ο Επαμεινώνδας Τσώρης, την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
Η ομαδική άφιξη στο 1921 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Μωραΐτη και Γεώρ. Παπαγεωργίου. Στις 14 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Megali Hellas” και την 1η Δεκεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :
· Ο Γεώργιος Μωραΐτης[21] ήταν 37 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν γιατρός (doctor)! Ο πατέρας λεγόταν[22] Ζήσης. Είχε 200 $ μαζί του και πήγαινε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ (Καναδά), όπου είχε το γραφείο[23] του! Ο Γεώργιος Μωραΐτης είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι, την περίοδο 1906-1912 με προορισμό πάλι το Μόντρεαλ του Κεμπέκ.
· Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου[24] ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν ξενοδόχος (hotel keeper). Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Αικατερίνη. Με 265 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ (Καναδά), όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Γριβάκης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Γεωργίου Παπαγεωργίου στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1907-1909 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.
xiv. Δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις στο 1922
Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο. Στις 22 Μαρτίου 1922 από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 13 Απριλίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ευθυμία. Προορισμός του για δουλειά, με 250 $ μαζί του, ήταν το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ένας ξάδερφός[25] του. Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος είχε ξαναπάει στην Αμερική, αλλά τα σχετικά στοιχεία είναι διαγραμμένα.
Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Άθω Πατσούρη (Athos Patsouris). Από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Constantinople” και στις 8 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 35 ετών. Είχε ξαναπάει στην Αμερική και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Από το 1918 ήταν αμερικανός πολίτης (US Citizen). Προορισμός του ήταν πάλι η Νέα Υόρκη. Ελλείπουν[26] άλλα στοιχεία.
xv. Μεμονωμένες αναχωρήσεις στα έτη 1925. 1926 και 1929 - Επίλογος
Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1925 έγινε από τη Μαρία Τσώρη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 17 Δεκεμβρίου 1924 έφυγε με το πλοίο “Edison” και στις 3 Ιανουαρίου 1925 έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 22 ετών και παντρεμένη. Δήλωσε “οικιακά”. Γεννήθηκε στο Κροκίλιον. Στους Πενταγιούς ήταν ο πατέρας της Αθανάσιος Καράμπελας. Συνοδευόμενη από το σύζυγό της, που ήταν αμερικανός πολίτης, πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.
Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1926 έγινε από τον Επαμεινώνδα Τσώρη. Στις 14 Αυγούστου 1926, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε με το πλοίο “Edison” και στις 31 Αυγούστου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Πενταγιούς λεγόταν Παρασκευή. Με 50 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Μιλγουώκι του Ουσικόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Τσώρης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Επαμειν. Τσώρη στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1921-25 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1929 έγινε από τον Επαμεινώνδα Τσώρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Ιανουαρίου 1929 έφυγε με το πλοίο “Presidente Wilson” και στις 3 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 50 ετών. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρας (cook). Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Παρασκευή. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γεώργιος Ψημάρας. Αυτό ήταν το τρίτο ταξίδι του Επαμεινώνδα Τσώρη στην Αμερική, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1921-1928 και εργάστηκε πάλι στο Μιλγουώκι.
---
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
1. Αρχειακό υλικό
i. Ηλεκτρονικό Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
ii. Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912), Διάταγμα 9-9-1927, ΦΕΚ 206/1927.
iii. Γενικές απογραφές πληθυσμού (1889, 1896, 1920).
2. Εφημερίδες – Περιοδικά
i Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Μετανάστες της Λαμίας στην Αμερική (αρχές 20ού αι.)» περ. «ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» 2012, 2013, Λαμία.
ii. Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Αμπλιανίτες μετανάστες στην Αμερική», εφ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ, φ. 143, σελ. 1& 6, Σεπτ.-Οκτ. 2008 και φ. 144, σελ. 1 & 6, Νοε.-Δεκ. 2008, Συλλόγου Αμπλιανιτών ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αθήνα
iii. Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ amfictyon.blogspot.gt
iv. περιοδ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.
v. εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.
3. Βιβλία, Άρθρα, Ιστοσελίδες
i. «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.
ii. Θ. Ανθογαλίδου «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html
iii. Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις», 2-5-2004, από το Διαδίκτυο.
iv. Ιστοσελίδα web3.eetaa.gr
v. Ιστοσελίδα http://www.pentagiou.gr/
vi. Βικιπαίδεια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1] Οι ντόπιοι την αποκαλούν Πενταγιού.
[2] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
[3] Στο σύνολο των 125 μεταναστών των Πενταγιών βρέθηκαν μόνο 3 αναλφάβητοι.
[4] Δεν καταγράφηκαν και δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.
[5] Δεν υπήρχαν τότε ελληνικές ατμοπλοϊκές εταιρείες.
[6] Είχε πάει το 1904, με αρχικό προορισμό το Σικάγο, αλλά - προφανώς - είχε μετακινηθεί στο Μιλγουώκι.
[7] Είναι κακογραμμένο το όνομα και δεν είμαι βέβαιος ότι αποδόθηκε σωστά.
[8] ό.π.
[9] Από το Λιδωρίκι. Έφτασε στην Αμερική στις 7 Ιουνίου 1906 (μαζί με τον αδερφό του Χρήστο) σε ηλικία 23 ετών. Δήλωσε μάγειρας. Στη Νέα Υόρκη είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο.
[10] Από λάθος στην καταγραφή που έγινε τότε, το επώνυμο γράφτηκε Grivanis αντί του σωστού Grivakis.
[11] Δυστυχώς το υπόλοιπο στο χειρόγραφο είναι αδύνατο να διαβαστεί.
[12] Από το Παλαιοξάριο. Έφυγε στις 14 Μαρτίου 1910 και έφτασε στην Αμερική στις 28 Μαρτίου. Ήταν τότε 30 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Πήγε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Τζέιμς Ανδριόπουλος.
[13] Φέρει σφραγίδα που γράφει : NON IMMIGRANT ALIEN (δηλ. δεν θεωρείται ξένος μετανάστης).
[14] Το όνομά του στο χειρόγραφο είναι δυσανάγνωστο.
[15] Από το Λιδωρίκι (όπως δήλωσε). Πήγε το 1906 στην Αμερική, σε ηλικία 32 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χαράλαμπος Ψημάρας.
[16] Το όνομα είναι δυσανάγνωστο.
[17] Δυστυχώς το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.
[18] Ο αρχικός προορισμός ήταν N.Y. New York, αλλά άλλαξε γνώμη.
[19] Ίσως εννοεί τον Άθω Πατσούρη.
[20] Το “παντρεμένος” μπορεί να είναι γραμμένο λανθασμένα, επειδή δεν δηλώθηκε το όνομα της συζύγου, αλλά της μητέρας τού μετανάστη.
[21] Είχε σφραγίδα TRANSIT. Ήταν δηλ. διερχόμενος από τις ΗΠΑ για 1 ημέρα.
[22] Στην καταγραφή που έγινε, γράφτηκε : his mother Zissin Pentayia Gr. (Σ.Σ.: προφανώς το mother είναι λάθος)
[23] Επί λέξει γράφτηκε ως εξής : “to his office, 416 Mackay st. Montreal Queb.”
[24] Είχε σφραγίδα TRANSIT. Ήταν δηλ. διερχόμενος από τις ΗΠΑ για 2 ημέρες.
[25] Το όνομα είναι Γεώργιος, αλλά το επώνυμο είναι κακογραμμένο. Πιθανά επώνυμα είναι Μωραΐτης ή Παπαγεωργίου.
[26] Ο Άθως Πατσούρης έκανε και τρίτο ταξίδι στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου. Με το πλοίο “Argentina”, μέσω Βραζιλίας (από το λιμάνι του Ρίο ντε Τζανέιρο, έφυγε στις 24 Σεπτεμβρίου 1941) στις 6 Οκτωβρίου 1941 έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 55 ετών και παντρεμένος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου