Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΈΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Έφυγα από την επίσκεψη μου με το φόβο ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ένα τρομερό ατύχημα, μια διόλου αναγκαία ρήξη που θα ρίξει βαριά σκιά στο μέλλον» γράφει ο Πολ Κρούγκμαν, στους New York Times για την επίσκεψη του στη χώρα μας.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην πλευρά των δανειστών απ’ ό,τι οι Έλληνες υποθέτουν ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει ενιαίο μπλοκ στην Ευρώπη ή και μεταξύ των δανειστών.  
Σύμφωνα με τον Κρούγκαμν που ήρθε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής, οι όροι των δανειστών δεν έφεραν την ανάκαμψη στη χώρα αλλά «η καταστροφή της εξαγοράς ισχύος βάθυνε την ύφεση, παράγοντας επιπτώσεις του μεγέθους του Μεγάλου Κραχ (στις ΗΠΑ, το 1929) και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση».  
Σημειώνει ακόμη ότι και τώρα είναι απολύτως δυνατός ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί το Grexit ενώ τονίζει πώς η ειρωνεία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε όταν ο βιώσιμος συμβιβασμός ήταν δυνατός.

Τονίζει επίσης ότι η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει τον τρόπο να υπάρξει μια λύση «αργή στην αρχή αλλά που τελικά θα προσφέρει κάποια ελπίδα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: