Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

«ΦΥΤΕΥΟΥΝ» ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Δελφοί, Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!

 

«Φυτεύουν»  φωτοβολταϊκό σταθμό μέσα στο προστατευόμενο Δελφικό τοπίο και ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μ. απέναντι στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών!!!

Θα στήσουν ανεμογεννήτριες μέχρι το ναό του Απόλλωνα και τις Φαιδριάδες Πέτρες!!! μιας και ο Ηνίοχος και όλα τα ευρήματα θα έχουν νοικιαστεί και μετοικήσει για τον επόμενο μισό αιώνα !!!

 

Στις 30.12.2020 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε Άδεια Παραγωγής (ΒΕΒ-1724/2020) για φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικού εμβαδού 5,5 τετρ. χλμ., έκτασης μεγαλύτερης από την πόλη της Άμφισσας, εντός της Ζώνης Προστασίας Β' του ευρύτερου προστατευόμενου Δελφικού τοπίου.

Το Δελφικό τοπίο βεβηλώνεται  με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους 150 μ. (ήδη αδειοδοτημένων) στην κορυφογραμμή της Κίρφης,

ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο. Άλλωστε, ορατές από τους Δελφούς είναι ανεμογεννήτριες ύψους 100 μ. στην ορεινή περιοχή Natura πάνω από το Γαλαξίδι.

 

Το Δελφικό τοπίο, και ολόκληρη η Φωκίδα, που κόπτονται όλοι οι διοικούντες και κρατούντες μέχρι τώρα για την τεράστια πολύπλευρη αξία για τον τόπο, συνεχίζει να  επιβαρύνεται από εξορύξεις βωξίτη, ιχθυοκαλλιέργειες και αδειοδότηση ανεμογεννητριών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι όλη η πόλη της Άμφισσας και της Ιτέας, οι αυλές μας, τα σπίτια μας, αποτελούν ιδιοκτησία και ενέχυρο εξορυκτικής δραστηριότητας.

Οδοστρωτήρας «η πράσινή ανάπτυξη» της κυβέρνησης της ΝΔ  αλλά και όλων των  κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, κομμένη και ραμμένη στη στρατηγική επενδυτική πολιτική  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επενδυτές είναι αδηφάγοι. Ληστρικά, ανεξέλεγκτα και με αποικιοκρατικούς όρους μετατρέπουν τα φυσικά τοπία του τόπου μας σε βιομηχανική ζώνη για να βάλουν στην τσέπη περισσότερα κέρδη.

Οι πλειοψηφίες τοπικής, περιφερειακής διοίκησης και κεντρικού κράτους έχουν ως μόνο μέλημα την εκδούλευση στις εταιρείες και αυτό το κάνουν χωρίς δισταγμό απέναντι στις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες απαξιώνονται με κάθε τρόπο.

Από τη μία αποποιούνται την ευθύνη λέγοντας «δεν αποφασίζουμε εμείς» και από την άλλη βρίσκονται σε στενή επαφή με τους επιχειρηματικούς ομίλους, φωτογραφίζονται και ανταλλάσουν χαμογελώντας σφιχτά χειραψίες, κάνοντάς τους διάφορες εξυπηρετήσεις και παίζοντας το παιχνίδι των «ανταποδοτικών».

        Είναι χαρακτηριστική η στάση της Περιφέρειας Στερεάς και της πλειοψηφίας των παρατάξεων, που από τη μία, γράφοντας στα «υποδήματά τους» τις ανάγκες και τα θέλω των τοπικών κοινωνιών, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά σε κάθε αίτηση για αιολικό πάρκο που έχει έρθει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και ταυτόχρονα από την άλλη υπογράφουν ψήφισμα «στήριξης των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών» .

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Στο αιολικό πάρκο της Δεσφίνας, ο βουλευτής του νομού Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Σουρκούνη:

καθηγητής στο Ruhr-University Bochum της Γερμανίας, συνδετικός κρίκος μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ (RUB), του Ιδρύματος Fraunhofer, της γερμανικής κυβέρνησης και των αρμόδιων ελληνικών αρχών.Μακροχρόνια συνεργάτης της AirEnergy Α.Ε.

Το Αιολικό πάρκο Δεσφίνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας και συγκεκριμένα το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιήθηκε από την AirEnergy Α.Ε για λογαριασμό της γερμανικής Enercon.Ο κ. Σουρκούνης δεσμεύτηκε να προσκομίσει μία προμελέτη για ακόμα περισσότερα «δωράκια» στην περιοχή : ανάπτυξη μονάδων βιομάζας και καύσης απορριμμάτων!!!

 

Όλοι οι μέχρι τώρα κυβερνόντες (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) αλλά και οι συνακόλουθοί τους έχουν συνυπογράψει νόμους διευκόλυνσης των αρπακτικών των εταιριών  έτσι ώστε να εμπορευματοποιήσουν και να καταστρέψουν με το πέρασμά τους ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην φύση, στον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Η Φωκίδα αλλά και όλη η Στερεά ανήκουν στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), περιοχές που θεωρούνται ότι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το 2008 στη χώρα υπάρχουν τρεις βασικές Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και συγκεκριμένα:

-ΠΑΠ 1 στη Βόρειο Ελλάδα, στους νομούς Έβρου και Ροδόπης,

-ΠΑΠ 2 στην κεντρική Ελλάδα, στους Νομούς Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, και Εύβοιας,

-ΠΑΠ 3 στην Πελοπόννησο, στους Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας (περιοχή χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική περιοχή).

 

 

 

 

 

 

         Ο  χάρτης σταθμών παραγωγής ενέργειας της ΡΑΕ στην Ελλάδα.

 

Δεν θα σταματήσουν!

Μόλις τελειώσουν με τα βουνά μας θα ρημάξουν και τις θάλασσές μας. Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση, και λήγει την 1 Φεβρουαρίου 2021, για το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Πουθενά ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στη Φωκίδα  και στην Οίτη, στην Ευρυτανία και στη Βοιωτία, στην Εύβοια και τη Σκύρο!

Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑκαι με την παρουσία μας και στάση μας στο περιφερειακό συμβούλιο μέσω του εκλεγμένου Περιφερειακού μας Συμβούλου στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα των πολιτών και  κάθε τοπικής κοινωνίας  της Στερεάς, Συλλόγων, Κινήσεων για την προστασία του τόπου μας .

Συμμετέχουμε ενεργά και ενώνουμε  τη φωνή μας και με τις άλλες κινήσεις πανελλαδικά(Καρδίτσα-Άγραφα κλπ)

Το μοναδικό κριτήριο που γνωρίζει η ιδιωτική «επιχειρηματικότητα»: το εύκολο, γρήγορο και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. «Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό είναι δωρεάν»… γι’ αυτούς.

 

ΕΜΕΙΣ πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη και το δικαίωμά μας στα κοινωνικά αγαθά με τη συλλογική μας δράση, με ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέει την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και όχι στα «ψεύτικα» ψηφίσματα των τοπικών αρχόντων.

 

Να  υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον τόπο μας !

Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: