Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας

Η κατάσταση που ζούμε εδώ και ένα σχεδόν χρόνο με τον COVIT-19 είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά και, ανεξάρτητα από αυτό καθ’ εαυτό το θέμα της υγείας, η καθημερινότητα όλων μας έχει ανατραπεί δραματικά, με τις απαγορεύσεις και τα λοιπά περιοριστικά μέτρα. Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι και σήμερα ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον.

Ακούμε για πιθανό (ή, υπαρκτό) τρίτο κύμα της πανδημίας, ακούμε για την ελπίδα του εμβολιασμού, που όμως ακόμη δεν έρχεται, συνειδητοποιούμε ότι με πολλά από τα μέτρα μπορεί να ζήσουμε και για μεγάλο ακόμη διάστημα, ενημερωνόμαστε για τα ημερήσιο αποτελέσματα της «επιδημιολογικής επιτήρησης», αλλά πολύ λίγα πράγματα καταλαβαίνουμε και πολύ λιγότερα μπορούμε να προβλέψουμε.

Κρεμόμαστε από τα χείλη των ειδικών,

ακούμε τις αναφορές της επίσημης Πολιτείας, αλλά την ίδια τη στιγμή διαβάζουμε και πολλά αμφιλεγόμενα σχόλια και εκτιμήσεις, που, αντί να αμβλύνουν την αγωνία μας, μάλλον την επιτείνουν.

Προσωπικά πιστεύω ότι η κρισιμότητα των καταστάσεων κάνει το έτσι και αλλιώς αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη για πλήρη και σωστή ενημέρωση, πιο επιτακτικό από ποτέ.

Στην αρχή της πανδημίας παίρναμε καθημερινά ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων, στη συνέχεια των διασωληνωμένων και των θανάτων, με κάποια στατιστική ανάλυση που περισσότερο στόχευε να καταδείξει ότι οι μεγάλες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες, αλλά κατά τα άλλα ελάχιστα ενδιέφερε τον απλό πολίτη αν π.χ. οι άνδρες αντιπροσώπευαν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, έναντι των γυναικών.

Όταν υπήρξε εξάπλωση σε όλη τη χώρα, άρχισαν να παρουσιάζονται τα κρούσματα ανά περιφερειακή ενότητα και η εικόνα αυτή συμπληρώθηκε με χάρτες γεωγραφικής διασποράς ή με διαγράμματα διαχρονικής εξέλιξης κάποιων μεγεθών. Τότε ακούσαμε και επίσημα για ορισμένους δείκτες, όπως τον R1, δηλαδή της μετάδοσης, που, για να νοιώθουμε ότι η πανδημία εξελίσσεται ικανοποιητικά, έπρεπε να είναι κάτω από 1, όμως και εκεί η πληροφόρηση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς ήταν πλέον φανερό ότι οι επιστήμονες εξέταζαν και πολλούς άλλους δείκτες για να βγάλουν συμπεράσματα και να καταλήξουν σε εισηγήσεις για το ένα ή το άλλο μέτρο.

Για τους περισσότερους πολίτες, η όλη «επιδημιολογική επιτήρηση» ήταν ένα «μαύρο κουτί», που, ό, τι συνέβαινε μέσα σε αυτό, το γνώριζαν μόνο οι ειδικοί και όλοι εμείς οι υπόλοιποι το μόνο που μαθαίναμε ήταν τα μέτρα που αποφάσιζε η κυβέρνηση. Ακόμη και το αίτημα της αντιπολίτευσης να γνωστοποιούνται οι εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής δεν έγινε αποδεκτό και είμαστε σήμερα στο σημείο να «μαθαίνουμε» μέσω της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ την απόφαση ενός διοικητικού παράγοντα, είτε της κεντρικής κυβέρνησης είτε της αυτοδιοίκησης, για δαπάνες ελάχιστων ευρώ, αλλά να μη μαθαίνουμε τι εισηγήθηκαν οι επιστήμονες για τον κορωνοϊό και να «μαλώνουμε» για το αν αυτοί εισηγήθηκαν μέτρα για την Θεσσαλονίκη, που δεν υιοθέτησε η Κυβέρνηση.

Και μαζί με όλα αυτά, ήρθε και η φάση του εμβολιασμού. Ακούσαμε για εμβόλια που εξασφαλίστηκαν, μάθαμε για δίκτυο κέντρων εμβολιασμού που ετοιμάστηκε, είδαμε να δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή για το κλείσιμο του ραντεβού, αλλά ταυτόχρονα μας είπαν και για ρυθμούς εμβολιασμού της τάξης των 8.000 ημερησίως και κάποιοι από εμάς έκαναν την απλή σκέψη ότι με αυτούς τους ρυθμούς και για εμβολιασμό 4 εκατομμυρίων πολιτών, δηλαδή 8 εκατομμυρίων εμβολιασμών (λόγω της διπλής δόσης) θα χρειαστούν 8.000.000 / 8.000 = 1.000 ημέρες, δηλαδή περίπου τρία χρόνια, αν γίνονται εμβολιασμοί και τα Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες.

Σήμερα πληροφορούμαστε ότι η παράδοση των εμβολίων θα καθυστερήσει και ότι «γίνονται διαπραγματεύσεις», αλλά και πάλι δεν μαθαίνουμε ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για τον εμβολιασμό, που, εκτός από το θέμα της υγείας, συνδέεται άμεσα και με το  εξίσου ζωτικής σημασίας θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας,.

Εγώ δεν αμφισβητώ, ούτε τη τεράστια δυσκολία αντιμετώπισης ενός τέτοιου φαινομένου, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ούτε και τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης να πορευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα τόσο θολό τοπίο, όμως, ακριβώς αυτή η κρισιμότητα αλλά και οι υπάρχουσες αβεβαιότητες, απαιτούν, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση ή χρονική στιγμή, μία άλλη ενημέρωση.

Όταν, για παράδειγμα, οι επιστήμονες εξετάζουν σήμερα, όχι το πόσοι άνδρες ή γυναίκες νόσησαν, ή πόσα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» ή «εγχώρια», ή πόση είναι η «διάμεση» ηλικία αυτών που νοσηλεύονται, αλλά κάποιους «δείκτες» που δίνουν μία σωστότερη εικόνα της εξέλιξης, θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να αλλάξει η τυπική ενημέρωση και να γίνεται αναφορά ακριβώς σε αυτούς τους δείκτες, ώστε να καταλαβαίνουν κάποιοι περισσότεροι πολίτες ορισμένα πράγματα, που είναι τελικά και εκείνα που οδηγούν στις αποφάσεις για λήψη ή άρση κάποιων μέτρων.

Ειδικά για τα εμβόλια, πρέπει οπωσδήποτε να δημοσιοποιηθεί ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των σχεδιαζόμενων εμβολιασμών, με επισήμανση των κρίσιμων παραμέτρων, κυρίως του ρυθμού παράδοσης των εμβολίων, το οποίο και να επικαιροποιείται σε καθημερινή βάση, όπως είμαι βέβαιος ότι γίνεται σε επίπεδο Πολιτείας. Οι «ανατροπές» που συμβαίνουν δεν πρέπει να αποτελούν λόγο αποφυγής ενημέρωσης, ακόμη και αν οδηγούν σε δυσμενείς προβλέψεις, και δεν συμμερίζομαι πιθανές απόψεις για το ότι «δεν πρέπει να πανικοβάλλονται οι πολίτες με πληροφορίες που δίνουν αρνητικά μηνύματα» (π.χ. καθυστερήσεις παραδόσεων).

Παραθέτω στη συνέχεια μία τυπική έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που δημοσιεύεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΥ και που είναι πολύ ενδεικτική του γεγονότος ότι η μορφή αυτή της ενημέρωσης είναι απολύτως ξεπερασμένη.   

 

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Δεδομένα έως 20 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149973, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5805 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46011 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

300 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5545 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3271 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.87

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: