Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΈΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ… ΑΛΛΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΘΕΑΤΗ! ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η δράση του ΝΑΤΟ ξεκινά αλλά τελικά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί Θα περιοριστεί κυρίως σε ρόλο επιτήρησης χωρίς να παρεμβαίνει Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας Ποιο είναι το θετικό σημείο της ανακοίνωσης
Η δράση του ΝΑΤΟ ξεκινά αλλά τελικά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μιας και θα περιοριστεί σε ρόλο επιτήρησης χωρίς να παρεμβαίνει όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Τα κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες του επιχειρησιακού πλάνου και ο στόχος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι  να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου .
«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», τονίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι,
πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας». Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ουσιαστικά και την κατάρρευση των προσδοκιών για πιο ενεργό ρόλο του ΝΑΤΟ μιας και θα περιορίζεται στο ρόλο της παροχής πληροφοριών.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.
«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», επισημαίνει με νόημα ο ΓΓ του NATO.

Το θετικό σημείο της ανακοίνωσης είναι οτι ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: