Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: «ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΑΝΕΒΗΚΕ 60% - ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ»!

«Υπάρχει τάση αποδολαριοποίησης του πλανήτη»

Το ρούβλι έχει ανακτήσει τις περισσότερες απώλειες του και έχει γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να πουλάει φυσικό αέριο αλλά και όλες τις πρώτες ύλες έναντι ρωσικών ρουβλιών.

Συνεχίζει να κερδίζει και είναι 60 τοις εκατό πάνω έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τα χαμηλά στα οποία είχε πέσει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το ρούβλι ανατιμήθηκε στα 83 ανά δολάριο εντός της Τρίτης έναντι του ιστορικού χαμηλού των 139 στις 7 Μαρτίου.

Χάρη στο πρόσφατο ράλι, το ρούβλι είναι μόλις περίπου 10 τοις εκατό χαμηλότερο από αυτό που ήταν πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το ρούβλι διαπραγματευόταν περίπου στο 76 ανά δολάριο πριν από την στρατιωτική επιχείρηση σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι αναλυτές λένε ότι η υποτίμηση του ρουβλίου μετά την επέμβαση είναι μέτρια,

λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία .

Ως μέρος των κυρώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσαν σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διατηρούνται σε τράπεζες εκτός Ρωσίας .

Οι ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες έχουν αποκλειστεί από το να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ και σχεδόν 400 δυτικές εταιρείες έχουν κλείσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία .

Η πλειοψηφία των ρωσικών τραπεζών έχει αποκοπεί από την Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (SWIFT), η οποία εκτελεί οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές μεταξύ τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι κινήσεις έχουν περικόψει τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες.

Οι αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι η ανάκαμψη του ρουβλίου υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν αρχικά. «Οι κυρώσεις και οι περιορισμοί είχαν δημιουργήσει κινδύνους αφερεγγυότητας για τη ρωσική οικονομία, οδηγώντας σε μεγάλο ξεπούλημα στο ρούβλι.

Το οικονομικό άγχος, ωστόσο, έχει μειωθεί σημαντικά καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία και οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία»
, δήλωσε ο Dhananjay Sinha, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής, JM Finance Institutional Equity.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το ράλι στο ρωσικό νόμισμα υποδηλώνει μια τάση αποδολαριοποίησης του παγκόσμιου εμπορίου, ειδικά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρωσικός σχεδιασμός σε συνεργασία με την Κίνα για ένα νέο οικονομικό σύστημα που θα αποβάλει τις ΗΠΑ αρχίζει να έχει «καρπούς».

Το μεγαλύτερο άλμα στο ρούβλι σημειώθηκε όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι μη φιλικές χώρες —η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν— θα έπρεπε να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αναγκαστούν να συμφωνήσουν σε αυτό, θα πρέπει να ανταλλάξουν ευρώ και δολάρια με ρούβλια.

Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη παγκόσμια ζήτηση για ρούβλια, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το ρούβλι χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τον διακανονισμό εγχώριων συναλλαγών στη Ρωσία.

Οι χώρες της G7, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι δήλωσε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία ενδέχεται να οδηγήσουν σε παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

«Δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, αυτή η ανθρωπιστική κρίση θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του IEA.

Νωρίτερα, ο αναλυτής της Credit Suisse Zoltan Pozsar είχε πει ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα παγκόσμια νομισματική τάξη.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες της γέννησης του Bretton Woods III – μιας νέας παγκόσμιας (νομισματικής) τάξης που επικεντρώνεται στα νομίσματα που βασίζονται σε εμπορεύματα στην Ανατολή που πιθανότατα θα αποδυναμώσει το σύστημα του ευρωδολαρίου και θα συμβάλει επίσης στις πληθωριστικές δυνάμεις στη Δύση», έγραψε σε μια έκθεση. την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: