Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής και τις πολλές συζητήσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως για το χρόνο που επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε με αιχμηρό τρόπο στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας με νόημα ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που θα διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά...
Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας χθες το βράδυ στο Αction24 και στην εκπομπή Αντιθέσεις ανέφερε αρχικά: "Οι διαχρονικές απόψεις του κ.Σαμαρά είναι γνωστές, τις έχει καταθέσει και δυο και τρεις και πέντε φορές. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, επειδή έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε πολλούς τέως πρωθυπουργούς, έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν την άποψή τους, είτε αυτή συμφωνεί είτε αυτή διαφωνεί με την άποψη της όποιας ηγεσίας. Να σημειώσω μόνο ότι όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, όταν ασκούσε εξουσία δηλαδή και οι διερευνητικές συνεχιζόντουσαν, και δύο ανώτατα συμβούλια κορυφής είχαν γίνει μεταξύ Σαμαρά και Ερντογάν και οι πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής ίσχυαν καθ’όλη τη διακυβέρνηση Σαμαρά.”
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Στη συνέχεια όμως η κ .Μπακογιάννη έγινε πιο αιχμηρή όταν απάντησε στην ερώτηση για το αν φοβάται πως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα συνταχθούν με τον πρώην πρωθυπουργό στην άποψή του για το θέμα της Χάγης προκαλώντας έτσι πρόβλημα στην αριθμητική της Νέας Δημοκρατίας, αν τον θέμα κάποια στιγμή έρθει στη Βουλή.
"Χλωμό, πολύ χλωμό να διαφοροποιηθεί βουλευτής. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να καταλάβουμε ότι ζούμε στο 2021 με τα δεδομένα δημοσκοπικά στοιχεία. με την δεδομένη εικόνα του πρωθυπουργού, με την αποδοχή που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινωνία και με μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία έχει σταθεί σπαθί σε όλες τις ψηφοφορίες και σε όλες τις επιλογές αυτού του πρωθυπουργού, στο οποίο άλλωστε έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
"Όλα αυτά τα σενάρια εγώ τα ακούω βερεσέ"
"Ούτε ένας βουλευτής δεν πρόκειται να αρνηθεί να συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έχει μία μεγάλη ικανότητα να πείθει τους συνομιλητές του και την κοινοβουλευτική του ομάδα για το ορθόν των επιλογών του.”
Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη μπήκε στην ουσία των θέσεων Σαμαρά λέγοντας με νόημα ότι οι υπεύθυνοι πολιτικοί δεν αρκεί μόνο να κάνουν αναλύσεις, αλλά πρέπει να έχουν και ένα οδικό χάρτη για το ποιά θα πρέπει να είναι η σχέση μας με την Τουρκία, από τη στιγμή που ως γείτονα μας δεν μπορούμε να την εξαφανίσουμε .
"Η άποψη που εκφράζει ο κ Σαμαράς είναι μια άποψη που έχουν και αρκετοί άνθρωποι, δεν είναι μια άποψη που την ακούμε για πρώτη φορά.
Τι απαντάω εγώ σε αυτή την άποψη ; Εγώ απαντάω ότι τρία κόμματα και οι υπεύθυνοι οι αρχηγοί τους που έχουν διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, συμφώνησαν και προχθές στη Βουλή για την έναρξη των διερευνητικών και σε βάθος χρόνου για τη δυνατότητα να δούμε πού βρισκόμαστε και αν είναι εφικτό ένα συνυποσχετικό για να καταλήξουμε στη Χάγη. Αυτή είναι η άποψη των τριών κομμάτων που είχαν την τιμή να κυβερνήσουν την χώρα και αυτή υποστηρίζουμε κι εμείς σήμερα. Ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις φυσικά θα υπάρχουν.
Τι έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμαλής που από τότε είναι η πάγια πολιτική όλων των κυβερνήσεων; Οτι με την Τουρκία μπορούμε να κάνουμε τρία πράγματα, να διαλεχθούμε, να πάμε στην διεθνή δικαιοδοσία ή να κάνουμε πόλεμο.
Η ελληνική πολιτική έχει προ πολλού αποφασίσει ότι θα προετοιμάσει τα άλλα δύο προετοιμάζοντας όμως και την άμυνα της για το ενδεχόμενο του τρίτου. Ε αυτό γίνεται.
Όμως έχω μια κρίσιμη ερώτηση η οποία λέει σε όλους αυτούς που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις : Πάρα πολύ ωραία παιδιά, είναι φρικτοί και απαίσιοι οι Τούρκοι, να μην κάνουμε καμιά κουβέντα μαζί τους, να μην έχουμε διάλογο μαζί τους, να διακόψουμε κάθε επαφή, να το δηλώσουμε και στην διεθνή κοινότητα, η οποία φαντάζομαι θα μας συγχαρεί γι' αυτό και μετά τι; Οταν βρεθεί κάποιος να μου πει την απάντηση για το μετά τι τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε πάνω και σε μια άλλη βάση.”
Πλήρης διαφοροποίηση
Η κ.Μπακογιάννη όμως διαφοροποιήθηκε πλήρως και από την δηλωμένη πρόθεσή του κ. Σαμαρά στη συνέντευξη του να μην ψηφίσει τις τρεις συμφωνίες που θα έρθουν στην Βουλή ως συνέχεια της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα χαρακτήρισε τις τρεις συμφωνίες πολύ θετικές για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Η πολιτική μου ανάλυση είναι ότι θα ψηφιστούν άνετα αυτές οι συμφωνίες όπως και προβλέπεται στην συμφωνία των Πρεσπών, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε διότι ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Να μην κάνουμε ένα θέμα μεγαλύτερο από τις πραγματικές διαστάσεις που έχει.
Αυτές είναι συμφωνίες οικονομικής φύσεως, είναι συμφωνίες που είτε υπήρχε η συνθήκη είτε όχι, όποιον και να ρωτήσετε σήμερα θα σας πει ότι θα δημιουργήσουν καλύτερες οικονομικές σχέσεις. Βοηθούν αυτές οι συμφωνίες το καλύτερο οικονομικό κλίμα των δύο χωρών και πρέπει να το βοηθήσουν.
Δύο είναι οι στόχοι για μας, να έχουμε μακροπρόθεσμα έναν ευρωπαίο εταίρο στα σύνορα μας και αυτός ο ευρωπαίος εταίρος, αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει που αφορούν στην ιστορία της Ελλάδος και στα σύμβολα να τα τηρήσει , να τηρήσει την υποχρέωση που έχει.
Η Ευρώπη έχει κάνει ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος στην διαχείριση των δυτικών Βαλκανίων, τα δυτικά Βαλκάνια αυτή τη στιγμή είναι μια μαύρη τρύπα που εμείς στην Ελλάδα την έχουμε ακριβώς δίπλα μας. Υπάρχουν χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και άλλες οι οποίες περνάνε πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα, αλλά ταυτόχρονα γίνεται και πολύ προβληματική η οικονομική δραστηριότητα εντός αυτών των χωρών. Αρα όσο πιο γρήγορα αυτές οι χώρες μπουν στην Ευρωπαΐκή Ενωση, τόσο καλύτερα για τη χώρα μας.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου