Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ, ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΟ

Ηταν τόσο φρικτό το έγκλημα που διέπραξαν τα δίποδα κτήνη που έφεραν τις Αμερικανικές στρατιωτικές στολές, σαν σήμερα το 1986 στο χωριό, το Μι Λάι, στο Βιετνάμ. που σύμφωνα με έρευνα του δημοσιογράφου Τζος Ράσινγκ του Al Jazeera, όταν αναζήτησε στρατιώτες που είχαν λάβει μέρος σ΄ σ' αυτό το φρικιαστικό έγκλημα,  ανακάλυψε ότι πολλοί απ' τους στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος, είχαν αυτοκτονήσει, ενώ άλλοι αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. 

Ηταν 15 Μάρτη του 1986 όταν η ομάδα του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ πήρε τη διαταγή να εκκαθαρίσει το χωριό Μι Λάι από τους Βιετκόνγκ που υποτίθεται το κατείχαν. Η πληροφορία αποδείχθηκε λανθασμένη. Στο χωριό υπήρχαν μόνο γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

Οι ένστολοι Αμερικάνοι όμως διψούσαν για αίμα. Αφού δεν βρήκαν Βιετκόνγκ εκτονώνουν τα δολοφονικά τους ένστικτα στους ανυπεράσπιστους πολίτες. «Πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν σε μικρές ομάδες και εκτελέστηκαν με πυροβολισμούς, άλλους τους πέταξαν σε ένα κανάλι αποχέτευσης στην άκρη του χωριού, άλλους τους πυροβόλησαν τυχαία μέσα ή κοντά στα σπίτια τους. Ορισμένα κορίτσια τα βίασαν πριν τα σκοτώσουν», έγραφε το 1972 σε ένα άρθρο του για το New Yorker, ο Σέιμουρ Χερς.

Συνολικά εκτελέστηκαν 504 άνθρωποι, ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 βρέφη και 60 ηλικιωμένοι.

Το περιστατικό μένει κρυφό από το Πεντάγωνο,

για ένα χρόνο σχεδόν, έως ότου έλθει στο φως από τα δημοσιεύματα του διακεκριμένου δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς (γνωστού από την αποκάλυψη του κολαστηρίου Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ). Διατάσσεται, τελικά, δικαστική έρευνα και πέντε στρατιώτες κάθονται στο εδώλιο του στρατοδικείου.

Η δίκη ξεκινάει στις 17 Νοέμβρη 1970 με κατηγορούμενο τον υπολοχαγό Κάλεϊ και πέντε στρατιώτες.  Ο υπολοχαγός υποστήριξε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του, γεγονός που αρνήθηκε ο διοικητής του, λοχαγός Έρνεστ Μεντίνα, που κατέθεσε ως μάρτυρας.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 31 Μάρτη του 1971 ενοχοποιεί μόνο τον επικεφαλής της σφαγή υπολοχαγό Κάλεϊ και τον καταδικάζει σε ισόβιο κάθειρξη. η οποία μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών. Στην συνέχεια με απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου στις 16 Φλεβάρη 1973, η ποινή του εγκληματία καραβανά γίνεται 10 χρόνια. Ο Κάλεϊ θα παραμείνει στη φυλακή (στην πραγματικότητα σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια) μόλις τρεισήμισι χρόνια και στη συνέχεια θα λάβει χάρη από τον πρόεδρο Νίξον.

Σήμερα, ο Ουίλιαμ Κάλεϊ ζει στο Κολάμπους της Τζόρτζια και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: