Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

«ΤΡΥΠΑ» 21,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ «ΤΕΡΑΣ»

«Τρύπα» 21,7 δισ. άφησε ως αποτύπωμα η πανδημία στον προϋπολογισμό του περασμένου χρόνου. Και αυτό, γιατί ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του 2020 που συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, τελικά τα αποτελέσματα που έγιναν χθες γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 18,2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ήταν 9 δισ. ευρώ λιγότερα (43,2 δισ. ευρώ από 52,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020) και οι δαπάνες 13,5 δισ. ευρώ υψηλότερες (70,8 δισ. ευρώ έναντι 57,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός). Μεταξύ των τελευταίων, τα 5,5 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα 2,7 δισ. ευρώ για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Παρ’ όλα αυτά,

στο υπουργείο Οικονομικών είναι σχετικά ικανοποιημένοι, επειδή η εικόνα είναι κάπως καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2021 που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν ληφθεί πλέον υπόψη οι συνέπειες της πανδημίας. Εκεί είχε προβλεφθεί  πρωτογενές έλλειμμα 19,6 δισ. ευρώ, ήτοι 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που τελικά προέκυψε. Στο καλύτερο αποτέλεσμα βοήθησε η είσπραξη των ANFAs, 644 εκατ. ευρώ, αλλά και η σχετικά καλή πορεία των εσόδων (τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2021, ενώ τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου ήταν μειωμένα κατά 43 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), καθώς και η εξοικονόμηση δαπανών 605 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό. 

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα διευκολύνει την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2021, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που απολαμβάνει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές, και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη που αντανακλάται και στα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα».
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η μέχρι στιγμής πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο είναι χειρότερη από τις προβλέψεις, λόγω του lockdown, που δεν είχε προβλεφθεί, αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης της ψυχολογικής κατάστασης των καταναλωτών. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα, μετά το χθεσινό άνοιγμα του λιανεμπορίου να αλλάξει η εικόνα.

Συγκρατημένος ήταν ο ίδιος παράγων ως προς την επάρκεια ή μη των μέτρων στήριξης που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2021. «Υπάρχει περίπτωση να επαρκούν», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το πλήγμα του Ιανουαρίου», με τη βοήθεια και κάποιας καλύτερης επίδοσης στα φορολογικά έσοδα. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών βαδίζει με δεδομένο πως τα μέτρα στήριξης θα διαρκέσουν έως τον Μάρτιο – Απρίλιο. Το σχέδιο για τη συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων και αυτών που θα ακολουθήσουν, για την ανάκαμψη, θα ανακοινώνεται στην πορεία ανάλογα με τις συνθήκες, καθώς η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, ένα νέο lockdown θα αλλάξει τα δεδομένα.

Σίγουρα φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά, είπε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αλλά απαιτείται μέτρο στη διαχείριση της μετάβασης από τη στήριξη στο τέλος της και την επόμενη φάση, τη στήριξη της ανάκαμψης. Απαιτείται μεγάλη αυτοσυγκράτηση και αλλαγή οπτικής γωνίας. Αυτή θα είναι η δυσκολία του 2021, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: