Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΩΚΙΔΑ:ΈΝΤΟΝΗ ΟΣΜΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ» ΤΗΣ

Οι τάσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και οι στόχοι που πρέπει να εξυπηρετούνται. Γεωγραφικά κριτήρια και εξυπηρέτηση ισχυρών ή το μέτρο της εκλογιμότητας θα επικρατήσει για το στήσιμο του ψηφοδελτίου;
Σκληρή μάχη θα δώσει η ΝΔ για να κρατήσει το «κάστρο» της
Έντονη οσμή εκλογών και ονοματολογία
Οι τάσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και οι στόχοι που πρέπει να εξυπηρετούνται.
Γεωγραφικά κριτήρια και εξυπηρέτηση ισχυρών ή το μέτρο της εκλογιμότητας θα επικρατήσει για το στήσιμο του ψηφοδελτίου;
Σε αναβρασμό είναι η ΝΔ κεντρικά που ήδη «με βαριά καρδιά» ξεκινά να κινεί τον εκλογικό της μηχανισμό,
αν και κάτι ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις κάλπες.
Βλέπουμε τους βουλευτές της να το έχουν ρίξει στο αντάρτικο και τον κλεφτοπόλεμο, ενώ πυκνώνουν και τις εμφανίσεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πολύ σύντομα δε, θα πρέπει να αναμένουμε την εκκίνηση της ΝΟΔΕ, όπως και όλων των κομματικών οργανώσεων με παρεμβατικό ρόλο.
Παρά τις «αποκλειστικές πληροφορίες» κάποιων κεντρικών μέσων ενημέρωσης και ιστοσελίδων είναι καθαρό πια ότι οι εκλογές δε θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο, αλλά σίγουρα θα προηγηθούν της εκλογής Προέδρου.
Η ανάγκη δε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών τους να μείνουν στην εξουσία είναι τόσο μεγάλη που «γλυκοκοιτούν» το σενάριο να φτάσουν μέχρι τις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο και εφόσον δεν έχουν καταφέρει να «πείσουν» 180 να πάνε σε εκλογές. Αυτό σαφώς είναι καταστροφικό σενάριο για τα κόμματα της κυβέρνησης.  Μέχρι τότε η ψαλίδα για τη ΝΔ που σήμερα αποτυπώνεται στο 6% δημοσκοπικά, θα έχει ανοίξει τόσο που δεν θα είναι εύκολο να μαζευτεί. Όσο για το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα συρρικνωθεί σε τραγικό επίπεδο, είτε ως ΕΛΙΑ, είτε ως πορτοκαλιά. Απεναντίας, όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο μεγαλύτερες ελπίδες έχει η ΝΔ αφενός να κρατήσει το «μαγαζί» και αφετέρου να μην πάθει πανωλεθρία.
Όσο και να μην το θέλουν έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να το αποφύγουν, μόνο που φαίνεται να δέχονται ως κυρίαρχη την εισήγηση ότι αν φτάσουν μέχρι την εκλογή Προέδρου και τους «ρίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργοποιηθούν συναισθηματικά αντανακλαστικά στο εκλογικό Σώμα. Άποψη πέρα για πέρα λανθασμένη, καθώς αν ενεργοποιηθούν τέτοια αντανακλαστικά θα αφορούν μόνο παλιούς παραδοσιακούς ψηφοφόροι και τέτοιοι πια δεν έχουν απομείνει και πολλοί! Εξάλλου η ΝΔ οφείλει να παραδειγματίζεται από την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και να μην θεωρεί ότι δεν πρόκειται να το πάθει ποτέ. Άλλωστε και στο εσωτερικό της πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την τραγική συρρίκνωση της.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης εξ αιτίας του οποίου όχι μόνο δεν μπορεί να σταθεί, αλλά θα άρουν την εμπιστοσύνη τους ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι ότι δεν έχει ειρμό και συνέπεια. Κακός σχεδιασμός, λανθασμένες κινήσεις, αστοχίες, πισωγυρίσματα, «βαβυλωνία» μεταξύ των υπουργών, τραγική επικοινωνιακή τακτική, συνθέτουν ένα παζλ παρακμής και εγκατάλειψης.
Στον ανασχηματισμό του καλοκαιριού δε, φάνηκε ότι η στροφή στο λαϊκισμό που έγινε εξυπηρετούσε το «κακό» γι’ αυτούς εκλογικό σενάριο, καθώς η βάση του είχε γεωγραφικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.
Η ΝΔ ήδη επενδύει στη γνωστή πρακτική του ταξίματος η οποία της χάρισε όσες νίκες έχει στο ενεργητικό της. Επιχειρούν ήδη να δεσμεύσουν πολύ μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί «τάζοντας» μόνιμους διορισμούς κατά δεκάδες χιλιάδες, αλλά το 2015, που υποτίθεται ότι θα έχουμε βγει από το μνημόνιο. «Δεσμεύσεις» που όλως τυχαίως έπονται των εκλογών για υλοποίηση, χωρίς παράλληλα να εξηγούν γιατί, αφού είναι αποδεδειγμένα τόσο μεγάλες οι ανάγκες δεν κινούν τις διαδικασίες εντός του 2014.
Αναφορικά δε, με την προσπάθεια να πείσουν ότι χρειαζόμαστε άλλο δάνειο, όχι μόνο δεν τα καταφέρνουν, αλλά και οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος τους.

Ετοιμάζονται οι δελφίνοι

Η Φωκίδα αν και μονοεδρική, αν και οι θέσεις του ψηφοδελτίου είναι σχεδόν «καπαρωμένες» εξακολουθεί να ελκύει το ενδιαφέρον πολλών στελεχών της ΝΔ. Σήμερα όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η νύν βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κώστας Παπαθανασίου έχουν ανανεώσει σίγουρα το «ραντεβού» του για τη νέα αναμέτρηση. Πόσο είναι έτσι όμως τα πράγματα και ειδικά σε ένα τόσο ασταθές πολιτικό περιβάλλον, είναι ένα ερώτημα προς διερεύνηση που θα αργήσει λίγο ν’ απαντηθεί. 
Θεωρείται ασφαλώς σίγουρο ότι αν η νύν Βουλυτής κ.Ασπασία Μανδρέκα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφια, δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας και αν εκλέχθηκε την προηγούμενη φορά με μόλις 2489 σταυρούς, σύμφωνα με τα μητρώα του τμήματος εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, παρότι το κόμμα της έλαβε 6180 σταυρούς στις εκλογές της 6ης Μαΐου που η ίδια βγήκε βουλευτής, που σημαίνει ότι 834 άτομα περίπου δυσανασχέτησαν με τις υποψηφιότητες και προτίμησαν να ενισχύσουν μόνο το κόμμα.
Η κ. Μανδρέκα στα πλεονεκτήματά της καταγράφει τους ήπιους τόνους που τηρεί, όπως και ότι δεν έχει λειτουργήσει αποδεδειγμένα υπέρ φίλων και υποστηρικτών. Δεν έχει στήσει αυλή, με αποτέλεσμα δεν κινδυνεύει από αυτήν, όπως την πατούν διαχρονικά πολλοί άλλοι συνάδελφοί της. 
Ένα ακόμη μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δεν δίστασε να κοντραριστεί» ευθέως ακόμη και με ομοϊδεάτες της αιρετούς, όταν η ίδια πίστευε κάτι διαφορετικό. Κίνηση που θέλει δυναμικότητα και αποφασιστηκότητα γιατί συνήθως έχει υψηλό εκλογικό κόστος.
Στα μειονεκτήματά της είναι η άτονη, σχεδόν «ασθενική» πολιτική της παρουσία. Από τις πρώτες μέρες της εκλογής της φάνηκε δυσαρέσκεια εκπροσώπων συλλογικών φορέων, αλλά και πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και η ίδια παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα αδιαφορούσε επιδεκτικά. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με εξαίρεση την διατήρηση του τμήματος ΤΕΙ στην Άμφισσα δεν έχει να επιδείξει σπουδαίο και σοβαρό έργο. Εξαιρετικά αδιάφορη είναι και το κοινοβουλευτικό έργο που παρουσιάζει, καθώς, παρά τις συνεχείς ήττες της εκλογικής της περιφέρειας, με απεντάξεις έργων κλπ, η Βουλευτής περιορίζεται σε ερωτήσεις γενικού περιεχομένου. Ένα επιπλέον μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει «φιλικό έδαφος» στους δήμους και την περιφέρεια.

Ο πολιτευτής κ. Κώστας Παπαθανασίου έχει αποδειχθεί εξαιρετικά διεισδυτικός και επικοινωνιακός, ενώ φαίνεται να έχει μάθει καλά από τα λάθη της προηγούμενης ήττας του. Εκμεταλλεύεται σωστά το έλλειμμα επικοινωνίας της κ. Μανδρέκα με τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και γενικότερα τους πολίτες της Φωκίδας και ιδίως τους συλλογικούς φορείς. Κάθε δυσαρεστημένος προσφεύγει στον κ. Παπαθανασίου, όπου και βρίσκει ανταπόκριση, ακόμη και όταν δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει, αφού αν μη τι άλλο, δεν τον απαξιώνει αφήνοντάς τον χωρίς μια απάντηση.
Από τις προηγούμενες εκλογές φάνηκε ότι έχει υποστηρικτικό μηχανισμό, αν και κάποιοι που συμμετείχαν σε αυτόν δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στα πλεονεκτήματα του κ. Παπαθανασίου. Πληροφορούμαστε όμως ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ακόμη ένα μειονέκτημα για τον ίδιο είναι η μη μόνιμη διαβίωσή του στη Φωκίδα που εμποδίζει την καθημερινή του επαφή με τον κόσμο της περιοχής. Στο πόστο που ανέλαβε εχει κάνει σημαντικά πράγματα για την περιοχή, όπως η Επιτροπή για τους αναπήρους που δεν χρειάζεται πια να μετακινούνται στη Λαμία, αλλά και η επισκευή και αξιοποίηση του ιδιόκτητου κτιρίου του ΙΚΑ, ενώ έχει βοηθήσει και αρκετούς πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

Να σημειώσουμε πάντως ότι το προαναφερόμενο δίδυμο έχει κουράσει με τη μεταξύ του κόντρα και αν επαναλάβουν το ίδιο σκηνικό με το 2012, αλλά και μετέπειτα, είναι πιθανόν να βλάψουν έτη περαιτέρω το κόμμα τους.

Αίνιγμα ο «τρίτος»

Η ΝΔ στην Τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επιλέγει πάγια ένα στέλεχος από τη Δωρίδα. Μέχρι τώρα δε, αν οι άλλοι δυο είναι «ισχυροί» κομματικά «κανονίζουν» το τρίτος να είναι ανίσχυρος για να μην απειλήσει τη δική τους πρωτοκαθεδρία. Γι’ αυτό είδαμε και πολλές υποψήφιο τον κ. Φλώρο που σημείωνε «χαμηλές πτήσεις» στη σταυροδοσία του. Αυτή τη φορά πάντως το όνομα του κ. Φλώρου δεν παίζει. Άλλωστε και ο ίδιος φέρεται να μην επιθυμεί να συμμετάσχει σε άλλη μια «μάταιη» για τον ίδιο εκλογική αναμέτρηση.
Η ονοματολογία έχει ήδη ανοίξει με το ονόματα των κυρίων Γιώργου Κουλούλα και Τάσου Παγώνη να προωθούνται από τοπικά στελέχη που είναι κοντά σε μέλλοντες υποψήφιους, καθώς ο μεν πρώτος «θα κόψει» από την κ. Μανδρέκα, ο δεύτερος από τον κ. Παπαθανασίου.
Από εκεί και πέρα παίζουν δυνατά τα ονόματα του κ. Κωνσταντίνου Χαλιορή, όπως και του κ. Ανδρέα Ευσταθίου, καθώς και οι δυο μπορούν να αντλήσουν από τη δεξαμενή της δημοτικής παράταξης του κ. Καπεντζώνη.
Ωστόσο, είναι πιθανόν να αναζητηθεί μια ιδιαίτερα δυνατή υποψηφιότητα και εκεί δεν μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση του κ. Θύμιου Αλεξανδρή, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Δωρίδα, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η αποχή του δε, από τα κοινά είναι δυνατόν να φέρει δεξιούς ψήφους αντιδραστικών, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορέσει να τραβήξει η ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι απίθανο να «παίξει» και το όνομα του κ. Κώστα Κουτσομίχου  που εξίσου απέχει. Δεν αποκλείεται δε, να δούμε εντός στελέχη από το χώρο της αυτοδιοίκησης.

Τρεις και ισχυροί

Στο σχεδιασμό που κάνει η ΝΔ μια τάση θέλει το ψηφοδέλτιο που θα καταρτιστεί πρέπει να απαντά στο βασικό ερώτημα «ποιοι μπορούν να φέρουν περισσότερους ψήφους για να διατηρηθεί η έδρα στο κόμμα». Αν κυριαρχήσει αυτή, τότε δεν θα δούμε σε καμιά περίπτωση γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη το μέτρο της εκλογιμότητας και μόνο αυτό. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να αναμένουμε βαριά εκλογικά χαρτιά, όπως ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Μπούγας ή ο π. Δήμαρχος κ. Νίκος Φουσέκης, που μέχρι τότε θεωρητικά θα έχει κλείσει τις εκκρεμότητές του. Να επισημάνουμε πάντως, ότι μέχρι και όταν παραιτήθηκε ο κ. Φουσέκης δεν έχει καταγράψει καμιά ήττα στο ενεργητικό του, γεγονός που για κάποια κεντρικά στελέχη δεν περνάει απαρατήρητο.  Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πηγές δεν επιθυμεί την ανάμειξή του στις επερχόμενες εκλογές.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις και τις επιλογές, αναμένεται πάντως η ΝΔ να δώσει τη σκληρότερη μάχη που έδωσε ποτέ για να κρατήσει το «κάστρο» της.

πηγη.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: