Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΜΠΟΥΓΑ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Κατάθεση Ερώτησης σχετικά με την Ακτινοθεραπεία

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ και Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, υπέβαλε ερώτηση προς τους Υπουργούς: α) Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και β) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ακτινοθεραπεία.

Συγκεκριμένα, λόγω ελλιπούς αναγκαίου εξοπλισμού, εξακολουθούν σήμερα να υφίστανται λίστες αναμονής ασθενών, ιδιαίτερα για τις ριζικές θεραπείες,

με την κατάσταση να επιδεινώνεται εξαιτίας των επιβληθέντων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, δόθηκε μέσω του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) η δυνατότητα πρόσβασης στους ασθενείς, πέραν των δημοσίων δομών, σε ιδιωτικά κέντρα με μικρό ή μηδενικό κόστος για τους πολίτες. Εντούτοις, ασθενείς καταγγέλλουν ότι εξαναγκάζονται παρά τον νόμο να καταβάλλουν επιπλέον αποζημίωση σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ πολλοί εξ αυτών αδυνατούν να καλύψουν το ποσόν που τους ζητείται και στερούνται της αναγκαίας θεραπείας.

Ο Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η ισχύουσα νομοθεσία, που προβλέπει κατ’ αρχήν μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εν λόγω θεραπείες, και πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ανάγκη επαρκούς νοσοκομειακού εξοπλισμού, ιατρικού/τεχνικού προσωπικού, καθώς και ενός σύγχρονου κέντρου ακτινοθεραπείας.

Επιπλέον, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε σε ενδεχομένως απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προς εκπλήρωση του στόχου της ποιοτικής ακτινοθεραπείας, καθώς και της δίκαιης πρόσβασης σε αυτή.

Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα

                                                                             Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ.       Βουλευτή Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: