Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΖΕΝΗ-ΤΖΕΝΗ: Η ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΓΝΩΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Το σημείο που γεννιέται ο έρωτας ανάμεσα στο νιόπαντρο ζευγάρι, Ανδρέα Μπάρκουλη και Τζένη Καρέζη

Το να ταξιδεύεις στην Ελλάδα μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο έχει ένα ιδιαίτερο, μοναδικό ενδιαφέρον. Γνωρίζεις τα μέρη όπου γυρίστηκαν μερικές από τις χαρακτηριστικές σκηνές του αγαπημένου παλιού σινεμά. Θυμάσαι ατάκες που έμειναν στην ιστορία και λέγονται ακόμη και σήμερα. Μια ελληνική ταινία και η αναδρομή της στα μέρη που έγιναν τα γυρίσματα σε ταξιδεύει όσο τίποτε άλλο.

Το exploringgreece.tv συνεχίζει το ταξίδι του στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και αυτή τη φορά γνωρίζουμε μια από τις πιο διάσημες σπηλιές του παλιού σινεμά. Εκεί όπου γυρίστηκε η σκηνή με το νιόπαντρο ζευγάρι Ανδρέα Μπάρκουλη και Τζένη Καρέζη. Όταν έδειξαν τα πρώτα,

σημάδια του έρωτά τους στην ταινία «Τζένη – Τζένη» (1966). Το κινηματογραφικό όνομα της σπηλιάς ήταν η «σπηλιά της Νεράιδας». Αλλά ποια είναι στην πραγματικότητα;

Η υπόθεση της παλιάς ελληνικής ταινίας

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι αποτελεί την πρώτη έγχρωμη ταινία της Τζένης Καρέζη, που σημειώνει την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην καριέρα της.  Η φοιτήτρια φιλολογίας Τζένη Σκούταρη, κόρη του τοπικού κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη, επισκέπτεται συχνά την ιδιωτική βιβλιοθήκη του εφοπλιστή Μίλτου Κασσανδρή, πολιτικού αντιπάλου του πατέρα της. Ο Κασσανδρής, λοιπόν, προετοιμάζει τον ανηψιό του και παλιό φίλο της Τζένης, Νίκο Μαντά, για υποψήφιο βουλευτή στις προσεχείς εκλογές. Ο συνυποψήφιός του Γκόρτσος έχει προβάδισμα, ενώ υποστηρίζεται από τον Σκούταρη, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Έτσι, ο Κασσανδρής αποφασίζει να υποχρεώσει την Τζένη να παντρευτεί με λευκό γάμο τον ανιψιό του, ενώ παράλληλα ξελασπώνει οικονομικά τον πατέρα της, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του ανιψιού του. Ο λευκός γάμος του ζευγαριού τελικά μετατρέπεται τελικά σε αληθινό έρωτα και ακολουθούν απρόσμενες εξελίξεις.

Οι ατάκες πέφτουν βροχή και ποιος μπορεί να ξεχάσει το αμίμητο «Τους είπες, να τους ξεπείς. Εδώ θα φανεί αν είσαι καλός πολιτικός!»; Μια ταινία που έχει συνδεθεί όσο λίγες με τις εκλογές στην Ελλάδα και μάλιστα με ένα χιούμορ που σε κάνει και ξεχνάς την σοβαρή εκδοχή τους.

Η σπηλιά που έπαιξε το δικό της ρόλο στην ελληνική ταινία «Τζένη – Τζένη»

 Η παλιά ελληνική ταινία γυρίστηκε στις Σπέτσες όπου και βρίσκεται η εν λόγω σπηλιά. Συγκεκριμένα βρίσκεται στη δυτική μεριά των Σπετσών, δίπλα στην μεγάλη αμμουδιά των Αγίων Αναργύρων. Είναι ένα από τα κρυφά αξιοθέατα του νησιού με σπάνια φυσική ομορφιά, αλλά και ιστορική σημασία. Η επίσημη ονομασία είναι η «σπηλιά του Μπεκίρη». Εκεί βρέθηκε το ζευγάρι μετά τον λευκό γάμο του και ο Ανδρέας Μπάρκουλης, εκδήλωσε για πρώτη φορά τα συναισθήματά του προς την Τζένη Καρέζη. Ο διάλογος εκτυλίσσεται ο εξής: «Κύριε Μαντά σε τρεις μήνες που θα γίνετε βουλευτής θα φύγω…», λέει η Τζένη Καρέζη και ο Ανδρέας Μπάρκουλης της απαντά «όχι μην φύγετε σας θέλω….». Η Τζένη Καρέζη κοιτάει με έκπληξη, αλλά εκείνος διστάζει και μετά από μια σύντομη παύση συνεχίζει την πρόταση του λέγοντας: «…σαν ιδιαίτερα γραμματέα». Εκείνη εκνευρίζεται του απαντάει αρνητικά και βουτάει στη θάλασσα.

Η συμβολή της σπηλιάς στην Επανάσταση του 1821

Στο εσωτερικό της η σπηλιά του Μπεκίρη έχει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και μία μικρή αμμουδιά. Υπάρχει και ένας σχετικός θρύλος λέει ο όποιος λέει ότι όποιος πιει νερό από την πηγή που βρίσκεται μέσα στη σπηλιά του Μπεκίρη, ο έρωτας του θα κρατήσει για πάντα. Όμως η συγκεκριμένη σπηλιά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα χρησιοποιήθηκε ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα σε στιγμές επιδρομών των Τούρκων, ενώ αποτελούσε μυστική αποθήκη πυρομαχικών. Η παράδοση του νησιού αναφέρει ότι το όνομα της η σπηλιά τον πήρε από κάποιον που λεγόταν Μπεκίρης και πρόδωσε το μυστικό στους Τούρκους. Λέγεται μάλιστα ότι έκατσε έξω από την σπηλιά, καθώς δεν μπορούσαν να μπουν μέσα οι Τούρκοι και φώναζε στους Έλληνες ότι το πεδίο ήταν ελεύθερο και ότι ο εχθρός εγκατέλειψε το νησί. Οι Έλληνες σταμάτησαν να βγαίνουν μόνο όταν η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των σφαγμένων αδελφών τους. Στη σπηλιά υπάρχει πρόσβαση τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα.

Με σκηνοθετικό φόντο το νησί των Σπετσών

Ίσως δεν υπήρχε ιδανικότερο νησί για να γυριστεί αυτή η ρομαντική ταινία. Οι Σπέτσες συνδυάζουν το ελληνικό ρομαντικό καλοκαίρι με την ψυχοσύνθεση ενός λαού εν μέσω εκλογών. Το σκηνικό ήταν και είναι ονειρικό. Μια βόλτα στην περιοχή του λιμανιού των Σπετσών είτε με τα πόδια είτε με άμαξα σε κάνει να χαλαρώνεις και να επιβεβαιώνεις το πόσο όμορφη είναι η Ελλάδα. Κάνεις ταυτόχρονα ένα ταξίδι σττην Ελλάδα του χθες και τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής…

Δεν υπάρχουν σχόλια: